Nenad Dugi / Cropix
'LIGA 17'

Novi fijasko Rusanove: HOO poništio odluku o zabrani NK Gorici da igra Prvu HNL!

Piše: HinaObjavljeno: 30. ožujak 2012. 15:37

Vijeće športske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) poništilo je odluku Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) od 20. lipnja prošle godine kojom je zabranjen nastup NK Gorici u Prvoj HNL zbog neispunjavanja uvjeta za dobijanje licence.

U obrazloženju odluke Vijeća športske arbitraže stoji da je "odluka IO HNS-a ništavna od trenutka donošenja, pravno se smatra nepostojećom i kao takva nije smjela proizvesti ni stvarne ni pravne posljedice. Zbog izričitih odredaba Pravilnika o licenciranju klubova, kojeg je donio upravo sam IO HNS-a, pravno nije moguće objasniti zašto je taj isti IO HNS-a uzurpirao ovlast tijela koju mu je sam propisao te neovlašteno i protupropisno donio odluku od 20.06.2011.".

Arbitražno tijelo HOO-a također zamjera Arbitraži HNS-a da je izbjegla postupati po odredbama Pravilnika o Arbitraži HNS-a, već se neosnovano pozvala na primjenu odredaba Zakona o parničnom postupku, te Vijeće HOO-a smatra da je i ta odluka nepravilna i nezakonita. Također se zamjera da je Arbitraža HNS-a odluku trebala donijeti u razumnom roku, odnosno da je odluku svakako trebalo donijeti prije početka natjecanja u Prvoj HNL, što bi prema mišljenju članova arbitraže HOO-a pravno i stvarno značilo da bi Gorica tada stekla pravo igranja u Prvoj HNL na temelju dobivene licence i pravovremene prijave za natjecanje, a arbitraža HOO-a nije uspjela odgonetnuti zašto je unatoč pravovremenoj žalbi od strane kluba prema Arbitraži HNS-a istoj trebalo gotovo tri mjeseca da se sastane.

HNS je pokušao osporiti nadležnost Vijeća športske arbitraže HOO-a, te je pokušao braniti ranije odluke koje su i prouzročile navedeni spor, a arbitraža HOO-a je jedino usvojila prigovor HNS-a u kojem se tvrdi kako arbitraža HOO-a nema nadležnosti za procjenu i odlučivanje o visini nadoknade štete, te je u svom obrazloženju odbila zahtjev kluba za nadoknadom štete jer Pravilnik o radu arbitraže HOO-a ne sadrži ovlasti o zahtjevima za nadoknadu štete.

Iz velikogoričkog drugoligaša su objavili kako je ovom odlukom arbitraže HOO-a klub iscrpio svoju pravnu bitku na domaćim sportskim instancama, te se sprema za veliku pravnu bitku oko nadoknade pretrpljene štete. Stoga će Gorica paralelno pokrenuti dva sudska procesa, jedan na redovnom sudu u Hrvatskoj, a drugi na Međunarodnom sportskom sudu (CAS) u Lausannei.

Linker
05. svibanj 2024 12:51