Endrick

 DANIEL RAMALHO/AFP/PROFIMEDIA Daniel Ramalho/afp/profimedia
MLADE NADE

Zvjezdani južnoamerički trojac je jamac za budućnost europskih velikana: Upoznajte predvodnike nove generacije

Europu je zahvatio novi val Južnoamerikanaca s projekcijom zvjezdane budućnosti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. siječanj 2024. 23:45

Premda 20 godina južnoameričkog čekanja na svjetsko nogometno zlato (Brazil 2002. - Argentina 2022.) sugerira da zemlje poznate po specifičnim “španerima” proživljavaju svojevrsni pad ugleda, pogled u bilo kojem drugom smjeru dokazuje da su Latinoamerikanci i dalje elita. Primjerice, među trenutačno top 15 najvrjednijih igrača svijeta na Transfermarktu pronalazimo Brazilce Viniciusa Juniora (150 milijuna eura) i Rodryga (100), Argentinca Lautara Martineza (110), te Urugvajca Federica Valverdea (100).

Dobar primjer

Uostalom, Julian Alvarez u posljednjih 400 dana postao je svjetski prvak s Argentinom i Manchester Cityjem, a u međuvremenu se okitio naslovom Premier lige, Lige prvaka, FA kupa i Europskog superkupa. Od ranije posjeduje i naslov Copa Libertadoresa (2017./2018. s River Plateom), te Copa Americu zarađenu tri godine kasnije. Najkraće rečeno, Julian Alvarez u svoje 23 godine života osvojio je ‘sve moguće’, a ponukani primjerom sjajnog napadača iz Calchina, na Etihadu su ponovo odlučili pogledati u izlog River Platea.

Tako je tijekom zimskog prijelaznog roka za 25 milijuna eura, doduše još uvijek neslužbeno no praktički sigurno, potpisao 18-godišnji Claudio Echeverri. Po invokaciji je sličan Alvarezu, strogo ofenzivni veznjak ili lažna špica koja se i u ulozi ‘devetke’, kažu, snalazi besprijekorno, premda je za River odigrao tek šest susreta. Josep Guardiola zna što radi, želio je biti korak ispred svih i iako su Echeverrija ranije pikirali Roma, Fiorentina, Feyenoord i Genk, kad na vrata pokucaju Građani, ne razmišlja se dvaput.

Echeverri će stići tek u idućem prijelaznom roku. Visok je 170 centimetara, okretan i spretnog driblinga, što je tamošnjim medijima dovoljno za proglasiti ga “novim Messijem”, premda se taj učestali nadimak u pravilu pokazao prokletstvom, a ne blaženstvom. Zovu ga i ‘El Diablito’, odnosno “Mali demon”. I to ne samo zato što “opsjeda” obrambene redove, već je i po prirodi vragolan. Dokazuje to izjava otprije godinu dana.

- Pobjeda nad Brazilom je poput spolnog odnosa - izjavio je s tek 17 godina, kada je prvi put i zaradio veliku pozornost zabivši sva tri gola u 3:0 pobjedi Argentine nad Brazilom u četvrtfinalu U-17 Svjetskog prvenstva u Indoneziji, da bi u idućoj fazi ispali od Njemačke.

image

Claudio Echeverri

JUAN MABROMATA Afp

No, Echeverri nije ispao iz tračnica. Skauti su bili zadovoljni recenzijama iz Rivera i viđenim sposobnostima napadača, čak je i Barcelona slovila za ozbiljnog pretendenta za transfer. Njegov uzor je Messi i otkrio je da mu je katalonski klub san, no sudbina ga je odvela na Etihad. Godinu dana brusit će vještine u svom klubu, a zatim se pokušati nametnuti Guardioli i nastaviti ugodnu argentinsku tradiciju plavog Manchestera. Carlos Tevez i Sergio Agüero ostali su Građanima u lijepom sjećanju, a svoje nasljednike, čini se, već imaju.

Podsjeća na Suareza

Barcelona je svog latinoameričkog dragulja pronašla u Brazilu. Čak 40 milijuna eura platili su Athletico Paranaenseu za usluge Vitora Roquea. Njega, pak, neumorno označavaju kao “novog Luisa Suareza” i po dolasku u Kataloniju izazvao je zamjetnu euforiju navijača. Dosad ga nismo mogli dovoljno dobro upoznati, no analitičari naglašavaju Roqueovu fizičku snagu i odlične razigravačke sposobnosti za jednog centarfora. Podjednako je dobar s obje noge i u mnogome se uklapa u profil igrača kakve traži Xavi, koji naglašava njegovu polivalentnost.

- Vitor se može prilagoditi bilo kojoj poziciji u napadu, igrati široko ili kao čista devetka. On ili Lewandowski? Neću birati, Vitor je sposoban igrati u paru s bilo kojim igračem - ustvrdio je nedavno trener Barce.

