Luka Modrić

 PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Pressinphoto/ddp Usa/profimedia
KOMENTAR BIVŠEG VATRENOG

‘Zašto je Ancelotti vadio Modrića u El Clasicu? Pa on je bar nešto pokušavao! A i ovo me začudilo...‘

‘Tko će proći u finale? Šanse su sada 50-50. Očekivao sam kvalitetniji nogomet‘, kaže Jerkan
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. ožujak 2023. 21:27

Barcelonina minimalna pobjeda na Bernabeu (1:0) lijep je miraz i dodatak još ugodnijoj spoznaji da su Katalonci nakon Superkupa i drugi put svladali najljućeg rivala, ali ništa nije riješeno. Netipični El Clasico ostavio je pitanje finalista Kupa kralja otvorenim.

- Šanse su 50:50, uzvrat polufinala je za mjesec dana, sve će u njemu biti moguće - kazao nam je Nikola Jerkan, povremeni skaut hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, nekadašnji nogometaš i stručnjak koji živi u Španjolskoj i pozorno pravi tamošnja zbivanja.

Barcelona je zanemarila svoj DNK i pribjegla pragmatizmu, Xavi, čovjek koji je kao igrač predvodio tiki-taku, odjenuo je ovaj put trenerski kostim Celte, Girone i "divova" sličnog profila, na Chamartin nije došao igrati i dominirati kao u nekadašnja vremena, nego braniti se u niskom bloku. Katalonci su pokazali da i oni mogu "ubiti utakmicu" i zaplesati uz pobjedničke trube.

Carlo Ancelotti nije krio koliko se iznenadio, pogotovo što u Superkupu Xavi nije imao takvu strategiju, a čini se i cijeli njegov sastav. Ostala im je lopta, a s njom nisu mogli ili su teško mogli do šanse. Barcelona je skupila posjeda samo 35 posto, a Madriđani cijeli susret nisu uputili niti jedan jedini udarac unutar okvira gola. Ne računajući Benzemin pogodak iz zaleđa. I Katalonci su podlegli tezi da cilj opravdava sredstva, ostao je još samo Pep Guardiola za kojeg ta vrsta kompromisa ne vrijedi.

Prve Barcine zvijezde ovaj su put bili Araujo i Kounde, koji su opet zamijenili bekovsko-stoperska mjesta te Kessie, čija je akcija dovela do gola i još jedne šanse.

Luka Modrić ponovno je bio među najboljima kod Reala, a Camavinga izazvao najveće kontroverze jer napravio je puno dobrih stvari, ali i fatalno pogriješio i darovao gostima loptu s kojom su zabili.

- Očekivao sam kvalitetniji nogomet s obje strane. Barcelona nije imala posjed na koji smo od nje navikli, razlog je nekompletnost momčadi jer brojni su igrači ozlijeđeni, pogotovo su nedostajali Lewandowski, Pedri i Dembele pa je trener odabrao drugi način igre, Real je držao terensku dominaciju, ali nije stvarao šanse. Pogotovo Benzema nije bio pravi na kakvog smo navikli - ustvrdio je Jerkan.

image

Nikola Jerkan

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Ancelotti je kritike dao samo za igru Bijelih u završnih tridesetak metara i emitirao optimizam da će reprizom jednakog izdanja na Camp Nou pobijediti.

- Ha, dobro, to je njegov zaključak jer uzvrat će biti drugačija utakmica, a Barcelona kompletnija. Jedno je sigurno, to što su pokazali nije bila razina koja se od ta dva kluba traži. Real je tijekom igre promijenio cijeli vezni red i sustav igre. Začudilo ne što je trener zamijenio Modrića koji je, za razliku od drugih, nešto pokušavao. Kako je Barca bila orijentirana na obranu Vinicius nije imao prostora, Real nije došao do šanse za napravi nešto iz kontre.

Već postaju mitski dvoboji Arauja i Viniciusa. Iako je Urugvajac stoper kad igraju s Realom zbog brzine i kvalitete Xavi ga forsira da ide izravno na Brazilca.

- Arauju je na Viniciusu jako dobar, iako malo ide naprijed. No niti Kounde nije bek, a on obično to igra. Sada je Kounde bio jako dobar na stoperu. Ključne karakteristike utakmice su - Barca nije imala posjed, a Real je bio jalov. Pritom me Real taktički začudio, Modrić je tražio prostor, ulazio u šesnaesterac, umjesto da dijeli lopte drugima koji su tamo trebali biti. Nisam shvatio Valverdea i ostale veznjake Reala koji su ostali pasivni. Puno im je toga nedostajalo. Luka Modrić još jednom je pokazao inteligenciju, vidio je prostore i išao je u njih, već u prvoj minuti imao je šansu, dok je drugima upravo to nedostajalo, da prepoznaju situaciju i preuzmu odgovornost. Dosta je recenzija da Kroos i Modrić zajedno više nisu tako dobri za momčad kao ranije.

Je li nova kvaliteta Barcelone što je dobila Real s 35 posto posjeda ili pokazatelj slabosti, da ova ekipa bez pojednih igrača, a u zadnji čas otpao je i stoper Christensen, nema kvalitetu izaći autoritativno na teren i igrati svoj nogomet nego poput većine drugih koji dođu na Bernabeu "parkirati autobus". To je sintagma koja se rabi kod nas, a maksimalno je koriste i španjolski novinari u opisu ovog susreta.

- Nismo navikli na takvu Barcu, ali možda je to taktički dobar potez i alternativna za buduća vremena. Navijači su se iznenadili, a ako to nije slučajnost onda je sigurno kvaliteta. Dokaz da mogu pobjeđivati na drugi način, nije sve u posjedu.

Barcelona je dvaput ispala iz Europe, prvo iz Lige prvaka, pa i iz Europske lige, daleko je do o nekadašnjeg sjaja, no u La Ligi ima sedam bodova prednosti, u Kupu 1:0 iz prvog sraza, domaći trofeji se smiješe. Nakon dva poraza, od Manchester Uniteda i Almerije, slavlje kod Bijelih dići će i samopouzdanje. Uskoro 19. ožujka na Camp Nou imaju prvenstveni El Clasico koji će mnogo toga reći...

- Bit će to vrlo bitan dvoboj za osvajanje prvog mjesta. Očekujem kompletniju Barcelonu, ako samo ne izgubi, ukoliko zadrži ovu razliku, bit će nadomak tituli. Real mora ići po tri boda. Bilo je kikseva, kao taj poraz Barce od Almerije, vjerojatno će se prosipati bodovi, međutim unatoč tome međusobni susret mnogo će značiti - zaključio je Nikola Jerkan.

Linker
23. travanj 2024 15:34