Gareth Southgate i Bukayo Saka
 MIKE EGERTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA
VRUĆA TEMA

‘Zaustavite odvratno zlostavljanje!‘ Engleska na nogama: Snažna poruka Arsenala, javio se Dejan Lovren

‘Pokazao si puno hrabrosti, a takve stvari događaju se i najboljima. Nisi nimalo kriv...‘
Piše: SNObjavljeno: 12. srpanj 2021. 16:07

Talijani slave, a tuga i razočaranje vladaju Otokom. Iako je sami ulazak u finale Europskog prvenstva ogroman uspjeh, Englezi su podijeljeni u svojim reakcijama i mnogi se s porazom na Wembleyju, ali i s još jednom godinom bez velike titule ne mogu nikako pomiriti.

Naravno, nije problem biti razočaran. Normalan je to osjećaj nakon jednog takvog poraza, no problem je kada se prijeđe granica dobroga ukusa. A upravo je to ono što je dio navijača napravio nakon sinoćnjeg spektakla.

Rasistički napadi usmjereni prema trojici tamnoputih engleskih reprezentativaca koji nisu realizirali udarac s bijele točke šire se društvenim mrežama, a u obranu Marcusa Rashforda, Jadona Sancha i Bukaya Saka stali su mnogi i poruke podrške pristižu im sa svih strana.

image
PAUL ELLIS Afp

Tako je dan nakon utakmice, u obranu svog mladog, 19-godišnjeg veznjaka stao i Arsenal. Iz londoskog kluba poslali su javnu podršku svom igraču, a usput i žestoko kritizirali neprimjerene komentare s kojima se taj mladić susreo poslije promašenog jedanaesterca.

"Sinoć smo gledali kako je Bukayo Saka stigao sve do finala Europskog prvenstva i to kao 19-godišnjak. Bukayo je s nama od sedme godine i cijeli klub nije mogao biti ponosniji kad je vidio da nas predstavlja na ovom turniru. Sinoć smo bili svjedoci vodstva i karaktera koje smo oduvijek poznavali i voljeli u njemu. Međutim, taj je osjeća ponosa brzo zamijenjen tugom zbog rasističkih komentara kojima je naš mladi igrač bio izložen na društvenim mrežama...

Tužni smo što još jednom moramo reći da osuđujemo rasizam. Ovo se mora zaustaviti. Društvene mreže i vlasti moraju djelovati kako bi se stalo na kraj ovom odvratnom zlostavljanju kojemu su naši igrači svakodnevno izloženi. Naša poruka Bukayu je sljedeća: Glavu gore, jako smo ponosni na tebe i jedva čekamo da se vratiš kući u Arsenal", između ostalog su poručili iz slavnog londonskog kluba.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

Spomenimo i da je mladog Engleza u svojoj reakciji na finale podržao hrvatski reprezentativac Dejan Lovren.

"Dobro obavljen posao, Engleska bi trebala biti ponosna nacija. Saka, ne brini, pokazao si puno hrabrosti, a takve stvari događaju se i najboljima. Nisi nimalo kriv i vrhunski si igrač. Čestitke Italiji", komentirao je iskusni Vatreni.

Londonska policija već je najavila da će istražiti "uvredljive i rasističke" poruke na društvenim mrežama.

"Svjesni smo broja uvredljivih i rasističkih komentara umjerenih prema nogometašima nakon finala Eura 2020. To je zlostavljanje potpuno neprihvatljivo, nećemo ga tolerirati i bit će istraženo", poručili su iz policije putem Twittera.

Zbog gnjusnih komentara morao se oglasiti i britanski premijer Boris Johnson.

"Ova momčad zaslužuje da je slavimo kao herojsku, a ne da je rasistički zlostavljamo na društvenim mrežama. Oni odgovorni za to zlostavljanje trebali bi se sramiti svojih djela", poručio je Johnson.

Linker
01. svibanj 2024 23:46