TOP PRIČE SP-A

NOGOMET ZA POVIJEST Svjetsko prvenstvo u Brazilu prepuno je sjajnih rekorda

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 16. srpanj 2014. 10:51

Turnir koji je otvorio autogol Marcela, a zatvorila majstorija Marija Götzea ostat će po mnogočemu upamćen kao povijesni.

Kada bismo brazilski mundijal morali sažeti u desetak kratkih natuknica, to bi izgledalo otprilike ovako: kraj španjolske dominacije, Suárezov ugriz, brazilska katastrofa, Neymarova ozljeda, vrhunski golmani, kostarikansko čudo, sprejevi i gol-tehnologija, četvrti naslov Njemačke, Kloseov rekord, prosvjedi i nedovršeni stadioni.

S prosjekom od 2,67 golova po utakmici (ukupno 171), Svjetsko prvenstvo 2014. najefikasnije je u povijesti zajedno s onim u Francuskoj 1998., a prema prvim podacima i jedno od najgledanijih u globalnim okvirima, ako ne i najgledanije. Fifa je ranije objavila da je utakmice grupne faze pratilo više gledatelja nego prije četiri godine u Južnoj Africi (tada ukupno 3,2 milijarde), uz drastičan porast zabilježen u Sjedinjenim Američkim Državama, na Dalekom istoku i, dakako, Južnoj Americi. Podaci za finale još nisu dostupni, premda se najavljivalo da će nadmašiti ono iz 2010. koje je gledalo 909,6 milijuna ljudi.

Osim navedenog, Brazil je vidio mali milijun drugih rekorda i događaja koji će ostati u nogometnim kronikama. Ovo su najveće priče SP-a.

Prva priča

Maracanazo broj dva

Dvadeseti mundijal najviše je obilježila polufinalna katastrofa Brazila, drugi Maracanazo ili Mineirazo. Brazil je protiv Njemačke (1-7) doživio najteži poraz u povijesti, a ujedno se radilo i o najtežem porazu domaćina na mundijalima te najvećoj razlici u polufinalima SP-a. Nijedna momčad nije nakon pola sata na SP-ima vodila 5-0. Brazil je bio u nevjerici, mediji i navijači zatražili su odlazak Scolarija i Saveza, a sve je pogoršao 0-3 poraz od Nizozemske u borbi za broncu.

• U Brazilu je podijeljeno najmanje (8) crvenih kartona od SP-a 1986.

• Belgija je stigla do četvrtfinala iako je u pet utakmica ukupno bila u vodstvu samo 52 minute.

• Brazil je u četvrtfinalu protiv Kolumbije načinio 31 prekršaj, što je rekord te reprezentacije otkad se počela mjeriti statistika (1966.).

• James Rodríguez je postao prvi igrač nakon Peruanca Teófila Cubillasa (1970. i 1978.) koji je zabio na prvih pet nastupa na SP-u.

• Prvi su put u drugi krug ušle tri reprezentacije iz regije CONCACAF (Meksiko, SAD, Kostarika).

Druga priča

Završetak dominacije

Nakon što ih je Nizozemska u Salvadoru nokautirala sa 5-1, Španjolci se nisu uspjeli osoviti na noge te su tako postali još jedan aktualni prvak koji se u obrani naslova spotaknuo na prvoj stepenici. “Furija” je prvi put nakon 1963. godine primila pet golova u međunarodnoj utakmici. Ukupno su inkasirali sedam pogodaka, jedan gol više nego na Euru 2008., SP-u 2010. i Euru 2012. zajedno. Najveći tragičar bio je neprepoznatljivi Iker Casillas; Realov vratar bio je krivac ili sukrivac za većinu golova koje je Španjolska primila. Vicente del Bosque odbio je odstupiti i ostat će izbornik do Eura 2016.

Treća priča

Ugriz broj tri

U Luisu Suárezu je treći put u karijeri proključao zvjerski instinkt, zbog čega je platio dosad najveću cijenu. Ugriz za rame Giorgija Chiellinija u utakmici Urugvaja i Italije (1-0) koštao ga je četveromjesečne suspenzije od svih nogometnih aktivnosti te devet utakmica neigranja za reprezentaciju.

• Prvi su put u povijesti svi pobjednici skupina ušli u četvrtfinale.

• Engleska je prvi put nakon 1958. ispala u skupini, a jedan bod je njezin najslabiji učinak u povijesti.

• Tri od četiri posljednje reprezentacije koje su branile naslov ispale su na sljedećem SP-u u prvom krugu (Francuska 2002., Italija 2010., Španjolska 2014.).

Četvrta priča

Kostarika za povijest

Kolumbijski trener Jorge Luis Pinto i njegova momčad koja prema Transfermarktu ne vrijedi ni 30 milijuna eura redatelji su najljepše priče. Kostarika je ispala u četvrtfinalu a da je nitko nije porazio, a na putu do najboljih osam izbacila je Italiju, Englsku i Grčku te pobijedila Urugvaj, četiri reprezentacije plasirane u Top 12 Fifina renkinga. Predvođeni briljantnim vratarom Navasom, homogenizirani igrači srednjoameričke zemlje koja ima 300.000 stanovnika više od Hrvatske očitali su lekciju trima svjetskim prvacima, da bi kapitulaciju protiv Nizozemske potpisali tek nakon jedanaesteraca.