- Kao što mi je Xavi jednom rekao, Roque je natjecateljska zvijer - dodat će Rafael Yuste, dopredsjednik kluba prisutan na predstavljanju Brazilca koji je u Athletico PR-u postigao 28 golova i 11 asistencija u 81 nastupu.

image

Vitor Roque

PAU BARRENA Afp

Rivali iz Madrida svoju su perspektivu dogovorili mnogo ranije. Endrick se zavjetovao Realu u prosincu 2022. godine. Imao je tek 16 godina, ali na Bernabeuu su toliko sigurni u posao da im nije bilo problem iskeširati 37 milijuna eura Palmeirasu. Endrick je u intervjuu za The Guardian otkrio da je ranije bio na korak od Chelseaja, no Londončani su procijenili da je cijena previsoka. Kasnije je Todd Boehly zaboravio što ta sintagma znači, a Endrick je u međuvremenu već postao Kralj.

I on je poprilično osebujan tip, između ostalog i zato što ga je otac Douglas, koji je sa sestrama odrastao u sirotištu i neimaštini, “ispromovirao” putem YouTubea i, barem tako pričaju Brazilci, nagovorio Palmeiras na potpis njegova sina dok je radio kao klupski čistač.

- Kažu da sam hladnokrvan, no samo sam naučio oglušiti se i ne reagirati na sve kritike. Nogomet gledam kao zabavu i želim uživati. Privatni ciljevi? Želim naučiti pet različitih jezika, između ostalog i znakovni jezik da bih mogao komunicirati s gluhonijemima - istaknuo je Endrick.

image

Endrick

FRED ANDRADE Brazil Photo Press Via Afp

Brazilac je već posjetio Valdebebas, a moći će zaigrati tek od starta iduće sezone. U prošloj godini za Palmeiras je odigrao 31 utakmicu i pružio 11 golova, te mu je u samo šest mjeseci porasla s 20 na 45 milijuna eura prema TM-u. Očekuje se da će Endrick biti i prava ‘devetka’ za Real, budući da trenutačno, izuzev Joselua, nemaju nijednog prirodnog centarfora. Vrijedi istaknuti da se Endrick već probio i do A reprezentacije Brazila debitiravši u studenome prošle godine.

Zvjezdana budućnost

Ova trojka nalazi se među najistaknutijim talentima svog kontinenta. Europu je zahvatio novi val Južnoamerikanaca s projekcijom zvjezdane budućnosti. Posebice se to odnosi na Endricka, Roquea i Echeverrija koji bi, ispune li barem dio pompoznih najava, za koju godinu mogli voditi glavnu riječ u najjačim klubovima svijeta. No, tek se trebaju dokazati.

ENDRICK

(Real Madrid)

Rođen: 21. srpnja 2006.

Nacionalnost: Brazilac

Pozicija: napadač

Aktualni klub: Palmeiras

Odšteta:

37 milijuna eura


‘Messinho‘ je želja Chelseaja i Barce

Estavao Willian, u Brazilu poznati i kao ‘Messinho’, zaradio je nevjerojatnu pozornost već u dječačkoj dobi. Bilo mu je samo 10 godina kad ga je počeo sponzorirati Nike. U travnju će napuniti 17 i možda već do tad postane igrač Chelseaja, budući da je londonski klub u ozbiljnim pregovorima s Palmeirasom, koji traži 60 milijuna eura odštete za krilnog napadača. Ranije je kontakt uspostavila i Barcelona. Willian navodno favorizira Katalonce i pokušat će na bilo koji način izboriti transfer u Barcu. Kako bilo, tek u 2025. godini moći će zakoračiti u europski nogomet. (mc)

Transfer u Europu za njih je samo pitanje trenutka

Vodeći sportski listovi posljednjih su tjedana sastavljali popis najperspektivnijih Južnoamerikanaca. Kažu, pitanje je trenutka kad će zaigrati u Europi, jer već su bili na radaru velikana. Ističe se Andre (22), kojeg je ljetos želio Liverpool, no veznjak ih je odbio da bi s Fluminenseom pokušao osvojiti Coba Libertadores, što mu je i pošlo za nogom. Valentin Barco (19), argentinski veznjak iz Boce Juniors spominje se u uredima Brightona i Man. Cityja. Kendry Paez (16) već je zaludio Ekvador i Chelsea je navodno spreman ponuditi mu suradnju, a na gotovo svim listama podvučen je i branič Corinthiansa Gabriel Moscardo (18). (mc)

PSG za Lucasa Beralda platio 25 milijuna eura

Još jedan Brazilac ušao je na velika vrata. Paris Saint-Germainu pridružio se 20-godišnji Lucas Beraldo, a Sao Paulo na stoperu je zaradio 25 milijuna eura. Beraldo nije “razvikan” kao ostatak brazilske ekipe, no analitičari ističu da je izvrstan u razigravačkom segmentu, voli se pozicionirati nešto dalje od svog 16-erca i stvoriti dodatni pritisak na protivnike u trenucima kad njegova momčad napada. Dakle, 20-godišnjak djeluje kao stoper kakvog mnogi najutjecajniji treneri svijeta sve češće žele gledati u ekipi, tako i Luis Enrique. (mc)

Linker
26. travanj 2024 10:19