VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
VELIKO PRIZNANJE

Zvonimir Boban ima novi posao: Dobio funkciju koju još nitko nikad nije obnašao u povijesti nogometa!

Bivši kapetan Vatrenih postavljen je na to mjesto na inicijativu prvog čovjeka europskog nogometa
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. travanj 2021. 19:19

U utorak, 20. travnja, Zvonimir Boban će biti i službeno postati šef nogometa, odnosno 'chief of football UEFA!' Velikom željom i konkretnim djelovanjem predsjednika Aleksandera Čeferina, UEFA će tako dobiti prvog šefa nogometa u povijesti. Činjenica da je u pitanju bivši veliki nogometaš, toj odluci čelnog čovjeka UEFA-e daje posebnu dimenziju.

Nema dvojbe da je to za Bobana (53) još jedno ogromno priznanje, nakon što je od ožujka 2016. do ljeta 2019. godine obavljao gotovo istovrsnu odgovornu funkciju u FIFA-i. Kako je radio u svjetskoj Kući nogometa, kao desna ruka predsjednika Giannia Infantina, možda najbolju ocjenu daje i ova inicijativa Čeferina.

Slovenski je odvjetnik upravo 2016. godine postao čelnik UEFA-e i u mnoštvo navrata bio je u institucionalnim suradnjama i kontaktima s FIFA-om, odnosno Zvonimirom Bobanom. Podsjetimo se, u vrijeme kada je Boban bio sa Infantinom u FIFA-i krenule su velike reforme, od kojih je epohalna ona sa uvođenjem VAR-a. U nogometnim institucijama svi znaju da je upravo Zvone Boban bio glavni promotor uvođenja tehnologije kao asistencije sucima, te ju je osobno maksimalno nadgledao i u gotovo idealnom izdanju demonstracije njezine važnosti za nogomet afirmirao na SP-u u Rusiji. VAR je bio samo jedna i najznačajnija reforma, druge su vezane i za pravila igre, vraćanje kredibiliteta FIFA-i nakon godina afera i drugo...

U ljeti 2019. godine Boban se odazvao pozivu AC Milana, kluba u kojem je stekao svjetsku afirmaciju kao igrač i jedan od najtrofejnih stranaca u povijesti, te je preuzeo ulogu šefa nogometnog sektora. Zajedno sa Paolom Maldinijem prionuo je poslu i kroz podosta problema u dotadašnjoj politici selekcije u klubu, uspio je stabilizirati Milan i uz novog trenera Stefana Piolia složiti momčad koja će potpuno promijeniti, na bolje, zbilju velikog kluba posrnule natjecateljske i ine zbilje.

No, sa svojim stavovima, kojima je kanio vratiti nekadašnji sjaj i kredibilitet velikog Milana, naišao je na otpor američkih vlasnika, odveć koncentriranih na vođenje kluba kao tvrtke i po uzusima financijskog biznisa. Svjestan da mu rade iza leđa tako što u tajnosti dogovaraju druge trenere, igrače i uskraćuju dogovoreni proračun za pojačanje momčadi, Boban je o tome govorio u javnosti. To je izazvalo reakciju vlasnika kluba i došlo je do prekida suradnje nakon samo devet mjeseci. Zbog nezakonitog postupanja u jednostranom prekidu ugovora, milanski je sud dao za pravu Bobanu, koji je i zbog principa tužio klub, te je naloženo AC Milanu da mu mora platiti cijeli ugovor i odštetu, što je ukupno nešto više od 5 milijuna eura...

Nakon toga, svjestan svih vrijednosti koje Boban ima kao karizmatični nogometni čovjek, sa iskustvom vođenja u svjetskoj nogometnoj organizaciji, vrlo jasnim i dosljednim stavovima, ali i dovoljno diplomatski nastrojenim kada su nužni kompromisi u općem nogometnom interesu, Aleksander Čeferin pozvao ga je da mu se pridruži u UEFA-i.

Slovenac je 2019. godine dobio novi mandat kao predsjednik UEFA-e, do 2023. godine. Pred europskom Kućom nogometa su velike reforme u klupskim natjecanjima, izazovi novih vremena, pandemijskih ograničenja i prilagodbi, odnosno puno novih epohalnih situacija, te je Čeferin iskazao mudrost kada je odlučio pojačati svoj team.

Bobanu je praktično "skrojena" dužnost glavnog šefa svih nogometnih pitanja i to je direktno odluka Čeferina. Boban će biti dio Ureda predsjednika, uz velike ovlasti i odgovornosti, kao što je to bio i u FIFA-i. Tako će Hrvatska, o kojoj Čeferin očito ima veliko mišljenje (govorimo o nogometnom respektu), ali mu je i osobno draga, jer mjesec dana svake godine boravi na Hvaru, imati u novom sazivu UEFA vlade i člana Izvršnog komiteta, Davora Šukera, a sada i drugog predstavnika, Bobana, šefa nogometa...

Linker
06. ožujak 2024 15:18