Marco Luzzani/Getty Images
ZBOGOM NOGOMETU

ODLAZAK LEGENDE KOJU PAMTIMO PO RUŠENJU VATRENIH NA SP-U 'Nezaboravni su bili okršaji njega i Gattusa na treninzima, stalno je bilo na rubu incidenta!

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. prosinac 2017. 21:19

Još je jedan nogometni virtuoz otišao u mirovinu. Brazilac Ricardo Izecson dos Santos Leite, svjetski poznat kao Kaka, u 35. je godini odlučio prestati s aktivnim igranjem. U nedjelju je na svom instagram profilu objavio poruku “bilo je dosta”...

- Moja se karijera ovdje završava, trebalo mi je malo vremena, ali odlučio sam. Spreman sam nastaviti nogometni život u drugoj ulozi.

Kao veliki vjernik, pripadnik evangelističke (luteranske) crkve, Kaka je o oproštaju ‘obavijestio’ i Svevišnjeg:

- Oče! Ostvario sam mnogo više nego što sam mogao zamisliti. Hvala vam! Spreman sam za novo putovanje. U ime Isusa, amen - stoji u religioznoj oproštajnoj poruci genijalnog brazilskog nogometaša, koji je 2007. godine osvojio i Zlatnu loptu.

Bio je Kaka posljednji nogometaš koji je uzeo taj trofej prije pojave Cristiana Ronalda i Lionela Messija, dvojca koji se zadnjih deset godina izmjenjuje na tronu. Elegantan, vižljast, mekanog dodira lopte, brz i okretan, kreativan, Kaka se lako rješavao suparnika, nerijetko prolazeći kraj svojih čuvara kao da ih nema.

Nota elegancije

Iako je bio neobično građen za organizatora igre, iako sa svojih 186 cm nije imao ‘nisko težište’ što krasi većinu dobrih veznjaka, teško mu je bilo uzeti loptu. I ta mu je visina davala posebnu notu elegancije, imao je dugi, nezaustavljivi korak, bio je noćna mora suparničkih braniča. Sjajno je izvodio slobodne udarce, jednako je spretno zabijao golove i asistirao, a jedan je njegov čudesni potez rastužio brojne Hrvate prije 11 godina.

Koban za Vatrene

Na SP u Njemačkoj, naime, 2006. godine u Berlinu, u 1. kolu skupine F, Kaka je zabio jedini pogodak za 1:0 pobjedu Brazila protiv Hrvatske. Nije na odmet podsjetiti se i tog zvjezdanog sastava Brazila, protiv kojeg je naša nacionalna vrsta odigrala ravnopravnu utakmicu: Dida - Cafu, Lucio, Juan, Roberto Carlos - Emerson, Ze Roberto; Kaka - Ronaldinho, Adriano; Ronaldo (od 69. Robinho).

Bljesak Kake u 44. minuti odlučio je pobjednika, primio je Brazilac loptu i sa 20 metara lijevom nogom gađao i pogodio gornji desni kut našeg vratara Stipe Pletikose:

- Dobro se sjećam te utakmice, tih nekoliko sekundi valjda je bilo jedino razdoblje kad je Kaka ostao sam, kad nitko od naših igrača nije bio uz njega! I znao je iskoristiti taj naš pad koncentracije, doista nam je zabio fantastičan gol - rekao nam je naš bivši reprezentativni srednji branič, Dario Šimić, koji je u Milanu pet godina dijelio svlačionicu s ovim fenomenalnim Brazilcem.

- Kaka je svakako jedan od najboljih nogometaša s kojima sam igrao! U Interu sam bio s Ronaldom, koji je doista poseban, ali Kaka me također oduševljavao svojim umijećem i bili smo sretni što ga imamo. Čim je došao iz Sao Paula, vidjelo se da je riječ o ekstra talentu. Bio je fenomenalan u situacijama jedan na jednoga, bio je brz, snažan, moćan, imao je fantastičan pregled igre. Pa iako nije bilo predviđeno da odmah igra, iako se očekivalo da prođe razdoblje prilagodbe, Kaka je već na prvim treninzima pokazao da odskače - kaže Šimić.

U europskom je nogometu znana teorija - kad klub ima jednog kvalitetnog Brazilca u svlačionici, onda je to sjajno. Dvojica već donose miris nevolje, a imaš li trojicu, onda je to samba, od koje imaš više štete nego koristi! Međutim, Kaka se nije uklapao u tu teoriju. Šimić, naime, posebno ističe:

- Bio je atipičan Brazilac! Miran, povučen, tih, stabilan, posvećen nogometu i religiji, izvrsno je govorio nekoliko jezika. Nisu ga zanimali noćni izlasci, ali znali smo otići na ručak ili večeru - kaže bivši reprezentativni branič.

Da su, eto, morali živjeti od Kake, vlasnici noćnih klubova u Milanu ne bi preživjeli, brzo bi zatvorili lokale! Najbolji nogomet u životu Kaka je igrao u Milanu, a Šimić nam je rekao i ovo:

- Nezaboravni su bili okršaji Kake i Gattusa na treninzima, Gattuso ga je obično čuvao i stalno je to bilo na rubu incidenta! Kaka se, naime, znao dječački zaigrati, a Gattuso je svaki trening shvaćao kao finale SP, pa je bilo iskri na sve strane! Kaka je bio miran i dobar dečko, a oko njega su ordinirali ‘vukovi’, međutim znale su se granice i nikad se neka situacija s travnjaka nije izrodila u nešto negativno, dolaskom pod tuš sve se brzo vratilo u normalu - priča Dario Šimić, koji je s Kakom ostao u kontaktu.

Pad u Realu

Dolaskom u Real Madrid (odšteta Milanu bila je 67 milijuna eura - šest godina ranije, Milan ga je kupio od Sao Paula za smiješnih 8,5 milijuna eura!), Kaka nije bio ni sjena onoga mađioničara iz Milana. Iako je odigrao nekoliko dobrih utakmica u Realovu dresu, svoj je zenit dosegao u Milanu. Na Bernabeuu je imao dosta problema s koljenom, bio je i na operaciji i više nikad nije iskazao onu vještinu kojom je zaludio svijet i osvojio Zlatnu loptu.

Karijeru je ovaj Brazilac okončao u Orlandu (tamo je zarađivao 6,6 milijuna eura godišnje), posljednju je utakmicu za taj američki klub odigrao 16. listopada i sa suzama u očima napustio je travnjak. Dva mjeseca kasnije, eto, pokazalo se da mu je to bio i posljednji izlazak na travnjak. Budućnost? Sve se glasnije ovih dana spominje da mu Milan nudi funkciju sportskog direktora...

Linker
27. travanj 2024 09:50