Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
NEMA MOĆI ZA FINANCIJSKU INJEKCIJU

OKRUTNA REALNOST HRVATSKOG NOGOMETA 'HNS ne raspolaže takvim novcem da bi mogao izravno financirati obveze klubova'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. travanj 2020. 23:18

Hrvatski klubovi, kao i mnogi u svijetu, traže “pojas za spašavanje” i nitko danas nije siguran da će svi preživjeti u aktualnom formatu. Hoće li im i može li im HNS pomoći, što pojedini zazivaju?

Robert Markulin, čelnik Komisije za profesionalni nogomet i dopredsjednik HNS-a kaže da Savez radi u dva pravca, ali svoj novac, kojim bi im ubrizgao financijsku injekciju - nema.

Markulin govori...

- Jasno je da klubovima treba pomoći, da je sve drugačije, da su prihodi nula. Svi su u teškim problemima. Izvršni direktor Marijan Kustić je u ime HNS-a uputio zahtjev Središnjem državnom uredu za šport, tijelu Vlade RH da se sport također uzme u obzir kod donošenja mjera o pomoći na državnoj razini, a s druge strane Davor Šuker, predsjednik HNS-a, vodi priču prema UEFA-i. Što se tiče krovne europske organizacije, tu čekamo rješenje na kontinentalnoj razini, kako će biti prema drugim državama, tako i prema nama. Interes nas je svih zajedno da klubovi opstanu i da nastavak natjecanje krene što prije jer svakim danom je sve gore... - rekao je Markulin.

HNS vodi profesionalnu Ligu, ali primarna skrb je za reprezentacije, muške, ženske i u futsalu, a dužan se brinuti i o amaterskom nogometu. Klubovi moraju biti svjesni jedne činjenice:

- HNS ne raspolaže takvim novcem da bi mogao izravno financirati obveze klubova.

Robert Markulin
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Robert Markulin

Odlična je vijest da FIFA planira osnovati Fond za pomoć, što su talijanski mediji nazvali novim Marshallovim planom. Tada je bila riječ o projektu SAD-a koji je uložio 13 milijardi dolara u obnovu Europe nakon Drugog svjetskog rata, a izradio ga je državni tajnik George Marshall, kasnije dobitnik Nobelove nagrade za mir. Ako aktualni čelnik FIFA-e Gianni Infantino operacionalizira najavljenu akciju, možda i njega netko predloži za Nobela. FIFA ima rezerve 2,5 milijarde eura, nagomilane u “zlatno doba” i proučava kako spasiti nogomet od katastrofe. Kao jamstvo kod osnivanja fonda mogla bi koristiti i budući prihod od TV prava pa mnogi mediji zaključuju kako bi upravo 2,5 milijarde eura mogla biti injekcija koju će ubrizgati prvenstveno u klubove, ali dijelom i nacionalne saveze.

- Radimo na mogućnosti pružanja pomoći nogometnoj zajednici u cijelom svijetu - kazao je glasnogovornik FIFA-e.

Na mukama nisu samo klubovi, primjerice Urugvajski nogometni savez otpustio je 400 zaposlenika. To bi bila neviđena intervencija, a iz FIFA-e tvrde kako su “spremni učiniti sve što je potrebno”. Novi bi plan sadržavao hitne potpore i kredite. Pa učini li nešto nalik tome i UEFA, koja ima i veći budžet, doći će nešto milijuna eura i do Hrvatske. Prerano je kazati točno koliko.

- FIFA mora ići u tom pogledu, da zaštiti klubove i natjecanje. Za očekivati je da povuku poteze i iznesu prijedloge kako da se premosti trenutačna situacija. Cijela Europa je pogođena i opasno ugrožena. Ovog časa trebamo imati još malo strpljenja da FIFA i UEFA donesu konkretne odluke, a onda će se i HNS uključiti u to, u skladu s njihovim preporukama. Vjerujem da će se mjere objaviti u skorijem roku. Kao što čine i državne vlade za gospodarstvo. Štete su ogromne. Nesagledive. Nažalost, kod nas pogotovo jer se većina klubova financira iz transfera. Zasad je to tako, a to nije dobro. Nadam se da će danas-sutra stanje biti drugačije - istaknuo je Markulin i zaključio:

- Ovog časa traju razgovori i konzultacije, a ništa konkretno još nije dogovoreno. Iako vjerujem da će biti.

Osim financija, radi se i na pravnoj regulativi na razini FIFA-e. Dosta se najavljuju izmjene nekih propisa vezanih za transfere i ugovorne odnose kluba i igrača. I to je u razmatranju i izradi.

Linker
18. svibanj 2024 17:28