Jurij Vernidub (u sredini)

 Screenshot
ISPUNJENO OBEĆANJE

Zaustavio je Dinamo u Ligi prvaka, šokirao Real, a sad je junak Ukrajine: Dao otkaz i stigao na prvu liniju fronta!

Trener Šerifa doista se priključio ukrajinskoj vojsci, kao što je i najavio prije nekoliko dana.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. ožujak 2022. 10:10

U rujnu prošle godine kreirao je pravu senzaciju, na klupi debitanta u Ligi prvaka svladao je veliki Real u Madridu, da bi se par mjeseci kasnije uključio u obranu domovine. Trener moldavskog Šerifa Jurij Vernidub doista se priključio ukrajinskoj vojsci, kao što je i najavio prije nekoliko dana.

Njegova je fotografija u maskirnoj uniformi ukrajinske vojske brzo postala viralna. Vernidub (56) je na klupi Šerifa od 18. prosinca 2020. godine, u prvoj sezoni osvojio je naslov prvaka Moldavije, da bi nakon toga preko zagrebačkog Dinama po prvi put uveo klub iz Tiraspola u skupinu elitnog nogometnog natjecanja.

image

Jurij Vernidub

DANIEL DERAJINSKI Hans Lucas Via Afp

- Rođen sam u Ukrajini, živim u Ukrajini i želim dati nekoliko riječi podrške ljudima u Ukrajini, koji su u četvrtak doživjeli napad Rusije. Ponosan sam na ljude koji brane zemlju – kazao je Vernidub prošlog tjedna za portal UA-football.

Ukrajinski je stručnjak sa Šerifom osvojio treće mjesto u skupini Lige prvaka, iza Reala i Intera, a ispred ukrajinskog Šahtara. Od Europe se moldavski prvak oprostio u play-offu Europske lige, nakon jedanaesteraca ga je izbacila portugalska Braga.

Nakon te utakmice Vernidub je najavio raskid ugovora sa Šerifom i povratak u Ukrajinu kako bi bio uz obitelj u najtežim trenucima.

- Imam ženu, dvoje djece, dvoje unučadi, braću i sestre, želim im zdravlje i da ih ovaj rat ne dotakne. Kad stignem u Moldaviju, tražit ću da odem svojoj obitelji, ako im treba moja pomoć, uvijek ću biti tu. Teško je govoriti u ovoj situaciji, ali hvala Bogu da su svi živi – poručio je tada Vernidub.

Nije on jedini ukrajinski sportaš, odnosno sportski djelatnik koji se priključio obrani od ruske agresije. Simboli obrane glavnog grada Kijeva postali su bivši profesionalni boksački prvaci svijeta, braća Vitalij i Vladimir Kličko.

Vitalij je gradonačelnik Kijeva, dok je Vladimir nakon priključenja vojsci poručio:

- Ja sam Ukrajinac i borac.

Vitalij je dodao:

- U ovom trenutku je najvažnije pitanje obraniti našu zemlju.

I dvojica aktivnih ukrajinskih boksača stali su na branik domovine, Vasilij Lomačenko i Oleksandr Usyk odjenuli su vojne odore.

- Niste u ratu s našom vladom, našom vojskom. U ratu ste s narodom. Ovo je naša zemlja. Mi smo tu kod kuće – poručio je Usyk.

A poruku podrške braći Kličko poslao je i slavni američki junak akcijskih filmova Arnold Schwarzenegger, bivši prvak u bodybuildingu.

''Mislim na vas, prijatelji. Bili ste moji heroji u ringu, moji ste heroji i sada'', poručio je Schwarzenegger na Twitteru uz fotografiju braće Kličko.

Linker
24. travanj 2024 17:41