TOM DUBRAVEC Cropix
‘SRAMOTAN ČIN‘

Zbog scena na Poljudu nastao bojkot u Portugalu, slavni trener na strani navijača: ‘To je svetinja...‘

‘Shvaćanje ove realnosti je izostavljeno i navijači su na kraju reagirali na takav očit način‘
Piše: SNObjavljeno: 17. ožujak 2024. 18:06

Utakmica 27. kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Lokomotive završila je gostujućem 2:1 pobjedom. Robert Mudražija bio je dvostruki strijelac, dok je u sudačkoj nadoknadi Marko Livaja zabio za domaćine.

Sredinom prvog poluvremena na poljudskoj sjevernoj tribini Torcida je izvjesila transparent navijača Porta uz poruku "Pozdrav vulkanizerima". Poznato je kako su navijači splitskog kluba veliki prijatelji s navijačima Benfice, a takav pothvat u kojem navijači ukradu transparent suparničkog kluba smatra se velikom stvari u navijačkom svijetu.

Ultrasi Porta tvrde kako su Torcidaši i navijači Benfice taj transparent ukrali u muzeju, te su se iz tog razloga oglasili sa službenim priopćenjem u kojem osuđuju postupke navijača. Također, zbog postupka svojeg kluba, koji ih očito nije obavijestio o nestanku rekvizita iz muzeja, odlučili su bojkotirati ligašku utakmicu protiv Vizele, koju su domaćini dobili 4:1.

"Vijesti o nestanku transparenata Colectiva i Super Dragõesa, doniranih prilikom otvaranja klupskog muzeja 2013. godine, možemo samo svrstati u sramotne. Ovaj čin demonstrira karakter počinitelja zločina. Bez imena i imena bez časti! Također, ostavljamo i opomenu za djelovanje kluba u ovom procesu, posebice ravnatelja muzeja i osiguranja našeg kluba", priopćili su Ultrasi Porta.

O incidentu se oglasio i sam klub.

"FC Porto je solidaran sa Super Dragões i Colectivo Ultras 95. Transparenti koje su dvojica navijača donirala muzeju FC Porto ukradeni su tijekom pljačke koja se dogodila 4. ožujka. Klub je podnio prijavu vlastima, a osumnjičeni su identificirani putem snimki videonadzora. FC Porto čeka rezultate istrage u očekivanju da će odgovorni za ovaj zločin biti kažnjeni", napisao je klub.

Svoje mišljenje o situaciji dao je i André Villas-Boas, portugalski trener koji je u periodu od 2010-2011. sjedio na klupi Porta. Kasnije je trenirao i engleske velikane Tottenham i Chelsea, kao i Zenit, Shanghai i Marseille. Villas-Boas je trenutno kandidat za predsjednika Porta.

image
JOSé CARMO/GLOBAL IMAGENS/ATL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA José Carmo/global Imagens/atl/zuma Press/profimedia

- FC Porto svojom odlukom nije obavijestio svoje članove kada su trake ukradene. Razlozi zašto su to učinili nepoznati su, ali to je u skladu s nizom radnji koje uprava poduzima i nastavlja ne obavještavati partnere - rekao je.

- Članovi nisu bili obaviješteni, predstavnici navijača nisu bili obaviješteni, a u navijačkom pokretu krađa trake je svetinja. Shvaćanje ove realnosti je izostavljeno i navijači su na kraju reagirali na takav očit način - zaključio je Villas-Boas.

Linker
27. travanj 2024 18:24