• Italija je prvi put nakon 1962. i 1966. dvaput zaredom ispala u grupnoj fazi.

• Kolumbijski vratar

Faryd Mondragón postao je najstariji igrač u povijesti SP-a sa 43 godine i 3 dana.

• Ukupno je realizirano 13,3 posto udaraca na gol, što je najbolja realizacija u povijesti SP-a.

Peta priča

Neymarova agonija

Sudac Carlos Velasco Carballo dozvoljavao je svakakve grubosti u četvrtfinalnom dvoboju Brazila i Kolumbije (2-1), pogotovo domaćim igračima, ali nije kaznio najteži prekršaj koji je Neymaru zamalo prekinuo karijeru. “Mogao sam ostati paraliziran da me Zúńiga udario dva centimetra niže”, plačući je brazilska zvijezda otkrila novinarima na press konferenciji nekoliko dana kasnije. Neymar je zbog ozljede kralježnice, koja će ga s terena udaljiti na šest tjedana, propustio ostatak turnira. Nikada nećemo znati bi li Njemačka onako zlostavljala Brazil da je Scolarijev najbolji igrač bio u momčadi.

• Švicarski vratar Diego Benaglio jedini je golman koji je uputio udarac prema vratima, u utakmici protiv Argentine.

• Asamoah Gyan (6) je pretekao Rogera Millu (5) na mjestu najboljeg afričkog strijelca u povijesti svjetskih prvenstava.

• Xherdan Shaqiri je postao prvi igrač na SP-ima koji je u hat-tricku sve golove zabio lijevom nogom. Ujedno je zabio i 50. hat-trick u povijesti SP-a.









Šesta priča

Nova era nogometa

Noviteti koje je Fifa predstavila u Brazilu naišli su na odobravanje javnosti. Sustav gol-tehnologije, proizveden od njemačke tvrtke GoalControl, svoju je punu svrhovitost doživio u dvoboju Francuske i Hondurasa (3-0), nakon čega je Uefin predsjednik Michel Platini najavio da će se koristiti i na Europskom prvenstvu 2016. godine. Još su veći hit bili sprejevi u bočicama kojima su suci označavali mjesta prekršaja i stajanja živog zida, a čiji tragovi isparavaju nakon jedne minute. Nogomet je zakoračio u novu eru; najlogičniji sljedeći potez bilo bi korištenje videosnimki kod signalizacije zaleđa.

• Portugal je protiv Njemačke prvi put primio četiri gola na svjetskim prvenstvima.

• Amerikanac Clint Dempsey je u utakmici protiv Gane zabio gol nakon 29 sekundi, što je peti najbrži gol u povijesti SP-a.

Sedma priča

Messi u lovu na Maradonu

- Koja je svrha ove stvarčice - duhovito je netko prokomentirao fotografiju na kojoj Lionel Messi zamišljeno gleda u Zlatnu loptu, koju mu je dodijelila Fifa nakon finala. Većina je Argentinčev izbor protumačila kao nespretan kompromis i želju da ga se “prisilno” uvede u povijest premda on sam to nije uspio napraviti na travnjaku. Sva četiri pogotka na turniru zabio je još u grupnoj fazi pa mu je vjerojatno i samome bilo neugodno kada je izabran ispred Kroosa, Jamesa, Robbena, Lahma… Čak je i Diego Maradona takvu odluku proglasio nekom vrstom bizarnog marketinga.

• Gana je prvi put u povijesti ispala u skupini, što znači da su ostale samo tri momčadi koje su nastupile na SP-u, a da nisu nikada ispale u skupini: Njemačka, Nizozemska i Irska.

• Fabio Capello je kao izbornik dobio samo jednu od sedam utakmica na SP-ima.

• Nizozemska je u tri od posljednja četiri nastupa stigla barem do polufinala.

• Kostarikanski golman Keylor Navas imao je najbolji postotak obrana na SP-u (21 od 23 udarca, 91 posto).

Osma priča

Klose ispred Ronalda

Ronaldo Luís Nazário de Lima u svojoj je domovini gledao kako mu Miroslav Klose oduzima status najboljeg strijelca u povijesti svjetskih prvenstava. Brzo se pokazalo da ga Joachim Löw nije koristio samo zbog sentimenta, već i efikasnosti. S 16 golova na kontu Miro je ušao u legendu, a postao je i prvi igrač nakon Peléa koji je nastupio u dva finala u razmaku od 12 godina. Na kraju je dočekao ultimativnu nagradu u obliku naslova svjetskog prvaka

• Thomas Müller je u 13 utakmica na SP-ima zabio 10 golova i upisao šest asistencija.

• Njemačka je zabila dva gola više nego što su Brazil i Engleska zajedno postigli na posljednja dva svjetska prvenstva.

• Argentina i Nizozemska odigrali su prvi polufinale u povijesti koji je završio rezultatom 0-0.

• Sami Khedira je 10. igrač u povijesti koji je u istoj godini osvojio Ligu/Kup prvaka i SP.

Linker
19. svibanj 2024 04:01