Getty Images
NOVO IME NA LISTI

NOVI ŠTIMAC MEĐU VATRENIMA I PONOS DIJASPORE Tko je mlada nada koja bi se uskoro mogla naći na popisu Zlatka Dalića: Nije neki papak, nego frajerčina

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. siječanj 2019. 12:04

Javnost u Hrvatskoj još uvijek premalo zna tko je Marin Pongračić, 21-godišnji nogometaš Red Bull Salzburga koji bi se mogao naći na popisu izbornika Zlatka Dalića već u ožujku za utakmice s Azerbajdžanom i Mađarskom.

Novi Štimac među Vatrenima i ponos dijaspore - najefektniji je to opis u jednoj rečenici, kazat će nam ljudi koji ga bolje poznaju. Jer za nas u Hrvatskoj dva nastupa za U-21 vrstu i poneki pogled na koju od utakmica RB Salzburga sav su uvid u sposobnosti mladog defenzivca.

Marin je i Hrvat - jer otac mu je iz Slavonskog Broda, a majka iz bosanskog Kiseljaka - ali i Bavarac, rođen u Landshutu, gradu od sedamdesetak tisuća stanovnika na jugu Njemačke, na rijeci Isar. Kažu da je izuzetno jak karakter koji zna što hoće i ne da na sebe, odatle usporedbe sa Štimcem, kao i zbog stoperske uloge u ekipi. Prkosan, ali prije svega velikog hrvatskog srca, jer za njega nikad nije bilo dvojbeno u kojoj će reprezentaciji zaigrati.

BELGRADE, SERBIA - AUGUST 21: Marin Pongracic of Red Bull Salzburg in action during the UEFA Champions League Play Off First Leg match between FK Crvema Zvezda and FC Red Bull Salzburg at Rajko Mitic Stadium on August 21, 2018 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Getty Images

Pongračićev ulazak u A vrstu bio bi golem poticaj Danijelu Lučiću i našim ljudima koji su u dijaspori napravili sustav selekcioniranja i dovođenja igrača na turnire u Hrvatsku, uz preporuke izbornicima mlađih vrsta. Upravo je Pongračićeva generacija prva s kojom su krenuli, odnosno 1997. godine, a ovog proljeća na vukovarski turnir Memorijal hrvatskih branitelja dovest će 2005. godište.

- Marin je odrastao u okolici Münchena, bio je uvijek žestok što se tiče Hrvatske. Sjećam se dobro kad smo prvi put išli u Vukovar, mi smo putovali autobusom, on je imao druge obveze, ali je doletio avionom do Zagreba, gdje smo ga pokupili. Imao je veliku želju da igra s nama u Vukovaru. Tada smo počeli pratiti hrvatske igrače po Njemačkoj i okolnim zemljama. Igrali smo protiv Vlašića i Balića, izgubili smo od Hajduka, ali pobijedili Zadar. Karijeru je započeo u školi Bayerna, spoznali su odmah da je golem talent, međutim ima - da tako diplomatski kažem - veliku karizmu. Nije jednostavan. Vidjelo se i proteklog ljeta na utakmici njegova RB-a i Crvene zvezde da ima svoj stav, svoj karakter, zna tko je i što, nije neki papak, nego frajerčina - opisao nam je Lučić.

BELGRADE, SERBIA - AUGUST 21: Marin Pongracic (L) of Red Bull Salzburg in action against Nikola Stojiljkovic (R) of Crvena Zvezda during the UEFA Champions League Play Off First Leg match between FK Crvema Zvezda and FC Red Bull Salzburg at Rajko Mitic Stadium on August 21, 2018 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Getty Images

U kolovozu je Zvezda izbacila RB Salzburg iz Lige prvaka. Nakon 0:0 u Beogradu, i vodstva austrijskog prvaka doma 2:0, završilo je s 2:2. Pongračić je dobio žuti karton zato što je nagazio suparničkog igrača, a nakon utakmice kapetan Zvezde Vujadin Savić je rekao:

- Ne znam što je Pogrančiću to trebalo. Provocirao nas je otpočetka. Na kraju je probudio onaj srpski inat u nama.

U hrvatsku U-21 ekipu pozvan je na početku posljednjeg ciklusa, za utakmicu s Moldavijom, gdje su Ćaleta-Car i on igrali u prvoj postavi. Ozljede su ga spriječile da naniže više susreta. Prije godinu i pol dana, u ljetnom prijelaznom roku, zvala ga Rijeka, ali odlučio se za Salzburg. Iako...

- Imao sam tri ponude iz Njemačke, prve i druge Bundeslige. No RB Salzburg odličan je klub za stasanje mladih igrača - kazao je tada, dodajući da je znao za zanimanje kluba s Rujevice, međutim izravan kontakt s njima nije imao. Nakon sezone u Ingolstadtu te nešto manje u 1860 Münchenu, koji je ispao u treću ligu, u Salzburgu je njegova karijera dobila pravi zalet. Platili su ga milijun eura, trenutačna mu je vrijednost na Transfermarktu 7,5 milijuna. U tekućoj sezoni odigrao je, u domaćim natjecanjima i Europi, 22 susreta, a u njima fascinantnih 1980 minuta. Preglednije iskazano: u svakoj je utakmici na terenu proveo 90 minuta. Nijednom nije zamijenjen, tek je u nekoliko navrata dobio odmor pa nije ulazio na travnjak, a dva je ogleda preskočio zbog crvenog kartona.

Podaci iz biografije govore da je rođen 11. rujna 1997. godine, visok je 190 cm, u Bayernu je bio do 16. godine, da bi se potom probijao kroz manje klubove. Upravo je zbog njega RB brzo zaboravio Ćaletu-Cara i ovog se časa čini da je samo pitanje dana kad će mu ime prvi put osvanuti na popisu izbornika A reprezentacije. Kad će postati svježa krv Vatrenih. Odlučnosti i energije da se nametne ima i više nego dovoljno.

Linker
19. travanj 2024 10:13