LAURENCE GRIFFITHS Afp
ANALIZA TURNIRA

‘Završnica Eura nas je bacila dvije godine u nazad, a u finalu zbog jedne stvari nije pobijedio nogomet‘

‘To je bio šaroliki Euro, u organizaciji smo vidjeli brojne nelogičnosti...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. srpanj 2021. 22:15

Italija je na Wembleyju igrački ponudila više od Engleske i zasluženo je prvak Europe. Iako su Azzurri bili u rezultatskom minusu od druge minute i gola Shawa, i premda nisu napravili puno šansi, uspjeli su izjednačiti nakon kornera i zahvaljujući obranama Gianliugija Donnarumme s bijele točke podignuti pobjednički pehar. Tijekom turnira šarmirali su napadačkim nogometom, hrabrošću i vjerom u sebe, a kad je zagustilo potvdili su koliko su golman i kvalitetna obrana bitni za najveća djela. Svi su dali doprinos...

Zoran Vulić i Nikola Jučević, iskusni nogometni treneri, komentiraju za SN rasplet Eura.

- Nisam se iznenadio što je Italija prvak. Rekao sam uoči Eura da su mi favoriti Engleska koja igra doma, osim jedne utakmice te Talijani koji su mi se svidjeli zato što ne igraju talijanski catenaccio nego napadački. To je nezapamćeno za Azzurre. Drago mi je što je Italija pobijedila jer bila je bolja, iako ostaje diskusija je li Jorginho u drugom produžetku trebao dobiti crveni karton. No, nogometno gledano, igrao je samo jedan suparnik, a to je bila Italija. Nezamislivo mi je da se Engleska na Wembleyju brani 120 minuta. Jedino što su dobro napravili je taj pogodak, ali to je premalo za Englesku i završni susret, pogotovo kad ga igraš kod kuće - kazao je Zoran Vulić.

image
PAUL ELLIS Afp

Je li po njemu Donnarumma prvo ime Eura ili je tu nagradu mogao dobiti i netko drugi?

- Bio je prevaga, donio im je pehar. Kad se odlučivalo, sjajno je branio jedanaesterce. Možda nije igrač prvenstva ako gledamo kroz cijeli turnir, ali na temelju obrana u finalu morao je biti proglašen za MVP Eura.

Englezi? Izbornik Gareth Southgate je prvi na udaru kritika.

- Englezi su bili Talijani. Oni su igrali stari talijanski nogomet, branili se i čekali kontru preko Sterling. Nije im uspjelo. U finišu je ubacio dva mlada momka da pucaju "penale" (Rashford i Sancho!), dao je šansu i Saki kojeg je uveo ranije… To je bilo čudno. Točno je da jedanaesterce šutiraju oni koji se jave i uvjereni su da će zabiti, ali mislim da su bili preneiskusni za tako veliku utakmicu. Vidio se strah u očima, pogotovo Sake. Nije to lako, ja sam pucao "penale“ i ima trenutaka kad ti se gol čini rukometni. Normalno je da zabiješ, a golman je junak ako obrani. Ovaj put je otišlo na stranu vratara.

Nikola Jurčević također ističe da su Talijani zasluženo pobjednici:

- Nisu me previše iznenadili iako je teško bilo tvrditi da će osvojiti s obzirom da se u konkurenciji našlo šest-sedam ekipa koja su mogle otići do kraja poput Francuske. Belgije, Njemačke, Španjolske… Talijani su TOP momčad, a plus ima je bilo veliko samopouzdanje koje se pretvorili u fantastičnu energiju. To je bila osvježavajuća Italija u odnosu na nekadašnje pragmatične izvedbe. Svaka čast Manciniju, igrao je nogomet u skladu sa suvremenim trendom.

image
PAUL ELLIS Afp

Izbornik Roberto Mancini je najzaslužniji za titulu?

- Sigurno je najzaslužniji. Italija je trebala dotaknuti dno što joj se dogodilo kad se nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, da bi krenula naprijed. Mancini je imao jasnu ideju kako želi igrati te veliku hrabrost da odstupi od talijanskih postulata. Napravio je fantastičnu atmosferu, držao ih je i rezultat, okružio se Viallijem, Lombardom... ekipom iz njegova igračkog vremena i mogla se osjetiti velika pozitiva koja vlada u reprezentaciji. Što je na ovoj razini i kad je toliko izjednačenih ekipa možda i presudan faktor.

Donnarumma je dobio nagradu za najboljeg igrača Europskog prvenstva.

- Imao je fantastično prvenstvo iako nisam veliki ljubitelj proglašenja golmana. Najboljeg igrača bih tražio u polju tipa Jorginho, Cheillini, Bonucci, Chiesa… kod Engleza Sterling. Ovako ispada kao da je Italija igrala defenzivno pa ju je on spašavao. Njemu bih dao priznanje za najkvalitetnijeg vratara.

Southgateu ne idu "penali“. Bio je tragičar kad ga nije zabio na EP-u 1996. s Njemačkom, a tko bi sad uoči utakmice rekao da će kod izvođenja jedanaesteraca izbornik biti glavni krivac.

- Engleska je na Svjetskom prvenstvu bila u polufinalu, sada u finalu, to je momčad u usponu i napravila je veliki rezultat. No, nevjerojatno mi je da se jedna Engleska sama stavi u podređeni položaj 120 minuta na svojem stadionu. To je ekipa koja ima veliki ofenzivni potencijal, no on se odlučio tako igrati. Prošlo je s Njemačkom, nije prošlo s Italijom. "Penali“ su lutrija, ali to što je uveo Rashforda i Sancha samo kako bi pucali hazarderski je potez. Ako ne uspiješ, sve će se slomiti na tebi. Kao šlag zadnji je šutirao dečko od 19 godina Saka, a ne Show koji ima fantastičnu ljevicu ili Sterling koji ima iskustvo, dao je stotine golova i osvojio brojne trofeje. Da je otišlo u pravom smjeru svi bi Southgatea slavili kao heroja, ovako se oštrica kritike okrenula prema njemu.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

Na kraju završni dojam Eura. Vulić kaže:

- To je bio šaroliki Euro, u organizaciji smo vidjeli brojne nelogičnosti. Englezima je bilo puno lakše nego drugim, primjerice Hrvatskoj. Finale se trebalo odigrati na neutralnom terenu, a ne na Wembleyju. Lijepa je stvar što nas je završnica vratila dvije godine unatrag, doživjeli smo sport kakav svi volimo, s gledateljima. Međutim, u nedjelju nije pobijedio nogomet jer igrala je samo jedna ekipa - Italija. Pokazala je puno više kvalitete i želje. Istaknut ću i da je utakmica turnira bila Hrvatska - Španjolska 3:5. Ako već nismo otišli dalje imamo utjehu da smo sa Španjolcima odigrali najbolji susret Eura.

Jurčević komentira:

- Zadovoljan sam s Eurom. S obzirom na sve okolnosti, na broj gradova u kojim se igrao i prijetnju Covida, gledali smo jako dobar turnir. Osim Italije vidjeli smo i druge momčadi koje su bile osvježenja poput Austrije, Švicarske, Danske… Veća razočaranja su Francuska i Njemačka… Mi smo prešli prag prolaskom skupine, nismo razočaranje, ali niti osvježenje. Na kraju svega drago mi je što je Italija osvojila, pogotovo zbog napadačkog nogometa u odnosu na englesku defenzivu. To je pobjeda nogometa.

Linker
19. travanj 2024 12:55