REUTERS
'OVO JE BILO RAZOČARAVAJUĆE'

ODIGRANA NAJČUDNIJA UTAKMICA U POVIJESTI NOGOMETA Tek dan poslije vijest se proširila svijetom: Susret je odigran bez navijača, TV gledatelja i golova

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022. U Pyongyangu su se susrele reprezentacije Sjeverne i Južne Koreje
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 16. listopad 2019. 20:41

U utorak je u Pjongjangu odigrana jedna od najčudnijih utakmica u povijesti nogometa. U sklopu azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine susrele su se Sjeverna i Južna Koreja, susjedne države koje su službeno još u ratnom stanju. Utakmicu koja je završila 0:0 došao je pogledati i FIFA-in predsjednik Gianni Infantino, koji je ostao razočaran onim što je vidio.

- Veselio sam se vidjeti pun stadion u ovako povijesnoj utakmici, razočaravajuće je što nije bilo navijača na tribinama. Bili smo iznenađeni time, ali i s problemima u vezi prijenosa utakmica, te problemima u vezi viza za strane novinare - rekao je Infantino u intervjuu za FIFA-ine službene stranice.

Naime, na utakmici, osim Infantina i njegovog tima, te predstavnika delegacija Sjeverne i Južne Koreje, gledatelja uopće nije bilo. Stranim je medijima pristup bio zabranjen, iz Seoula je javljeno da su i južnokorejski mediji bili blokirani. Utakmica nije prenošena na TV-u, a jedino se rezultatski mogla popratiti preko AFC-a (azijska varijanta UEFA-e), s vrlo ograničenim tekstualnim komentarima. Sjeverna Koreja je obećala u sljedećim danima svojim susjedima predati snimku utakmice u DVD formatu.

Također, članovi južnokorejske delegacije morali su na ulasku u Sjevernu Koreju predati mobitele i sve ostale uređaje, a zanimljivo je kako je sjevernokorejska novinska agencija izvješće s utakmice svela na jednu rečenicu:

- Utakmica koja se sastojala od napada i kontranapada završila je bez pobjednika.

Osim toga što nije bilo navijača, ni prijenosa, nije bilo niti pogodaka. Susret je završio s 0:0. Obje neporažene i bez primljenog pogotka u skupini H, momčadi su zadržale te statistike i nakon utakmice, dok Južna Koreja ostaje na vrhu sa 7 bodova, koliko ima i Sjeverna Koreja, zbog bolje gol-razlike nakon tri kola. Skupinu H dijele s Libanonom, Turkmenistanom i Šri Lankom. I dalje nisu dostupne detaljne statistike za ovu utakmicu, kao ni snimke, no pušteno je nekoliko fotografija u kojima u oči upadaju prazne tribine. Od dostupne statistike znamo da su domaćini obavili samo jednu zamjenu, dok su Južnokorejci obavili sve tri, te da su obje reprezentacije dobile po dva žuta kartona.

Bio je to prvi put u posljednjih 30 godina da se ove dvije reprezentacije susreću sjeverno od granice. Posljednjih je godina praksa bila da se ti susreti igraju u Kini ili Japanu.

- Za nas su sloboda medija i sloboda govora naravno najviši prioriteti, no s druge strane bilo bi naivno misliti da možemo promijeniti svijet tek tako. Sigurno ćemo se nastaviti truditi da nogomet pozitivno utječe na Sjevernu Koreju, kao i na sve ostale države u svijetu - dodao je Infantino.

Sjeverna Koreja je posljednji put na svjetskom prvenstvu nastupila 2010. u Južnoj Africi. Završili su tada posljednji u teškoj skupini s Brazilom, Portugalom i Obalom Bjelokosti. Osim toga, na SP su se kvalificirali još samo jednom, 1966., kad su dosegli četvrtfinale, gdje su izgubili 5:3 od Portugala.

S druge stane, Južnoj Koreji će nadolazeće Svjetsko prvenstvo biti deseto za redom ako se kvalificiraju. Prošle su godine u Rusiji ispali u skupini, ali su ostavili trag s pobjedom nad Njemačkom u zadnjem kolu, što je Njemačku poslao doma. Najveći uspjeh im je sa SP-a 2002., kad su pred domaćom publikom završili četvrti.

Linker
18. travanj 2024 10:09