Avram Grant

 GLYN KIRK Afp
PROZVAO LEGENDU

Žestoka poruka bivšeg trenera Chelseaja: ‘Cijenio sam te kao nogometaša, ali tog poštovanja više nema‘

‘Nikada u životu nisam čuo za takve stvari, a što si ti napravio? Tišina. Ništa.‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. studeni 2023. 13:59

Gary Lineker, bivši engleski reprezentativac i popularni voditelj na BBC-u, često u javnosti izražava i svoje stavove koji nisu izravno povezani s nogometom.

Međutim, dosad se nije oglasio o sukobu Izraela i Hamasa, što mu je zamjerio bivši Chelseajev menadžer Avram Grant. Izraelski stručnjak prozvao je Linekera jer nije osudio nasilje nad Izraelom te ga je optužio da ima ‘dvostruke standarde‘.

- Imam poruku Garyju Linekeru kojeg sam jako cijenio kao nogometaša, ali da budem iskren, tog poštovanja više nema. Pratim Garyja, on komentira sve, čak je rekao da ga trenutna politika britanske vlade podsjeća na politiku njemačke vlade 1930-ih. Znam za tu politiku, moj otac je stradao zbog te politike, moj djed, moja baka je ubijena zbog politike Nijemaca – kazao je 68-godišnji Grant u video monologu.

Najviše ga je zasmetalo što Lineker nije spomenuo Hamasove brutalne napade na civile 7. listopada, nego je na društvenoj mreži X tog dana komentirao o Tottenhamu kao vodećoj momčadi engleske Premier lige.

- Oni su ubijali i klali djecu, odrubljivali su glave ljudima, silovali žene i žive ih spaljivali, rezali žene i vadili (nerođenu) djecu iz njihovih želuca i ubijali ih. Uzeli su taoce. Nikada u životu nisam čuo za takve stvari, a što si ti napravio? Tišina. Ništa. Mislim da si čak rekao da je Tottenham vodeći u ligi. To je ono što je bilo važno za tebe. Dakle, imaš dvostruka mjerila.‘

Aktualni izbornik Zambije obrušio se i na izbornika engleske nogometne reprezentacije Garetha Southgatea koji je izrazio ‘ekstremnu tugu‘ zbog gubitka života u sukobu u listopadu, no pritom nije osudio Hamasove napade.

- Imam poruku za Garetha Southgatea, kojeg jako poštujem kao osobu i koji je vrlo dobar trener. Vidio sam vašu izjavu. Ne morate birati strane. Također, možete birati strane na kojima ćete osuditi ono što smo vidjeli na snimkama; djeca bez glava, djevojke koje su žive spaljene, starice, da o tome ne mogu ni govoriti. Samo treba biti ljudsko biće. Da moj brat to napravi, ja bih to osudio, ne bih to prihvatio. Poznajem puno Palestinaca, oni su moji prijatelji, čak dolaze gledati nogomet iz Gaze, sa Zapadne obale... Oni kažu da ne prihvaćaju ta brutalna ubojstva. Kažu da to nije islam i ja se slažem. Jako dobro poznajem islam. Islam je divna vjera, oni vole ljude, vrlo su pristojni – poručio je Avram Grant.

Linker
30. travanj 2024 10:12