Nenad Dugi/CROPIX
IGOR ŠTIMAC ZA JL

'Od sada šutim, moram štititi svoju državu i igrače! Do Walesa neću medijski istupati'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 08. prosinac 2012. 22:58

Igor Štimac u stanju vas je šokirati samo jednom rečenicom. Još smo se penjali u salon, tražeći mir, a već je rekao nešto što će obilježiti cijeli razgovor:

- Do utakmice s Walesom neću se medijski oglašavati! Morate razumjeti i prihvatiti moju šutnju, moram štititi svoju državu, svoje igrače i ne smijem nepromišljenim riječima ugroziti rezultat nacionalne momčadi.

Izbornik ocjenjuje:

- Srbija definitivno ima bolju reprezentaciju nego što govori njezin rezultat. U Škotskoj su trebali pobijediti, protiv Belgijanaca su u 20. minuti trebali voditi 3-0, Wales su razmontirali, podbacili su jedino protiv Makedonije u Skoplju, iako su i na toj utakmici bili dominantna momčad. Imaju nekoliko prvoklasnih igrača kao što su Ivanović, Kolarov, Subotić i Tošić, iako je na mene najbolji dojam ostavio Marković.

Tajne Igorova tableta

Šutnja je zlato, zaključuje Štimac uvod u ugodno druženje, ovaj put licem u lice, ne preko “fejsbuka”.

Još nismo niti sjeli za stol, a već je izvadio tablet. U očima sam mu vidio strast, bio je nestrpljiv da kaže nešto što je cijeli svijet već vidio i zbog čega je Hrvatska među deset najboljih reprezentacija na svijetu:

- Hrvatska je četvrta reprezentacija na svijetu po brzini igre. Veću brzinu protoka lopte imaju samo Španjolska (1.17 sekundi), Argentina (1.19) i Njemačka (1.22), a kod nas lopta “teče” brzinom od 1.34 sekunde. Na četiri kvalifikacijske utakmice 50 puta smo pucali po golu. Najviše protiv Walesa, 28 puta smo udarili po golu...

Jedva sam ga zaustavio jer vas taj tablet može zatrpati brojkama, kao snijeg Zagreb. I ako niste spremni, ostat ćete “iznenađeni” kao i gradska zimska služba.

- Još samo ovo: naš najbolji obrambeni igrač je “prekriženi” Josip Šimunić, sa 84 oduzete lopte. Slijede Srna (52), Strinić (49) i Modrić (46). Šimunić je dobio i najviše duela (22), najviše driblinga imao je Luka Modrić, a najviše proboja Ivan Perišić.

Stani, Igore! S Alenom Bokšićem se upravo vratio iz Ukrajine, provjerili su stanje Eduarda da Silve i Darija Srne, razgovarali o statusu Nike Kranjčara, dok je Ognjen Vukojević neupitan čak i za Olega Blohina koji ne može smisliti strance ni na slici.

Radni put u Dubai

- Dudu se pomirio sa situacijom. Igra u velikom, iznimno ambicioznom klubu, ima veliki ugovor i sumnjam da u ovim godinama može dobiti bolji. Jasno mu je da su Willian, Fernandinho i Luiz Adriano u prednosti. Willian je nogometaš kojega traži pola Europe. Jasno mu je da uz sve te stvari ide i umanjena minutaža. Dario Srna ima božanski status u Šahtjoru, tamo će završiti karijeru, a koliko ga Ahmetov voli, vjerojatno će i ostati u klubu nakon što prestane igrati nogomet. Ugovor mu traje još četiri i pol godine…

Vaši najveći problemi su Dudu, Niko Kranjčar i Ivan Perišić?

- Ne vidim ih kao problem. Eduardov status nije upitan, on će igrati u reprezentaciji bez obzira na minutažu, kao i Niko Kranjčar koji je već počeo sa specijalnim pripremama za novu sezonu pa će raditi u Zagrebu s Miljenkom Rakom i Bojanom Radanovićem, specijalistima za fitness. Priznat ću, najviše strepim nad Perišićem, on nam je možda i najvažniji igrač. Mlad je, a nema adekvatnu minutažu, iako i on ima strašnu konkurenciju. Koliko znam, podnio je zahtjev za raskid ugovora, no sumnjam da će ga Klopp pustiti u času kada je Borussia u takvoj ofenzivi i igra najbolji nogomet u Europi.

