CROPIX
NEMOJTE GA JOŠ OTPISATI

OKRUTNA IGRA: KAKO JE NESTAO NAJVEĆI TALENT HAJDUKA Sa 16 si čudo od djeteta i na meti velikog Liverpoola, a sa 21 sretan zbog par minuta u B momčadi

JOSIP BAŠIĆ Nekoć najveći talent iz omladinske škole Bijelih vratio se nogometu nakon jedanaest mjeseci stanke
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. ožujak 2017. 19:49

Prije pet godina pratio ga je Liverpool, u reprezentaciji Hrvatske U-17 bio je kapetan i lider. Prvoligaški debi upisao je sa 16 godina i šest mjeseci kao najmlađi u Hajduku. Bio je zakratko i najmlađi u HNL-u, dok tadašnji trener Dinama, Ante Čačić, u maksimirskom derbiju s klupe nije podigao Alena Halilovića i velika nada Modrih preuzela je hajdukovcu epitet najmlađeg prvoligaškog igrača. Prije pet godina bio je igrač goleme perspektive, a danas se, nakon serije ozljeda, bilježi se tek njegov povratak nogometu nakon 11 mjeseci stanke.

Brojne pohvale

Josip Bašić glavni je lik naše priče, 21-godišnji desni bek Hajduka kojem je nekoć samo nebo bilo granica, a pet godina kasnije sjaj u očima vrati mu i desetak minuta igre za drugu momčad.

- Bašić me podsjeća na Srnu. Moćni desni bek koji ima sposobnost ponavljanja - velika je bila najava Ivana Gudelja, tada izbornika hrvatske nogometne reprezentacije U-17 koji je Bašiću povjerio kapetansku vrpcu u generaciji ‘96. godišta.

Talent i tjelesna nadmoć pružali su Bašiću dominantnu ulogu u mlađim kategorijama. Hari Vukas trenirao je Bašića u kadetskom uzrastu gdje je u prvoj sezoni postigao 12 pogodaka u 25 nastupa.

- Bašić je igrač probojnosti i okomitosti - objašnjavao je Vukas.

Mišo Krstičević je uveo Bašića u prvu momčad, krajem rujna 2012. ponudivši mu debitantske minute seniorskog nogometa.

- Kadet je, ali mentalno snažan. I pritom ga neće poremetiti činjenica da je iz kadeta uskočio u prvu momčad - govorio je Mišo Krstičević nakon Bašićeve premijere prije četiri i pol godine na Maksimiru.

Devet mjeseci kasnije kapetan je poveo reprezentaciju U-17 do polufinala EP u Slovačkoj, ali već se i prije EP borio s ozljedama. Uspio je sanirati ozljedu, otišao na Europsko prvenstvo, međutim slika “idealnog igrača” počela se nagrizati u jesen 2013. kada je zbog ozljede morao propustiti nastup na Svjetskom prvenstvu do 18 godina u Emiratima.

Tamni oblaci

Dok su njegovi vršnjaci bili u Dubaiju, kapetan Bašić je liječio koljeno. Izbjegao je operaciju, vratio se na travnjak i početkom studenoga 2013. u Koprivnici zabio premijerni pogodak za Hajduk. Sa 17 godina i osam mjeseci. Mnogi su tada bili skloni kazati:

“Bit će veliki igrač, Bog ga je nagradio za sve što je prošao”.

Međutim, vrijeme je pokazalo, tamni oblaci tek su dolazili...

Bašić je u sezoni 2013/2014. skupio 11 nastupa. Za nekog malo, ali Bašiću je taj doseg ostao osobni rekord, najveći broj nastupa.

Godinu dana poslije imao je devet prvenstvenih utakmica, prošle sezone šest, a ove - nijednu! Koljeno, gležanj, leđa... skupilo se problema koji su se rješavali od Splita do Antwerpena, ali pitanje je kada će Bašić uhvatiti kontinuitet nastupa. Nakon što je u rano proljeće 2016. zaliječio bolna leđa, zadnju je ozljedu zabilježio krajem travnja te iste godine u susretu s Rijekom.

Mukotrpni povratak

Dva susreta je odigrao u cjelini, u trećem se ozlijedio.

- Malo nagnječenje, proći će brzo - govorio je Bašić prije 11 mjeseci nakon što je izašao iz igre poslije 60 minuta.

Bio je najbolji igrač Hajduka u tom susretu, novo otkriće u potrazi za desnim bekom, ali što to vrijedi Bašiću kada je uslijedila duga stanka. Nogometu se vratio kroz drugu momčad, ali još nije zaigrao za prvu momčad.

Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

Kratko je nakon susreta s Hrvacama Josip Bašić objasnio što je sve prošao u posljednjih 11 mjeseci.

- Imao sam problem sa zdjelicom i nije se moglo kazati koliko će oporavak trajati. Vjerujem da ću brzo doći u pravi natjecateljski ritam iako moram priznati da je iza mene jako teško razdoblje. Igre u drugoj momčad će mi pomoći da se vratim u pravu formu i pokušat ću izboriti mjesto u prvom sastavu - poručio je.

Ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2018. godine, dakle, još godinu i dva mjeseca. Dovoljno vremena da se Bašić vrati nogometu na velikoj sceni. Protiv Hrvaca prošle nedjelje odigrao je 10-ak minuta za drugu momčad. Ohrabrujuće za početak, ali sigurno je da je i Bašić svjestan kako je ispred njega dug put. Vjeru u povratak nije izgubio, to je najvažnije, na njegovoj poziciji desnog beka ionako je najtanja konkurencija u Hajduku.

Ali, trebat će vremena da se nekoć najveći talent iz omladinske škole Bijelih vrati na pobjedničku stazu. Zaista je okrutan profesionalni nogomet, sa 16 si čudo od djeteta, a pet godina kasnije vraćaš se preko druge momčadi.

-------------------------------------------------------

Odbio je Liverpool i Firentinu

Sa 16 godina Bašića je pratio Liverpool, ali tada je njegov otac razmišljajući o karijeri svog sina logično izabrao.

- Želimo da se Josip prvo dokaže u Hajduku, pa tek onda da krene prema većim klubovima.

Da, bio je to logičan put, ali tko je u tom trenutku mogao znati da će se ispriječiti serija ozljeda koja će Bašića zaustaviti u razvojnom procesu. Odbio je Liverpool, odbio i Fiorentinu, nastavio se dokazivati u Hajduku gdje se nada da će uskoro ponovno ući u kadar prve momčadi.

Linker
04. travanj 2024 16:41