FRANCK FIFE
PEH ZA PEHOM

Zvjezda koju baš ne ide! Izgubio finale Lige prvaka, obnovio staru ozljedu, a onda na sve dobio koronu

Sedmi igrač Paris Saint Germaina, napadač francuske reprezentacije, pozitivan na testu za COVID-19
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. rujan 2020. 15:25

Nakon Neymara, Icardija, Di Marije, Paredesa, Navasa i Marquinhosa, sedmi igrač PSG-a pozitivan je za COVID-19. Sedmi je Kylian Mbappe. napadač francuske reprezentacije i najveća zvijezda Bluesa. Prošle je subote u Švedskoj postigao jedini, pobjednički zgoditak na utakmici i potom je podvrgnut testiranju. Čak i ako je test pokazao da je asiptomatski na COVID-19, nije Mbappé uvršten u kadar za utakmicu s Hrvatskom.

- Rezultat testa na COVID-19 koji je u ponedjeljak ujutro provela UEFA utvrđen je pozitivnim, stoga je Mbappe, po primitku rezultata testa smješten izvan grupe i poslan kući - potvrdila je Nogometna federacija Francuske (FFF) u priopćenju za javnost.
Mbappe je kao i cijela delegacija, prošao test prije okupljanja nacionalne vrste i rezultat testa je bio negativan prošle srijede na zahtjev UEFA-e, u okviru utakmice Švedska - Francuska. Ali, pred utakmicu s Hrvatskom je pozitivan i ta činjenica zadaje velike muke njegovu klubu. Naime, čeka se nova odgoda utakmice Lens - PSG koja se igra 10. rujna, a prethodno je već odgođena 29. kolovoza.

image
FRANCK FIFE

Problem s Mandandom

Mbappe nije jedini igrač francuske reprezentacije koji je ovog tjedna pozitivan na COVID 19. Isti je slučaj i s Mandandom koji se morao vratiti u Marseille. Pritom je imao i velikih komplikacija jer je tvrtka Air France odbila uzeti Mandandu na svoj let, a identično je reagiralo i nekoliko privatnih tvrtki. Zato je FFF morao unajmiti privatni zrakoplov kako bi se Mandanda vratio u Marseille. Ljut je Mandanda zbog cijele situacije, u Marseille su se oglasili rečenicom:
“Ne možemo nikoga vidjeti oko sebe, ima dojam da je žrtva.”

Ali, vratio se treninzima OM-a i, po svemu sudeći, nije upitan njegov nastup protiv PSG-a u nedjelju u Parizu. No, kako će se skupiti PSG, to je sada veći problem.

image
FRANCK FIFE

Francuzi su u velikoj borbi s koronavirusom, novi val im zadaje velike probleme s tim da su u prvom valu bili izuzetno rigidni. Jedini od liga Petice nisu nastavili prvenstvo već su proglasili kraj sezone kada je nastupila korona-kriza. Svi ostali su nastavili sezonu u svibnju i lipnju, pa se francuski sportski dnevnik L’Equipe na svojoj naslovnici upitao:
- Jesmo li mi zaista najveći idioti?

Francuzi su sezonu nastavili, odnosno prošlu zaključili finalom Kupa 24. srpnja, utakmicom PSG - Saint-Etienne (1:0) koju će također pamtiti Kylian Mbappe. Nakon brutalnog starta suparničkog igrača Perrina stradao je gležanj mladog napadača PSG-a i predviđena stanka bila je tri tjedna. Međutim, Mbappe se vratio već u četvrtfinalu Lige prvaka, ušao 31 minutu s klupe protiv Atalante, dovoljno za asistenciju pobjedničkog pogotka Choupo-Motinga u pobjedi 2:1. Potom je igrao i polufinale, a pamtit će i finale po promašenoj šansi.

Nije ovo ljeto Mbappea, definitivno. Ozlijedio se, izgubio finale Lige prvaka, obnovio ozljedu za reprezentaciju igrajući u Švedskoj i sada se još bori s koronom. Za utjehu Mbappéu, nije jedini koji ima problema s koronom.
Nedvojbeni rekorder je Paulo Dybala koji je čak 46 dana proveo u karanteni dok se nije vratio treninzima.
- Moje lice sve govori, napokon sam izliječen od virusa COVID-19 - poručio je početkom svibnja presretni Paulo Dybala ispod svoje fotografije na Instagramu.

image
FRANCK FIFE

Čak četiri puta je napadač Juventusa bio pozitivan na koronavirus, ali uspio se spremiti za nastavak Serie A odigravši potom odlični kraj sezone za novu titulu Juvea.

Znanstvenici s Oxforda

Argentinac je prvi put bio pozitivan još 21. ožujka, velika je panika nastala kada se objavio njegov test. Dybala je bio jedan je od tri Juventusova igrača koji su se zarazili virusom COVID-19. Ali, Blaise Matuidi i Daniele Rugani su se brzo oporavili, dok je Dybala kasnije ispričao kako je imao snažne simptome na početku bolesti. Patio je od jakih glavobolja i bolova u mišićima, ali nogometu se potom vratio bez većih problema.

Korona je već mjesecima globalni problem, ali sportaši su zasad ostali pošteđeni većih posljedica. Novo britansko istraživanje pokazalo je da su testovi na koronavirus toliko osjetljivi da mogu otkriti tragove neaktivnih virusa infekcije koja je prošla prije više tjedana, što bi moglo rezultirati lažno pozitivnim rezultatima koji uvećavaju razmjere pandemije, piše BBC. Znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu kažu da je većina ljudi zarazna samo tjedan dana, no da testovi mogu pokazivati pozitivan rezultat i tjednima nakon toga, što znači da bi broj trenutačno zaraženih mogao biti manji nego što se smatra. Jedan od autora studije, profesor Carl Heneghan smatra da bi testovi na COVID-19, umjesto rezultata “pozitivan/negativan”, morali imati prag koji neće pokazivati pozitivan rezultat ako je virus prisutan u vrlo maloj količini

Kakav je slučaj s Mbappeom pokazat će vrijeme, ali Francuzi se ne bave previše tim pojedinačnim slučajem. Mbappe je tek jedan od igrača koji se zarazio, a s obzirom kako su se ostali oporavljali, nema razloga ne biti optimist glede brzog povratka 21-godišnjeg Mbappea na travnjak. Mladog Kyliana više može brinuti serija nevolja koja ga je pogodila zadnjih mjeseci, odnosno pitanje kako se izvući iz tog niza. Jer, svaka stanka vraća korak natrag, a Mbappe je mjesecima već “u rikvercu”.

Linker
22. travanj 2024 20:30