Zar nije to do jučer bio Šahtjor?

- Borussia me oduševljava, a Šahtjor vidim među četiri momčadi u završnici Lige prvaka. Zašto? Već osam godina Rinat Ahmetov sanja i priprema se za ovo proljeće. Stvorio je fenomenalne uvjete, u njegovu trening-kampu zaposleno je 220 ljudi, samo budžet omladinske škole iznosi 15,000.000 dolara, djeca stanuju u internatu sa svojim roditeljima kojima je Ahmetov osigurao posao u Donjecku. Prvenstvo Ukrajine su već osvojili i sad će imati šest tjedana priprema za samo dvije utakmice Lige prvaka, dok će ostali krvariti.

Igor Štimac će deset dana u siječnju u Dubaiju pratiti pripreme Zenita iz Saint Peterburga i Šahtjora. Pozvao ga je Mircea Lucescu, a zanima ga kako momčadi priprema i Spaletti.

Fasciniran Halilovićem

- Ahmetov mi je kazao da će svakako osvježiti momčad za završnicu Lige prvaka. Kupit će golmana, lijevog beka i stopera jer su na tim pozicijama malo “šepavi”. Na proljeće će Šahtjor biti pravi “united”.

Vratili smo se hrvatskoj reprezentaciji. Iako imamo dobru momčad, hoće li je Štimac pokušati osvježiti?

- Cilj je imati 30 reprezentativaca. Naravno da će biti i novih imena. Šteta Vukčevića, baš se delegacija HNS-a spremala obaviti taj dio posla kada je stradao. Pratimo Sertica iz Bordeauxa, Livaja najavljuje vrlo ozbiljnu kandidaturu i za A momčad, Mateo Kovačić bi već možda i bio standardan da ga nije zaustavila ozljeda. Razmišljamo i o postupnom uvođenju Alena Halilovića

Oho, seniorski reprezentativac prije 17. rođendana?

- Fasciniran sam njegovom nadarenošću, nestrpljiv sam da ga adaptiramo što prije.

Štimac nije potvrdio, ali ni zanijekao šansu da Alen Halilović zaigra za A reprezentaciju već na kvalifikacijskoj utakmici protiv Srbije 22. ožujka. Naravno, ako rezultat bude komotan, dobit će nekoliko minuta. Za početak. Jer, samo na službenoj utakmici Nogometni savez ga može privezati uz hrvatski dres. A zna se da je bosanski nogometni savez u tihoj ofenzivi, Alen je miljenik i Ivice Osima.

Ne mrštite se!

Štimac je izmislio Radoševića, vratio među žive otpisanog Josipa Šimunića, oslonio se na Modrića u času kada je bio izvan treninga, priznao da je prenaglio s Rakitićem, pozvao Sammira. Ah, Sammir…

- Stanite, ne mrštite se! Osim što je četiri godine najbolji igrač hrvatske lige, Sammir je prošao i najrigorozniji test, provjeravali smo ga na tri domaće i tri europske utakimice. I tek tada donijeli odluku. Od deset Dinamovih golova na tih šest utakmica, Sammir je zabio tri, a od 96 Dinamovih udaraca prema golu, Sammir je pucao 21 put. Čak 42 posto svih Dinamovih akcija ide preko Sammira, on ima 80 dodavanja po utakmici, uz 82 posto točnosti, što ga ubraja među top-20 igrača u ligama petice. Uspješnost driblinga je 79 posto. I ne bih ga trebao pozvati jer mu je Mamić svojim nepotrebnim forsiranjem napravio medvjeđu ulogu kod publike…

Hvala Bogu, nakon toga je zaklopio tablet. Iako, nogomet je danas sve više znanost pa statistiku, ma kako lažljiva i dosadna bila, ne smijete ignorirati.

Linker
06. svibanj 2024 19:04