Mike Hewitt/Getty Images
BIT ĆE TO PRAVA POSLASTICA

NOGOMETNA VELESILA UVIJEK JE VELIK IZAZOV! ENGLEZI ODUŠEVLJENI ŠTO SU IZVUKLI VATRENE 'S Hrvatima nismo dugo igrali, pa se veselimo toj utakmici'

ENGLESKA Izbornik je zadovoljan skupinom te tvrdi da mu je drago što će njegova momčad imati prave ispite
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. siječanj 2018. 17:50

Evo napokon natjecanja koje možemo osvojiti. To je UEFA izmislila samo zbog nas... Tako su se na svoj račun šalili engleski navijači na društvenim mrežama prije jučerašnjeg ždrijeba Lige nacija. A kada su izvučene skupine, dio istih tipova okrenuo je ploču:

- Ha, naviknuli smo na ispadanja!

Pa, iako mnogi Englesku doživljavaju kao gubitničku reprezentaciju, s obzirom da uvijek zapne prije no što se očekuje, Engleska je, zapravo, reprezentacija koja jako rijetko gubi. Recimo, znate li ovaj podatak? Od one njima šokantne, a nama sjajne večeri na Wembleyju 2007. godine, Englezi su izgubili samo pet, da dobro ste pročitali, pet službenih natjecateljskih utakmica u 90 minuta.

REUTERS/Pierre Albouy
REUTERS

Jednu od Ukrajine u Kijevu, u kvalifikacijama, kad im nije bilo bitno i kad su tim porazom izbacili nas iz vlaka za Južnu Afriku, te četiri puta na velikim natjecanjima; na SP-u 2010. izbacila ih je Njemačka s visokih 4:1, kad Engleskoj nije priznat čisti gol Lamparda, četiri godine kasnije izgubili su u Brazilu od Italije i Urugvaja, a lani u Francuskoj u nokaut fazi od Islanda. Da, porazila ih je Italija i 2012. na Euru, ali tek nakon jedanaesteraca. Ta ispadanja više i ne broje.

U prijevodu, poraz od Ukrajine bio je posljednji u kvalifikacijama, onaj od Hrvatske posljednji na njihovu teritoriju. Na turnirima im ne ide, barem ne kako se nadaju, u prijateljskim susretima znaju gubiti, ne uzbuđuju se oko toga. Stoga, da se mi malo našalimo, ne znamo kako će Englezi shvatiti ovo natjecanje, kao veliki turnir, kvalifikacije ili prijateljske dvoboje, no, svakako, za Hrvatsku je Engleska uvijek veliki izazov.

Pravi testovi

- Cijeli koncept Lige nacija jest takav da se igraju utakmice visoke kvalitete i intenziteta, da to budu natjecateljske utakmice. Ova skupina svakako zadovoljava te kriterije. S Hrvatskom smo igrali ranije, sad već dugo nismo i veselimo se toj utakmici, Španjolska je ponajbolja reprezentacija na svijetu i svi ti dvoboji bit će za nas pravi testovi. Više volimo igrati prave utakmice, protiv odličnih suparnika, nego prijateljske dvoboje, mislim da je važno imati što više takvih utakmica - rekao je Gareth Southgate, engleski izbornik.

Smjena generacija

Dakako, raspoloženje nacije determinirat će nastup na Svjetskom prvenstvu, gdje Englezi igraju u skupini protiv Tunisa, Paname i Belgije. Naravno, u drugi krug nitko ne sumnja, a onda će očekivanja rasti. Potentna je ta engleska vrsta, s Kaneom na čelu, tu su Henderson, Alli, Rashford, Sterling, Jones... Smjena generacija je napravljena, Lampard, Rooney, Gerrard, Terry..., koji su nosili reprezentaciju kroz ovo stoljeće, otišli su s reprezentativne scene.

Često su im tepali kao najboljoj generaciji u povijesti, nakon 1966., naravno, međutim, nikad nisu stigli ni blizu kraja. Sad Englezi imaju odlične mlađe kategorije, nadiru novi igrači, javnost se nada da će upravo Liga nacija, ako ne već i Svjetsko prvenstvo, biti početak jedne nove, uspješne engleske reprezentativne ere. No, od našeg trijumfa na Wembleyju prolazi već 11. godina, je li vrijeme za novi veliki skalp?

Linker
30. travanj 2024 23:27