POBJEDA SINDIKATA

Nova pravila u HNL-u: Nema više izbacivanja iz momčadi i kažnjavanja zbog loše igre

Piše: ArhivaObjavljeno: 01. studeni 2013. 21:52

Hrvatska udruga Nogometni sindikat, na čijem su čelu predsjednik Dario Šimić i glavni tajnik Mario Jurić, uspjela je ostvariti velike pomake u korist igrača. Sastanku, koji je održan u utorak 29. listopada, uz čelnike sindikata nazočili su predstavnici HNS-a Uefe , Udruge prvoligaša, Europskog udruženja klubova i Europskog udruženja profesionalnih liga. Dogovorene su brojne važne promjene u statusu hrvatskih igrača, među kojima su najvažnije:

1. Klub neće smjeti poslati igrača na posudbu ako se igrač s tim ne složi.

2. Klub neće više moći kažnjavati igrače zbog izgubljenih utakmica i loših igara. To konkretno znači da igrači mogu biti kažnjeni neisplatom premija, ali ne više oduzimanjem plaća ili rata iz ugovora.

3. Dogovorena je nezavisna arbitraža, što znači da HUNS predlaže listu od tri arbitražna suca i HNS predlaže listu od tri arbitražna suca. Predsjednika suda (tih šest sudaca) biraju sami među sobom. Odluka Arbitražnog suda bit će konačna i nema daljnjih postupaka. To znači da neće više moći ponoviti slučaj Ivana Krstanovića koji se zbog duga od 450.000 eura još uvijek sudi s NK Zagreb.

4. Igrač koji je potpisao profesionalni ugovor ima pravo trenirati s momčadi u isto vrijeme, na istome mjestu i po istom programu, što znači da klub više neće smjeti diskriminirati igrača na razne načine. Neće više biti treniranja s drugom momčadi (Leko, Pokrivač i Tonel u Dinamu), odvojeno od treniranja prve momčadi ili trčanja (igrači Hajduka po Marjanu) u ranim jutarnjim satima.

5. Mijenja se status igrača. Više neće biti samostalni obrtnici, nego će morati imati ugovor o radu. Klub će morati plaćati igračima doprinose, poreze, mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Nakon tri mjeseca neisplaćenih plaća igrač može jednostrano raskinuti ugovor s klubom!

Linker
06. svibanj 2024 13:18