Goran Mehkek / CROPIX
TAŠTINA ILI INTERESI?

Odnosi između Šukera i Štimca su zahladnjeli, to se više ne može skriti!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. prosinac 2012. 12:05

Esplanade-Regent, 6. srpnja 2012: Davor Šuker i Igor Štimac na pozornici Smaragdne dvorane, žongler sa strane tehnicira uz glazbu, lete konfete, Vatromet i krasne želje - okupajmo se na brazilskoj Copacabani. Pitanja o sukobima iz prošlosti bila su nepoželjna, za mnoge i nepotrebna.

Esplanade-Regent, 16. prosinca 2012: Igor Štimac i desetak reprezentativaca, s njima Slaven Bilić i Nikola Jurčević. Elitno mjesto, Zaklada Vatreno srce radi hvalevrijedan posao, nogometaši su se ponovno dokazali kad treba pomoći, i djeci, i bilo kome. Organizatori nude podatak da je skupljeno 500.000 kuna, lijepa priča koju su na pravi put izvukli negdašnji i sadašnji izbornik. Bilo je gospodarstvenika i političara, no upravo su oni “ostavili” 90.000 kuna za dres Lionela Messija s potpisima igrača Barcelone (Bilić), odnosno 50.000 za kockasto izdanje dresa Nike Kranjčara (Štimac).

Sjećanje ne vara, daleko raskošnije bilo je na prvoj humanitarnoj večeri u svibnju 2010. godine, tada je među istaknutijim gostima bio i - Davor Šuker. Štimac je preuzeo štafetu u Zakladi od Bilića, njezin predsjednik profesor Josip Paladino i on obavili su golem posao, izbornik je sam zvao igrače da se pojavi tko god može, ali Davor Šuker ovaj je put boravio negdje daleko. Niti Damira Vrbanovića, izvršnog predsjednika, niti bilo kojeg člana Izvršnog odbora, niti direktora reprezentacije Zorislava Srebrića nije bilo. Kuću nogometa nedjeljna večer u Esplanadi je mimoišla. Kuloari već neko vrijeme bruje, a među inima i neki ljudi iz Rusanove ili bliski njoj - odnosi između Davora Šukera i Igora Štimca su zahladnjeli! To se više ne može sakriti. Oni razgovaraju, komuniciraju koliko je nužno za posao, ali zajedništva nema.

- Šuker je u Londonu, ostali uglavnom na odmoru ili na putu, zato se nisu mogli pojaviti - opravdavao je Štimac poslodavce, iako je bilo lako primijetiti da s mnogo više iskre u očima i entuzijazma govori o reprezentaciji, utakmicama, nego o relacijama u Kući nogometa.

Je li Savez, kad se već nisu pojavili, dao bilo kakvu donaciju?

- To ćemo tek vidjeti na Izvršnom odboru 21. prosinca.

Dakle, ništa. Izvori iz HNS-a idu tako daleko da tvrde kako je puklo na dva dijela, na administraciju i reprezentaciju. Možda rascjep nije toliko dubok, ali je svakako upozoravajući. Šukeru i Štimcu očito se u nekim stvarima ne poklapaju interesi, nagrizli su si i taštine. Primjerice, izborniku zacijelo nisu legle javne packe predsjednika nakon priče o Gotovini i Markaču, bez da je razgovarao s njim, i tko zna što sve još. Dva sata prije Vatrenog srca KN Uvijek vjerni dodjeljivao je Vatrena krila u Frankopanskoj ulici, tamo su također bili i Štimac i igrači, ali opet nitko iz Kuće nogometa osim Alana Balena iz marketinga. Iako je ranijih godina Savez osiguravao glamurozne dvorane u Sheratonu ili Westinu. Navijači su kolateralna posljedica “kratkog spoja”.

Igor Štimac može mirno pripremati prijateljsku utakmicu s Južnom Korejom i kvalifikacijske oglede sa Srbijom i Walesom, njegovu poziciju drže rezultati, a koliko čujemo i veze sa Zdravkom Mamićem koje su osjetno kvalitetnije nego sa Šukerom. Zato je s njegove strane logično što nam je rekao “samo tražite crnilo”, i gura mnogo toga pod tepih. Radije će pohvaliti Šukera:

- Što se tiče marketinga, on će tu napraviti vrhunski posao. Podignut će razinu poslovanja u Savezu. U tim sferama je Šuker nanadmašan - govorio nam je Štimac na upit je li točno da je u London išao zbog novog sponzora i je li baš morao taj vikend u Englesku.

Linker
21. rujan 2024 12:49