Tom Dubravec / CROPIX
ZBIRNO IZVJEŠĆE 20. KOLA PRVE HNL

O UVREDLJIVIM PORUKAMA S POLJUDA RASPISALI SE I SRPSKI MEDIJI Velika bakljada obilježila navijanje u Maksimiru, Armada vrijeđala Miškovića i Bišćana

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. veljača 2019. 18:57

U okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su utakmice 20. kola HT prve Hrvatske nogometne lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

NK RUDEŠ - HNK OSIJEK 0 : 1

Utakmica 20. kola HT prve HNL odigrana u petak, 8. veljače 2019. u 18 sati u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj pred oko 250 gledatelja, među kojima se navijanjem isticala grupa od tridesetak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Nisu zabilježeni nikakvi navijački ispadi.

GNK DINAMO - NK ISTRA 1961 1 : 0

Na stadionu u Maksimiru odigrana je u subotu 9.veljače 2019. u 17.30 sati utakmica 20. kola HT prve nogometne lige kojoj je nazočilo oko 2.300 gledatelja, od kojih preko 500 pripadnika BBB (navijačka skupina GNK Dinama), te desetak članova Demona (navijačka skupina NK Istre 1961). BBB su ovog puta utakmicu pratili bez uobičajenih navijačkih obilježja, korektno navijajući sve do 71. minute kada su priredili pravu bakljadu s gustim oblakom dima. Zapaljeno je 15-ak baklji, od kojih je na tartan stazu bačeno 9, a jedna je pala na sam rub travnjaka. Sve je popraćeno paljenjem brojnih bljeskalica.

NK INTER - NK RIJEKA 0 : 3

Susret 20. kola HT prve nogometne lige odigran u nedjelju 10. veljače 2019. u 15 sati na Gradskom stadionu u Zaprešću pred 460 gledatelja. Među gledateljima isticala se poveća skupina Armade (navijačka grupa HNK Rijeke),njih više od stotine, koja je navijanjem započela tek nakon 20 minuta šutnje. Veći dio uvredljivih poruka Armada je uputila predsjedniku HNK Rijeke Damiru Miškoviću, poneku i treneru Igoru Bišćanu. Osim toga u 35. je minuti spomenut i Zdravko Mamić („Jebo te Mamić“), a u 42. I 84. minuti Armada skandira „...mrzim Dinama, mrzim Hajduka, mrzim purgera, mrzima tovara, riječka Armada“,a u 46-oj pjevaju „...sjebat ćemo Zagreb cijeli“. U 56. minuti skandiraju „Purgerske pičke“. Na samom kraju stadionom odjekuje i „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

HNK HAJDUK - NK LOKOMOTIVA 2 : 1

Nakon četveromjesečne kazne i igranja bez publike, utakmicu 20. kola HT prve nogometne lige odigrane u Splitu u nedjelju 10. veljače 2019. pratilo je preko 17.000 gledatelja, a gromoglasno je navijalo preko 5.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka. Nažalost, veličanstven ambijent pao je u sjenu neviđenog skandala koji se dogodio dan ranije na splitskoj rivi, kada su petorica huligana šakama i palicamai letvama, neki spominju i nož, napala trojicu igrača vaterpolo kluba Crvena zvezda iz Beograda, koji su u jednom kafiću pili kavu. Beogradski su vaterpolisti stigli na utakmicu regionalne lige, a na rivu su došli odjeveni u trenerke ispod kojih su imali majice sa obilježjima svoga kluba. Spašavajući „živu glavu“ dvojica su uspjela pobjeći, a treći je skočio u more, odakle nije htio izaći dok ne dođe policija. Tu sramotnu epizodu i nemjerljivu štetu ugledu grada kojeg su proslavili mnogi sportski velikani, olimpionici, umjetnici različitih domena, kulturnjaci, znanstvenici, pokušali su promptnim priopćenjima osuditi čelnici grada i države, ali gorak okus, pa i strepnja, još će dugo potrajati. Jer žrtve tog uličnog terora, koji traje već poduže vremena, bili su i pojedinci iz Hrvatske, pa i samog grada Splita. Ovom prilikom policija je hitno i hitro reagirala, pa su vinovnici privedeni, a konačnu će izreći sud. Mnogi za to urbano i nacionalističko divljaštvo optužuju Torcidu, čiji su prepadi, baklje i kamenje, već godinama na stranicama crnih kronika, pa je i u nedjelju na Poljudu u susretu s Lokomotivom, zabilježena pjesma „O Zvezdo, zvezdana, ti kurvo jebena, jebote Velež, jebali te svi, a najviše Splićani“. Prema pisanju srpskih medija ta je poruka popraćena aplauzom iz gledališta.

Na samoj utakmici prevladavalo je pirotehničko nasilje, pa je u 7., 31. I 42. minuti zapaljena po jedna baklja, a u sedamdesetim je uslijedila prava eksplozija pirotehnike. Počelo je s dimnom napravom u 70-oj minuti, da bi u iduće tri minute zabilježili paljenje 33 baklje bengalke, od kojih su tri završile preko ograde na tartan stazi. U 53. minuti čuje se skandiranje „Gazi, gazi purgera“, a u 61.slijedi poruka „...i purgera i Riječana, i šakama i nogama, sve za našeg Hajduka“.

Linker
18. svibanj 2024 10:41