Samir Handanović
 Filip Brala/TZ Zadar
U ULOZI KUHARA

Foto: Zvijezda Intera stigla u Hrvatsku! Odmara se na Istu i kuha sjajan brudet od sušenog morskog psa

Ove godine uživa u odmoru dugom čak 40 dana koje će uglavnom provesti na Istu
Piše: Mario Vuksan/Zadarski.hrObjavljeno: 10. lipanj 2021. 16:30

Kako to izgleda kad nogometni vratar svjetske klase skine rukavice i pridruži se vrhunskom kuharskom timu doživjela je snimateljska ekipa zadarske Turističke zajednice koja je na otocima Molat i Ist snimala gastro priče za mrežnu stranicu te zajednice, prenosi Zadarski.hr. Naime, ta je ekipa imala rijetku prigodu da prati u prijateljskoj kuharskoj utakmici slavnog slovenskog golmana Samira Handanovića, dugogodišnjeg vratara ovogodišnjeg prvaka Italije, milanskog „Intera“. I naravno, suigrača naših reprezentativaca Ivana Perišića i Marcela Brozovića, te Romelua Lukakua koji je hrvatsku reprezentaciju fino „uredio“ u nedavnoj pripremnoj utakmici za Europsko nogometno prvenstvo koje počinje u petak.

I dok Perišić, Brozović i Lukaku nemaju vremena za odmor Handanović se odmara na Istu i druži se s prijateljima u kuhinji nadaleko poznatog išćanskog restorana „Carruba“ kojeg je još 1987.g. otvorio sad veće legendarni Išćanin Davor Segarić - Karuba. Ove je godine „Carrubu“ preuzeo (iako će Segarić i dalje biti aktivan u restoranu) te sjajno preuredio i dodao vrhunsku vinoteku i novu terasu kapetan Toni Brok, zapovjednik ekskluzivne jahte „Rarity“. Restoran se sada zove „Carruba Olive Garden“ jer je okoliš ukrašen najviše maslinama. Na jahti „Rarity“ prije dvije godine odmarao i slavni rocker Jon Bon Jovi s obitelji, a kapetan Toni je s njim oplovio Jadran, otkrio mu ljepote Zadra i, naravno, Ista na kojem je Bon Jovi boravio dva dana igrajući s lokalnom ekipom – boće.

image
Samir Handanović
Filip Brala/TZ Zadar

Dok je Handanović bio iznenađenje za snimatelje iz Zadra, na Istu je slavni golman, jedan od najboljih ikad od onih koji su se na svjetskoj sceni pojavili s ovih prostora, „normalna pojava“, dio one iste lokalne ekipe s kojom je boćao Bon Jovi, a u kojoj su, naravno, Karuba i Brok s kojima ga veže dugogodišnje prijateljstvo. Na Ist se Samir „navukao“ još davno, preko supruge Zoje, točnije njezinih roditelja koji su desetljećima provodili ljeta na ovom malom i mirnom otoku sa jednim jedinim, istoimenim mjestom. Prije tri-četiri godine u dnu je duboke išćanske uvale Široka Handanović izgradio i kuću i tako postao prvi susjed Toniju Broku.

- Kako to, Samire, da niste na Euopskom prvenstvu, evo, samo što nije počelo? – upitao je doljepotpisani novinar slavnog golmana i odmah – propao u zemlju.

- Pa, recimo, i zato što Slovenija ne igra na Europskom prvenstvu, a ni ja nisam u reprezentaciji još od 2015.

image
Samir Handanović
Filip Brala/TZ Zadar

Bio je to novinarski gaf ravan onom zgodne talijanske televizijske sportske novinarke Dilette Leotte kada je jednom prilikom, na dodjeli priznanja za golmana godine u Italiji, Handanovića upitala: Da li vam je ovo prvi put da primate ovo priznanje? na što je on bez ljutnje odgovorio: Ne, nego treći.

Handanović se, između ostaloga, proslavio po čestim obranama udaraca s 11 metara, branio ih i najboljima poput Ronalda, Kake i Hazarda, rušio je rekorde obrana penala u jednoj sezoni, a ne sjeća se koliko ih je obranio u dugogodišnjoj karijeri..

Ove godine uživa u odmoru dugom čak 40 dana koje će uglavnom provesti na Istu. Pomalo se priprema za završetak karijere, 37 mu je godina, sasvim je sigurno da će biti prvi golman slavnog milanskog kluba još sljedeću sezonu, poslije će, kaže, vidjeti. Oduševljen je Italijom, pogotovo Milanom u kojem igra i živi već 10 godina, tamošnjim životom i hranom, a Ist mu je, kaže, na poseban način prirastao srcu, tu je doma, tu opušteno i nezamijećeno može uživati u druženjima i – Karubinoj i Brokovoj spizi. Aktivno pomaže u kuhinji i uči uz ova dva majstora.

image
Samir Handanović
Filip Brala/TZ Zadar

Tako je bilo i na snimanju za potrebe zadarske TZ. Karuba, Brok i Samir te njihov prijatelj Alen Jerončić su zadarskoj ekipi pripremili dva rijetka, ekskluzivna jela koje će restoran „Karuba“ imati u ponudi ovoga ljeti. Pripremljeni obilni ručak bio je pretpremijera subotnjeg otvaranja restorana na kojoj se uživalo u brudetu od sušenog morskog psa i tagliatelama u umaku od trlje po nikad viđenoj recepturi Tonija Broka i Samira Handanovića. Morske pse lovi i na tradicionalni vrlo zahtjevni način suši iskusni Karuba, a skuhani brudet je definitivno bio bolji od sličnih skuhanih i s najboljim norveškim bakalarom.

image
Samir Handanović
Filip Brala/TZ Zadar

Tonijev umak od sitno izrezanih trlja i bijelog vina te nekoliko samo njemu poznatih tajni otkrilo je snimateljima Igoru Goiću i Filipu Brali, te direktoru zadarske TZ Mariju Paleki novo lice, drugačije mirise i okuse trlje kamenjarke, često podcijenjene, a zapravo izvanredne ribe.

Sad, možemo samo zamisliti kako će to izgledati kad se Handanović vrati u Italiju u svojim talijanskim suigračima i prijateljima, stručnjacima za tjestenine, pripremi paštu na ovaj išćanski način za kojeg, naravno, oni ne znaju niti mogu znati. Bit će to gol kojeg će im zabiti njihov - vlastiti golman.

Linker
14. travanj 2024 20:29