Epsilon/Getty Images / Getty Images
NIJE MU LAKO

ŽIVOTNA DRAMA HRVATSKOG NOGOMETAŠA U HLADNOM SIBIRU Došao prije pola godine, plaću nije ni vidio, čeka se milosrđe političara...

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 17. prosinac 2016. 09:13

Ni u ruskom nogometu, koji je do jučer slovio za nogometni eldorado, situacija više nije bajna. Tom iz Tomska, jednog od najstarijih gradova u Sibiru s oko pola milijuna žitelja, na rubu je bankrota. Iz kluba su otvoreno objavili da su na rubu egzistencije, ali da se nadaju da neće propasti te da bi proljetni dio sezone mogli odraditi isključivo sa svojim mladim igračima. U posljednjih deset kola prvenstva osvojili su dva boda i s ukupno devet na kontu čvrsto drže posljednju poziciju na ljestvici.

- Došao sam tamo u srpnju i od tada nisam dobio nijednu plaću. Kad sam ja stigao u Tomsk, igrači su dobili zaostatke za svibanj i lipanj, ali poslije uplata nije bilo - priča 29-godišnji hrvatski stoper Ante Puljić, bivši igrač Zadra, Lokomotive, Dinama, Genta i Dinama iz Tbilisija.

Izolirani slučaj

Što se događa, zašto je Tom krahirao? Pogađa li ruski nogomet financijska kriza.

- Ne bih rekao da rusku ligu trese kriza, već da je Tomsk izoliran slučaj. Priča se i piše svašta, ali ne vjerujem da će klub bankrotirati. Verzija ljudi iz kluba da su ih izigrali sponzori, koji su najavili ulaganja pa na kraju odustali. Barem 13-14 prvoligaških klubova redovito plaća igrače, a u nekim klubovima plaće su izvanserijske - odgovara Puljić.

Čelnici Toma najavili su zimsku rasprodaju igrača. U klubu je ukupno devet stranaca, neki su već dogovorili prijelaze u nove klubove, neki će to uskoro učiniti. Što smjera klub čiji je predsjednik Sergej Anatolevič Žvačkin, inače i guverner Tomske oblasti?

- Tom je uvjerljivo posljednji na ljestvici, druga liga je realnost, tako da se žele riješiti skupljih igrača. Početkom godine ruskim klubovima dolazi velik novac od gradova, a koliko znam, Tomu je glavni sponzor upravo grad. Nakon te uplate bit će stanje puno jasnije. Nemaju drugih sportova u kojima su jaki, tako da nogomet koriste za svoju promidžbu, a predsjednik kluba sigurno će pokušati što više regionalnog novca pokušati usmjeriti prema Tomu.

Za vikend će temperatura u Tomsku biti oko minus 22, sljedećeg tjedna živa će otići i ispod minus 30. Srećom počela je stanka u ruskom prvenstvu, momčadi će na travnjak opet tek u ožujku 2017. Neće na minus 30 biti lako domaćim momcima koji pola godine nisu primili plaću...

- Ne mogu ništa loše reći protiv grada Tomska, iako se ne radi o nekakvom velegradu. Na početku je bilo malo čudno, ali čovjek se privikne, život je ugodan - dodaje Puljić.

Linker
03. svibanj 2024 02:46