REUTERS
NEMA MIRA PODNO VEZUVA

NOVA RAZINA IONAKO OGROMNE NETRPELJIVOSTI Gonzalu Higuainu sada je posve jasno da više neće u životu kročiti u Napulj: Argentinca izdao i Maradona!

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 01. studeni 2016. 14:41

I da nemate pojma o Italiji, geografiji, sociologiji i mentalitetu žitelja pod Vezuvom, dvije situacije detaljno će otkriti kakav je grad Napulj.

Prvo, Luigi de Magistris, bivši državni tužitelj koji je sudjelovao u istragama i procesima protiv Romana Prodija i sadašnji gradonačelnik, je mrtav hladan izjavio kako “Higuain ne bi mogao prošetati Napuljem jer ga ne bi baš druželjubivo i oduševljeno dočekali te kako bi morao, poput aktualnog premijera Renzija hodati sa 1.000 policajaca i detektorom metala“. Prilično nesvakidašnja izjava za jednog političara i čelnog čovjeka grada, ali nitko se nije ni osvrnuo. Zašto? Zato jer je to čista istina.

Drugo, kada je Gonzalo Higuan ostvario transfer u Juventus, preko noći je od junaka, rušitelja rekorda Gunnara Nordahla i Maradoninog nasljednika, postao izdajnik i najgori čovjek na svijetu. Stoga je jedna pizzeria nudila ‘Margaritu’ po cijeni od jednog eura svaki put kada se Argentinac u Torinu ozlijedi! Znači, netrpeljivost je tolika da će vlasnik restorana trpjeti financijski gubitak, budući da mu je veći užitak znati da Higuain pati nego zarađivati novac.

Nije slučajno Robert Jarni uoči subotnjeg derbija rekao da ‘Pipita’ ima sreće da se derbi nije igrao u glavnom gradu Kampanije...

Igrao se u Torinu, Crno-bijeli su slavili sa 2:1, a pobjednički pogodak postigao je baš Gonzalo Higuain. Nije slavio, no mržnja u Napulju je, stoga, sasvim sigurno dosegla sasvim novi stupanj...

Dosad je bio omražen, ‘persona non grata’, ali nakon ovog pogotka sve će to narasti na ‘entu’ potenciju i nema sumnje da će se na proljeće gradski bijes srušiti na leđa Argentinca. E to će na San Paolu biti kulisa u kojoj ne biste htjeli biti u koži Gonzalu Higuainu. Ili, pardon, s takvim bankovnim računom, možda bi se dalo istrpjeti detektor metala i 1.000 policajaca tih nekoliko sati.

- Bez obzira što se otac ponekad ljuti na sina, on mu u svakom trenutku želi dobro. Higuain je za mene napravio odlične stvari, usprkos njegovom odlasku u Juve, ostali smo u dobrim odnosima i mislim da će tako biti i sljedećih deset godina - poručio je Sarri nakon poraza.

Međutim, ne misle svi tako. Ikona Napolija, Diego Armando Maradona, nakon karijere često radi kontroverzne stvari. Slaveći 56. rođendan te, obučen u nekakvu stilski veoma upitnu pidžamu, objavio video na svojoj službenoj stranici.

- Slavim, ali tužan sam jer smo izgubili od Juventusa. Moj Napoli bi ovakvom Juventusu zabio četiri komada, ako mi ne vjerujete, pitajte roditelje. Ja nisam izdajnik kao Higuain, on je odabrao svoj put, baš me briga za njega. Opušten sam jer nikada nisam izdao dres Napolija, moje srce je Napolitansko - rekao je El Pibe de Oro u rođendanskom izlaganju.

Vruća krv podno Vezuva nije nikakva novost, ali Higuain nije Maldini, Totti ili Paul Scholes. On je nogometni ‘gasterbajter’, dijete Rivera i odbačeni Galacticos i u Napoli je došao isključivo nogometnom logikom.

Na San Paolu je zbog golova postao ikona i idol, a sada je najomraženiji čovjek u Napulju, njegovo lice se gađa pikado strelicama u zamagljenim barovima Kampanije, dok vlasnici pizzerija navijaju da se ozlijedi.

Jao si ga Gonzalu kada stigne u Napulj...

Linker
01. lipanj 2024 15:39