SHANGHAI, CHINA - AUGUST 08: Mario Mandzukic of Juventus FC in celebrates a goal during the Italian Super Cup final football match between Juventus and Lazio at Shanghai Stadium on August 8, 2015 in Shanghai, China. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
 Lintao Zhang / Getty Images / 2015 Getty Images
BALKANCI NA 'ČIZMI'

Okupirali Italiju: Da Jugoslavija još postoji, bili bi najbrojnija nogometna kolonija u Seriji A

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 13. kolovoz 2015. 00:07

Talijanske novine Corriere dello sport danas je posvetio čitavu stranicu fenomenu igrača iz bivše Jugoslavije koji su preplavili Seriju A u posljednjih nekoliko godina.

Da nije došlo do raspada bivše države, nogometaši s tih prostora bi bili najbrojnija nogometna kolonija u talijanskom vrhunskom klupskom nogometu, brojnija čak i od Argentinaca i Brazilaca koji su tradicionalno najzastupljeniji u Europi. Od 296 nogmetaša stranca koji igraju u Seriji A, 50 ih je porijeklom iz 'Jugoslavije' od Samira Handanovića preko Marija Mandžukića i Edina Džeka, do Stevana Jovetića, Adema Ljajića i Gorana Pandeva.

Usporedbe radi, u elitnoj talijanskoj ligi igra 40 Brazilaca i 33 Argentinca, a taj podatak doveo je Corriere do zaključka kako su nogometaši s prostora Jugoslavije najzasutpljeniji u Seriji A.

U tekstu pod naslovom 'Bila je Jugoslavija sada je zlato Calcia', kaže se da je velika prednost nogometaša sa prostora bivše Jugoslavije što 'koštaju malo, daju puno, a kad eksplodiraju, u igračkom smislu, donose velike profite klubovima koji su ih doveli'.

- Dovoljno je da se prisjetimo primjera Kolarova, Jovetića, Nastasića, Savića. Problem prilagođavanja za igrače iz bivše Jugoslavije ne postoji, talijanska atmosfera je njima poznata i ne pate od nostalgije za rodnom grudom. Čak se i mladi igrači prilagode vrlo brzo - rekao je Vladimir Jugović koji je u Italiji igrao za Sampdoriju, Juventus, Lazio i Inter.

Linker
24. rujan 2024 17:27