Ante Cizmic /Hanza Media / CROPIX
OD TEPANJA DO ZVIŽDUKA

OHANDZA TO NIJE ZASLUŽIO Kako je miljenik navijača i junak Frane Zolja preko noći postao tragičar kojemu zvižde na Poljudu?

MILJENIK U NEMILOSTI Kako je Frane Zolja postao meta javnog obračuna zbog neproduljenja ugovora
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. studeni 2016. 21:17

Franck Ohandza u dva dana je od omiljene zvijezde kluba postao meta zvižduka s tribina Poljuda. Nema više tepanja “di je Frane Zolja”, navijači su u trenu otpisali Kamerunca. Kako li je samo kratak put od junaka do tragičara kojem su se hitno otvorila izlazna vrata Poljuda... Vjerojatno Ohandza nije ni slutio kakvu će reakciju kod navijača stvoriti odluka o neproduljenju ugovora i kakvo će se ozračje kreirati nakon njegove odluke. Stvorena je napeta atmosfera puna negativnog naboja koja samo pospješuje rastanak i pokazuje igraču “ako nisi s nama, nema ti ovdje mjesta”.

Junak Splićana

Ohandza u svakom slučaju nije zaslužio zvižduke ni radikalni obračun. Ali, po svemu što je pružio u Hajduku, Kamerunac ulazi u klupsku povijest kao igrač pozitivnog predznaka. Ulazi kao nogometaš koji je dva ljeta zaredom održavao Hajduk u Europi i trenere na klupi. Stoga je i Pušnik mogao imati malo poštovanja prema igraču koji je spašavao prolaz protiv Iasija na samom startu kvalifikacija, pa stati u njegovu obranu nakon završetka utakmice. Kazati dvije rečenice s naglaskom da je Ohandza još uvijek igrač Hajduka i trenutno najbolji strijelac kluba (zajedno s Futacsem) i da podrška navijača, bez iznimke, treba svim igračima Bijelih. No, pitanje aktualnog odnosa prema Ohandzi nije vezano uz poslovnu politiku, ni uz njegova menadžera. To nije pitanje odbijanja ili prihvaćanja ugovora, to je pitanje s naglašenom ljudskom i profesionalnom dimenzijom..

- Ohandzina nogometna sposobnost je posebna i treba je urediti na takav način. Ovdje se radi o osobitosti pojedinca, stoga Hajduk mora biti oprezan oko njegova ostanka ili odlaska, jer nema dvojbe da je Ohandza najbolji igrač Bijelih - poručio je iskusni Špaco Poklepović i pritom dodao:

- Zvižduci ne mogu biti upućeni njemu, jer igrama to nije zaslužio. Zvižduci su upućeni onome tko nije uredio njegov status.

Da se razumijemo, pitanje oko toga hoće li Ohandza prihvatiti ili neće prihvatiti novi ugovor, tema je koja se često ponavlja u profesionalnom nogometu. Međutim, nije razlog za obračun s igračem. Ni medijski ni javni s poljudskih tribina. Činjenica je da je Ohandza prošle sezone dugih sedam i pol mjeseci bio izvan konkurencije kod trenera Burića, da je Hajduk plaćao Kamerunca, a ovaj nije bio sposoban za igru. Ali, također je razvidno da je Hajduk dobro i temeljito upoznat s Ohandzinim stanjem.

Ugovor i nastupi

Zato, ako Ohandza nije sposoban igrati, ako je njegovo zdravlje procijenjeno kao “dvojbeno”, onda je logično da se kamerunskom napadaču uopće ne ponudi ugovor. Ili da mu se ugovor zaista veže za nastupe, stoga bi bilo poželjno da sportski direktor Branco ne ostane samo na najavi, već da transparentno kaže kako je to Hajduk ponudio Ohandzi ugovor vezan uz nastupe. Jer, u ugovoru su, prema poznatim informacijama, prisutni bonus i fiksna mjesečna plaća koja nije uvjetovana nastupima. Međutim, sve priče su hipotetički scenarij, jer ne očekuje se obrat, odnosno nastavak razgovora.

U konačnici, stječe se dojam da se Ohandzu nakon nepotpisivanja ugovora pod svaku cijenu želi diskreditirati kako bi što prije napustio i Hajduk. Da, upravo tako, jer onog trenutka kada nije pristao na ponudu Hajduka postao je “meta”. Od Frane Zolje premetnuo se u igrača kojeg odjednom navijači više ne cijene. Kao da je netko drugi dva ljeta zaredom oduševljevao te iste pristaše Bijelih postavivši pritom visoke kriterije za nasljednike u špici. Uspiju li Futacs, Said, Erceg i ostali ofenzivci Bijelih barem dijelom ponoviti igre i učinak Ohandze, nema spora da ćemo gledati atraktivni Hajduk u nacionalnom i europskom okviru. Čekamo...

Linker
21. travanj 2024 13:06