Ronaldo i Messi
 REUTERS/Sergio Perez / REUTERS
POZORNICA JE SPREMNA

OČEKUJE NAS 175. EL CLASICO Prvi put u povijesti Katalonci imaju priliku ostvariti dvije prvenstvene pobjede na Santiagu Bernabeuu u istoj godini!

Blaugrana sanja najljepši božićni poklon
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. prosinac 2017. 00:18

Barcelona ide na božićni El Clasico riješiti prvenstvo. Iako je rana faza sezone, dobije li, a zadnjih godina nerijetko je ispijala pjenušac na Bernabeuu, matirala bi izravnog rivala i pobjegla mu na 14 bodova razlike, pritom je Real odigrao susret manje. Primera je liga prošarana minskim poljima, ali doista, tko bi povjerovao da bi Katalonci ispustili takvu prednost?

Messijev dres gurnut u facu pristaša Kraljevskog kluba i pobjeda 3:2, u kojoj je Ivan Rakitić zabio spektakularan gol 23. travnja imali su okus Pirova trijumfa jer Blaugrana je davno prije odsklizala s prave rute i Real se nakon pet godina dočepao krune. Ali prirede li reprizu, pjevat će u avionu do El Prata jer ovi bodovi bili bi najljepši božićni dar. Dobije li Barcelona, bit će to prvi put u povijesti da je u jednoj kalendarskoj godini dvaput matirala Real u prvenstvenoj utakmici u Madridu. Također premijerno bi tri sezone zaredom uzela tri boda na njegovu terenu. Iako se pamti kako ga je “spustila” u španjolskoj prijestolnici, pokazalo se privremeno, u okršajima Pepa Guardiole i Josea Mourinha, kad je 10. prosinca 2011. Barca dobila 3:1 u prvenstvu, pa već 18. siječnja 2012. sa 2:1 u Kupu kralja. No, te sezone Real je osvojio titulu prvaka.

Barcelona bez Neymara sigurno ne može biti kao s njim, i dalje na raspolaganju nema ni Dembelea, i zato će to biti najveći test ere nakon Brazilca. Messija protiv Deportiva nije htio gol, no kako igra, koliko je raspoložen, ne bi čudilo da još jednom natjera Bernabeu na plač. Iako bi to sad bio vrhunski pothvat. Koliko god Real nije top po izvedbama, Barcelona ne može imati ulogu favorita.

Jordi Alba spreman

U Ciutat Esportiva Joan Gamper trener Ernesto Valverde dobio je na raspolaganje i lijevog braniča Jordija Albu, kojeg je mučila ozljeda, a kapetan Andres Iniesta, čiji nogometni gen baš s Realom nerijetko potpuno dolazi do izražaja, tvrdi:

- Za pobjedu ćemo morati dominirati loptom i igrom. Ključno je da budemo protagonisti, učinkoviti kad se ukaže prilika, te smanjimo broj šansi koje oni stvaraju.

Ipak, nije se složio da bi 14 bodova razlika uoči Badnjaka bila presuda.

- Napravili bismo veliki korak, ali ne mislim da bi to bio konačan udar jer mnogo je kola do kraja. Svaka pogreška uzrokuje smanjenje razlike, a treba respektirati i druge rivale, Atletico i Valenciju - diplomatski će, uviđavno prema suparnicima Iniesta, na prezentaciji novog brenda iz njegove vinarije. Kako li bi tekao Corazon Spumante Moscato, dođu li do pobjede!

Katalonija je obavijena politikom i izborima, čak i sportski portali pišu o tome na vrhu stranice. No, koliko im god to bilo važno, u subotu od 13 sati velika će većina biti iz televizor. Za Barcelonu, nakon što joj je ukraden Neymar, osvajanje Primere bio bi vrhunski domet. Koliko god sanjaju i Ligu prvaka. Ovosubotnji ishod bitno će odrediti odnos snaga. Barci je bitno i da ne izgubi jer ako Real trijumfira, dobit će strahovit zalet, a bodovna razlika izgledat će mala. El Clasico u “azijskom terminu” ima sve svoje čari...

Linker
17. svibanj 2024 07:53