Robert Murić mogao bi krenuti od prve minute umjesto Alena Halilovića
 Zeljko Hajdinjak / Cropix
SVOJEVREMENO ODUŠEVLJAVAO POTEZIMA

NOVI POČETAK ZA HRVATA PRED KOJIM JE STAJAO CIJELI SVIJET Shvatio je da je HNL najbolje mjesto za povratak na pozornicu

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 02. veljača 2019. 11:25

U siječnju 2014. se rasplamsala rasprava, i to s debelim razlogom: u posljednjih 18 mjeseci imao je 42 službena nastupa za mlađe selekcije, uz 39 pogodaka. Pred njim je stajala budućnost, za njega su se lijepili najljepši mogući epiteti, a za njega su se počeli boriti svi veći klubovi Europe... Ukratko, nije bilo dvojbe: pred Robertom Murićem (22) stajao je cijeli svijet.

Pet godina kasnije, poslije teškog odlaska iz Dinama, pa neuspješne progresije u Ajaxu, preko nepotrebnog spašavanja u Cagliariju te, konačno, pokušavanja povratka preko Brage - isti taj wunderkind - i to wunderkind s razlogom - vraća se na početak. U HNL. U Rijeku, koja je još tijekom portugalskih priprema došla do ideje kako to možda ne bi bio loš potez. No u odnosu na Rijeku, za Murića, definitivno, još i više...

Belek, 280114.
U okviru dvotjednih priprema za HNL, GNK Dinamo je popodne odigrao utakmicu sa ukrajinskim klubom Metalurg iz Donjecka.
Na fotografiji: Robert Muric.
Foto: Nikola Vilic  / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

Zagorski Nedved

Robert Murić, “Nedved iz Zagorja”, bez velike dvojbe, protratio je pet godina svoje karijere. Daleko od toga da je samoinicijativno napustio Maksimir, bilo je tu kojekakvih spona i odredbi čovjeka iz Međugorja koje su nagnale njegova oca Branka da ih što prije presiječe i sinu osigura normalniji razvoj i život bez “plavog” jarma. Bilo je u svemu tome, međutim, možda i malo brzopletosti, života u oblaku jednog velikog talenta koji je u surovom svijetu tanak poput sapunice. U stranom svijetu, bez znanja jezika, samo s talentom u nogama, a takvih je u Ajaxovoj školi na stotine, Murić je, realno, bio prisiljen na uzmak. Jer, dotad, doduše nevjerojatno (ili ne), za razliku od svojih vršnjaka Brodića i Kolaka, Halilovića... nije odradio niti jednu seniorsku minutu za Dinamo. A bio je sa 14 golova u 14 utakmica prvi strijelac juniorske lige, bio je dečko zbog kojeg se dolazilo na juniorske utakmice, bio je ujedno i momak kojeg je Dinamo nasušno trebao jer je bacao novac na razna bespotrebna i poražavajuća rješenja...

Talenti

Kako god, dakle, pet godina kasnije Robert Murić nalazi se na novom početku. U Rijeci, koja će ga dovesti besplatno, ali se obvezala Bragi dati neki postotak od budućeg transfera, koliko saznajemo. Sa 22 godine ništa nije gotovo, i dalje pred njim stoji karijera, koja bi se u Rijeci mogla, pa i napokon trebala, razbuktati. Poput, primjerice, Kramarićeve. Rijeka traži uzaludno bačene talente pokraj puta, da ih podigne, vrati vrijednost i onda ih plasira na inozemno tržište kao gotove proizvode, vrijedne europskog nogometa na višim razinama. A to je platforma koju je Murićev talent zaslužio.

DUIVENDRECHT, NETHERLANDS - FEBRUARY 24:  Robert Muric of Ajax scores his penalty in the shoot out during the UEFA Youth League Round of 16 match between Ajax Amsterdam and AS Roma held at Portpark de Toekomst on February 24, 2015 in Duivendrecht, Netherlands.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Murića i “murića”, međutim, razasutih uokolo Starog kontinenta ima cijela četa.

Recimo, njegov generacijski frend i kolega Fran Brodić, s kojim je maltretirao juniorske mreže diljem Hrvatske, nakon odlaska u Brugge, sada je nakon niza posudbi u Cataniji, za koju je u Serie C skupio točno 168 minuta ove sezone... Noviji slučajevi su, pak, također prilično karijerno jalovi. Ante Ćorić je, eto, prelaskom u Romu ušao u frizer gdje je zaleđen i ne vidi se brzi izlazak iz njega, dok je Alen Halilović, valjda, u Standardu iz Liegea nakon putešestvija u Barci, Sportingu, HSV-u, Milanu... napokon dobio priliku da se razmaše i potvrdi, odnosno unaprijedi svoj potencijal. Pa, i perspektivni stoper Kalaica, koji nikako da B momčad Benfice zamijeni onom pravom. Ne moramo, konačno, nabrajati unedogled, jedan od rijetkih koji je uspio, pa i postao iznimka koja potvrđuje pravilo, jest Josip Brekalo - iako je trenutačno u nemilosti trenera i nove taktike Wolfsburga, on je već etablirano bundesligaško ime i dečko koji jamči i sebi i reprezentaciji prosperitetnu budućnost...

Zasad - mućak

- Kalaica je bio ispred Benkovića, igrao je sjajno, no nije htio ostati u Dinamu. Sigurno bi dobio priliku, to nije sporno. Murić je, primjerice, bio predodređen za velike stvari i mogao je igrati Ligu prvaka - rečeno je jednom.

No - mućak. Barem zasad. I zato je za Murića, momka koji je na stražnjim maksimirskim travnjacima svojevremeno oduševljavao i svojim igrama stalno ljude vraćao na repete, odlazak u Rijeku nešto najbolje što mu se moglo dogoditi. Kao što i svima koji shvate da ne ide, ne bi smjelo biti ispod časti vratiti se na početak. U HNL, u svoje dvorište, gdje te znaju, gdje ti znaš druge i gdje je najlakše opet upaliti motore. Napravio je to i Vida, recimo, pa se ispostavilo da je isključivo profitirao. Valja vidjeti može li to učiniti i Murić. A i neki drugi. Samo ako si priznaju pogrešku, realno procijene stvarnost i kažu sami sebi: “OK, ovo nije išlo, ajmo sada ispočetka”. Jer, jedno je sigurno: vrijeme je i dalje na njihovoj strani.

Murićeva kronologija

Pamte ga po ružnom razlazu s Mamićem

------------------------------------

Siječanj 2014.

Igra sjajno, velikani su se sjatili oko njega, ali 17-godišnji Murić nakon svađe sa Zdravkom Mamićem prelazi u redove Ajaxa koji ga je gurnuo u svoj razvojni program. Dinamo dobiva 250 tisuća eura za razvoj.

------------------------------------

Kolovoz 2016.

Nakon što je nekoliko puta bio u kadru prve momčadi, ali se nikako nije uspio izboriti za svoje stalno mjesto, pa i nakon klupske kritike da nije naučio nizozemski jezik, Murić odlazi na jednogodišnju posudbu u Pescaru, no u davljeniku je skupio tek nastupe u Serie A.

------------------------------------

Kolovoz 2017.

Za pola milijuna eura prelazi u Bragu, potpisuje petogodišnji ugovor, no iako se portugalska liga činila idealnom za napredak, Murić je i tamo ostao na marginama zbog čega u siječnju 2019. raskida ugovor i odlazi u Rijeku

Linker
28. travanj 2024 23:39