© Constantinos Larkos
RAZGOVOR ZA SN

Zdravko Mamić je imao plan, ali sve je propalo: ‘Dinamo je europski klub, bili smo razočarani što nismo došli‘

Negdašnji slovenski reprezentativac, inače Hrvat iz Bosne, postao je trener ciparskog Pafosa
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. travanj 2023. 09:13

Sandro Bloudek u četvrtak je prvi put vodio momčad kao glavni trener. Pafos u polufinalu ciparskog kupa dočekao Omoniju iz Nicosije, a susret je završio 1:1 (igra se i uzvrat). Njegov otac Marijan Bloudek 1988. godine bio je najmlađi trener u tadašnjoj jugoslavenskoj ligi kao šef struke Čelika iz Zenice. Potom je karijeru nastavio u Mariboru te je Sandro, Hrvat iz Bosne, igrao kao slovenski reprezentativac.

- Tata je dobio šansu kao prvi trener sa 37 godina. Toliko imam i ja sada. Igra sudbine - kazao nam je Sandro koji je na klupi Pafosa naslijedio Norvežanina Henninga Berga.

- Bio sam pomoćnik te mi je rečeno da vodim momčad do daljnjega. Razgovaraju sa Španjolcem Michelom Salgadom da preuzme ekipu jer on je dio korporacija koja je vlasnik kluba, ali moguće je da i ostanem do kraja sezone.

U trenersku se vode bacio u Mariboru radeći s mladim igračima, među inima trenirao je i Žana Vipotnika o kojem se sada puno priča kao potencijalnom novom centarforu Dinama.

Četiri godine je pomoćnik, dvije sezone Miroslavu Stipiću u Slavenu Belupo, potom u Pafosu kao desna ruka Darka Milaniča te nakon njegova odlaska Norvežanina Berga.

- Predsjednik kluba je Rus Roman Dubov, korporacija ima sjedište u Dubaiju, tamo poslove vodi i Salgado, tako su se upoznali. Prošle godine smo ulaskom u play-off napravili prvi veći rezultat. Možda nam uspije povijesni pothvat da osvojimo Kup. Do siječnja smo bili prvi na tablici, ali onda smo popustili. Zbog rezultatske krize Uprava se odlučila za promjenu trenera.

image

Sandro Bloudek

ASPIRA

Iz Maribora u Milan

Za Bloudeka to je šansa da počne graditi samostalnu karijeru.

- Rano sam prestao igrati, niz mojih vršnjaka još je aktivno (rođen 1986. godine), lani sam završio za UEFA Pro licencu. Ambicije su mu biti glavni trener. Mislim da imam kvalitetu da se dokažem.

Kao nadareni igrač sa 18 godina prešao je iz Maribora u Milan kojeg je tada vodio Carlo Ancelotti. I danas je on “in”, kakva sjećanja ima na Mistera?

- Doživio sam ga kao jako mlad igrač. Jako me lijepo primio, trenirao sam s prvom momčadi koja je tada bila na vrhu svijeta. To je čovjek koji svima daje mnogo pozornosti, ima vremena, toplu riječ, dobar savjet. Ostavi ugodan dojam, imam samo riječi hvale. Ne čudi me uopće što je toliko dugo uspješan na najvećoj sceni, izvrstan je čovjek, psiholog i dakako stručnjak. Ali iz Milana moram izdvojiti i Darija Šimića koji je tada bio u prvoj ekipu, puno mi je pomogao, pazio na mene.

Jeste li i dalje u kontaktu?

- Jesmo, čujemo se dosta često. Čestitao sam mu na novoj funkciji u Dinamu.

Možda ćete jednom ponovno surađivati u novom ulogama?

- Moguće je, sve je moguće, iako i prije smo stalno bili u kontaktu. Prijatelji smo 20 godina...

Prošlog ljeta Darko Milanič stigao je na utakmicu Dinama i Hajduka, govorilo se da će biti novi trener Modrih, a Bloudek je trebao postati pomoćnik. Zajedno su bili u loži na Maksimiru. Radilo se o planu Zdravka Mamića kojeg je spriječio Krešimir Antolić, tadašnji član Uprave.

- Jako sam navijao da dođemo Milanič i ja u Dinamo. Uvjeravao sam Darka da prihvati taj posao, imao sam više informacija o Dinamu od njega budući da sam radio dvije godine u Slavenu Belupu, a i igrao sam ranije u HNL-u. Opisao sam mu koliko je HNL moćna liga u odnosu na slovensku, i što znači Dinamo za hrvatski nogomet. Baš sam bio entuzijastičan da radim u jednom tako velikom klubu. Svi smo to iščekivali, bilo je skoro riješeno. Što se dogodilo? Nije moje da govorim o tome. Milanič i ja nismo došli. Bilo bi nam super da jesmo.

Ništa od Dinama

Dakle, obojica ste bili razočarani što je vaš dolazak miniran. Milaniču se kao krimen spominjala ljubav prema beogradskom Partizanu...

- Bili smo razočarani, naravno, kako ne! Dinamo bi bio veliki izazov i iskorak za cijeli stručni stožer, za Darka kao glavnog trenera, kao i za mene kao mladog pomoćnika, radili bismo u gigantu s naših prostora. Dinamo je i europski respektabilan klub.

Mislili ste da je dovoljno dogovoriti se s Mamićem, no tada su mu počeli zatvarati vrata.

- Nismo bili svjesni te situacije u Dinamu budući da smo živjeli godinu dana na Cipru. Nismo imali pojam da postoje takve turbulencije unutar kluba. Milanič je bio u kontaktu s Mamićem i predstavio naš projekt, a kažem nisam znao da ima više struja u Dinamu. Kasnije sam pratio u medijima i shvatio što se u Maksimiru događa. Nije na meni da se bavim s time.

Niste došli kao pomoćnik, možda jednog dana dobijete poziv kao prvi trener?

- Uvijek sam optimist i gledam pozitivno. Ako se dokažem i to je jednog dana moguće.

Otac je kao igrač imao poziv Dinama.

- Igrao je deset godina za Čelik, imao je tu mogućnost, ali tada je bilo drugačije, dobio si od kluba stan i kafić i ostao si do kraja karijere.

Nakon akademije Maribora prvi posao u seniorskom nogometu bio mu je s Miroslavom Stipićem u Slavenu Belupu.

- To je bilo veliko iskustvo, napravio sam iskorak, na poziv Ivana Mancea stigao sam u Pafos. Stipiću ću uvijek biti zahvan na prilici. Sad smo u kontaktu, on je u Rigi, u klubu koji je u istoj korporaciji kao i Pafos. Henning Berg s kojim sam zadnje radio je drugačiji, tipičan Skandinavac, promišljen u odlukama. Hladan i sustavan.

Iznenadilo nas je kad ste kupili Ivicu Ivušića, nakon što se s broncom vratio iz Katara. Kako se snašao?

- Ivica nam je bio veliko pojačanje, nismo mogli vjerovati da možemo dovesti igrača takvog kalibra. Ljudi iz naše organizacije jako su ga željeli i dosta veliku odštetu platili. S njima smo dobili predivnu osobu, velikog čovjeka i odličnog vratara, sada imamo najboljega u ciparskoj ligi. Daje nam stabilnost.

Linker
03. svibanj 2024 19:08