JAVIER SORIANO/AFP/PROFIMEDIA Javier Soriano/afp/profimedia
OTKRIVAJU FRANCUZI

Zinedine Zidane vraća se u akciju: Ovo su četiri gigantske opcije za apsolutnog vladara Lige prvaka

Povratak u Real Madrid ne čini se izglednim, ali tu su još tri velikana kao mogućnost novog izazova
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 29. siječanj 2023. 09:13

Zinedine Zidane rijetka je, gotovo neviđena nogometna pojava - jedan od malobrojnih koji je dosegao vrh u igračkoj i trenerskoj karijeri. Naravno, još uvijek bismo rekli da je bio bolji igrač nego trener, ali samo zato što se u menadžerskoj ulozi nalazi znatno kraće, tek 2016. pronašao je prvi posao s funkcijom glavnog trenera prvoligaške momčadi. I pokorio je svijet s Real Madridom, i s Cristianom Ronaldom i bez njega, a nakon skoro pa dvogodišnje pauze, čuveni Francuz spreman je na nove izazove, tvrdi ugledni RMC Sport.

Zidane se nadao funkciji za koju će mnogi reći da je predodređen - nikada nije skrivao ambicije prema klupi francuske reprezentacije, ali Didier Deschamps pokazao je u Kataru da ima još ponešto za reći, stoga je i dobio ugovor do 2026. godine, čime je Zidane ostao "zakinut". RMC Sport piše da se nekoć legendarni kapetan Francuske vraća nogometu, te će na ljeto razmotriti trenerske opcije, a insajderi sa spomenutog glasila tvrde da četiri kluba upadaju u prvi plan. I to sami velikani..

Kažu, mogao bi mu se otvoriti prostor u Bayern Münchenu. Zidane je oduvijek cijenio bavarsku "instituciju", a klub ima sredstva kojima bi mogao pridobiti Francuza. Već su imali kontakt 2015. godine, dok je Zidane trenirao Castillu i proveo nekoliko tjedana na usavršavanju u Münchenu. Bio je impresioniran organizacijom kluba, te upijao informacije od tadašnjeg trenera Pepa Guardiole.

image

Zinedine Zidane i Karim Benzema na dodijeli Zlatne lopte

FRANCK FIFE Afp

Bayern ove sezone izgleda nešto lošije nego u prethodnom razdoblju, nisu uspjeli pokriti odlazak Roberta Lewandowskog, u Ligi prvaka ne slove za favorite, a ni u Bundesligi se još nisu odvojili od konkurencije onako kako je to uglavnom običaj. Stoga se poteže pitanje ima li Julian Nagelsmann sve pod kontrolom, jer ako se ispostavi da je odgovor negativan, Bayern bi se mogao okrenuti dokazanom stručnjaku.

Druga opcija, pišu Francuzi, povratak je u Real Madrid. Nešto je manje izgledna budući da Carlo Ancelotti ima ugovor do ljeta 2024. i gotovo je sigurno da će ga odraditi do isteka, pa bi Zidane trebao nešto duže pričekati želi li po treći put zasjesti na Santiago Bernabeu. Zidane je s Kraljevima osvojio rekordne tri Lige prvaka u nizu, tomu pridodao dva trofeja La lige uz još šest odličja.

Treća mogućnost ogleda se u liku Juventusa, gdje je kao igrač odigrao pet sezona. No, postoji jedan i više nego očit problem, a to su netransparentne i ilegalne radnje bivše uprave, zbog koje je Stara dama praktički ispala iz utrke za Ligu prvaka u idućoj godini. Tako da Torino ustvari nije primamljiva destinacija mnogima, pitanje je hoće li Zidane prihvatiti takav teret na svoja leđa, jer zna se da će biti poželjan na mnogim destinacijama.

Za kraj, spominje se i Paris Saint-Germain. Velikan Ligue 1 navodno je već bio u kontaktu sa Zidaneom 2021. godine, kada se tražio nasljednik Mauricija Pochettina, što je na kraju postao Christophe Galtier. Tada je Zidane odbio tu ulogu, pisao je RMC Sport, ali ponude ga nisu ostavile ravnodušnim, navode.

Linker
17. travanj 2024 23:36