RICHARD JUILLIART Afp
ČEFERIN POSLAO UPOZORENJE

Žestoko obraćanje predsjednika UEFA-e zbog novog pokretanja kontrovezne ideje: ‘Oni žive u paralelnom svijetu‘

‘Dosta mi je i umoran sam više od ovog nenogometnog projekta. Trebam li više išta reći o tim ljudima?‘
Piše: SNObjavljeno: 03. ožujak 2022. 13:24

Kontroverzna ideja Superlige ponovno je zaživjela. Juventus, Real Madrid i Barcelona žele ponovno pokrenuti projekt koji je u prvoj polovici prošle godine uzburkao nogometne vode.

Novi val iza kojeg stoje europski velikani prokomentirao je danas Aleksander Čeferin. Predsjednik UEFA-e nije skrivao nezadovoljstvo, bio je direktan i oštro je osudio pokretače ideje, a na njegovom posebnom udaru našao se Juventusov čelnik Andrea Agnelli.

Slovenac je slavne klubove osudio i zbog trenutka u kojem su sve opet pokrenuli, aludirajući pritom na rat u Ukrajini. Čeferin je u svom obraćanju klubovima i njihovim čelnicima jasno poručio i da "žive u paralelnom svijetu".

"Oni koji pričaju o Superligi, ne pričaju o nogometu. Dosta mi je i umoran sam više od ovog nenogometnog projekta. Prvo su s tom besmislicom krenuli za vrijeme pandemije, a sad čitamo o njihovim planovima u trenucima dok traje rat. Trebam li više išta reći o tim ljudima? Očito je da žive u paralelnom svijetu", izjavio je Čeferin na summitu kojeg je u Londonu organizirao Financial Times.

image
MARCO BERTORELLO Afp

"Pomažemo u jednoj strašnoj situaciji, a oni rade na takvom projektu. Mogu oni platiti kome god hoće da napiše kako je ovo 'lijep projekt, kako su puni solidarnosti, kako će to biti dobro i za male.' No, ovo je glupost i svi to znaju. Za njih su navijači kupci, a za nas su navijači - navijači."

Izravno se potom Čeferin obratio Agnelliju.

"Kritizirali su UEFA-u i Europsko udruženje klubova (ECA), a jedan od njih je bio predsjednik u ECA. Imam citate koji pokazuju da je hvalio sustav tjedan dana prije nego što su krenuli sa slaganjem Superlige."

Uslijedilo je potom i jasno upozorenje za tri kluba koja stoje iza oživljavanja ove ideje.

"Mogu oni igrati svoje natjecanje, nitko im to ne brani. Ali ako će igrati u svom natjecanju, onda ne mogu u našem", poruka je Čeferina.

Podsjetimo, iza originalne zamisli o Superligi je stajalo 12 klubova, ali njih devet se nakon žestokih kritika i pritisaka povuklo iz ove priče. Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Milan, Inter i Atletico Madrid su, dakle, odustali od ideje. Barcelona, Real Madrid i Juventus još uvijek nisu.

Linker
27. travanj 2024 18:02