Stanko Mršić
 Jure Miskovic / CROPIX / CROPIX
KULTNI STRATEG

ON JE APSOLUTNI REKORDER HNL-A, ALI JEDNU STVAR NE MOŽE PREŽALITI 'Svatko dobije neku priliku, u većim klubovima ili vani, a ja ne mogu baš nigdje...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. veljača 2018. 23:58

Idu godine, u rujnu će stići do brojke 63. O Stanku Mršiću je riječ, kultnom, posebnom treneru koji je s 460 utakmica koje je vodio apsolutni rekorder HNL-a. Vodio je devet klubova, često se vraćao na stare adrese, tako je Zadar i Cibaliju vodio u tri navrata, Osijek dva puta. Pamti sjajne europske nastupe s Osijekom, recimo, pobjedu nad Rapidom u Beču, ali i one crne, kao ispadanje od praške Slavije u zadnjim minutama...

Postali su ‘košarkaši’

Ali Stanku su europske utakmice bile bonus, njegovu karijeru uglavnom su obilježile teške borbe za svaki bod, za ostanak u ligi, morao se uglavnom nositi s grčem u želucu i stresom za sitan novac. Istinska legenda HNL-a svoje trenersko znanje pokazivala je u većini slučajeva u donjem dijelu ljestvice, nikad nije dobio priliku sjesti, recimo, na klupe Dinama ili Hajduka. Istina, bio je ponekad blizu klupe Majstora s mora, ali tada se uvijek ukazao netko drugi.

Danas živi mirnim životom u Zadru, bavi se unucima, ima ih četvero, zovu se Matias, Ivano, Maks i mala Mei.

Vinkovci, 070516.
Utakmica Druge HNL izmedju Cibalie i Sesveta.
Na fotografiji: trener Cibalie Stanko Mrsic.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Cropix / CROPIX
Stanko Mršić

- Eto, stigle neke godine, ali družim se s mladima, pa se i ja osjećam mlad - kaže Mršić.

Velimo mu da ga sigurno nitko neće dostići kad se radi o rekordu koji drži u HNL-u. Samo se smije...

- Nije u tome štos... Štos je u tome što svatko dobije neku priliku, u većim klubovima, u inozemstvu, a ja ne mogu nigdje. Ne znam zbog čega. Radio sam 15 godina u HNS-u, nisam dobio ni kune! Radio sam u mladoj reprezentaciji, bio na Europskom prvenstvu, radio u selekcijama dok je trajao rat. Trebao sam biti i pomoćnik Mirku Joziću, ali nije se dogodilo. I nikad prave prilike. Valjda nisam “ničiji”. Ali, valjda ima još vremena, ha-ha... Igram tenis, malo i nogomet, pobjeđujem mnogo mlađe.

Pitamo ga ima li kakvih planova u karijeri.

- Trebao sam otići u Katar, bilo je nekih kombinacija, ali uvijek uleti netko drugi. Oni koji su u Zagrebu ili Splitu, prije dođu do saznanja o poslovima nego ja. Čekam nešto, trebao sam i u BiH, u Vitez. Odgodio sam.

Razgovarali smo, naravno, o HNL-u, nastavku prvenstva.

- Moram kazati da je HNL sve slabiji i slabiji. Nije mi drago to kazati, ali tako je. Pa pogledajte, nogometni klubovi su nam se pretvorili u košarkaške. Danas netko igra za jedan klub, sutra za drugi, stalne izmjene, baš kao u košarci. No, dobro, klubovi polako izgleda dobivaju vlasnike. Vjerojatno će u dogledno vrijeme biti bolje. Makar vidite što se zbiva, današnji momci sa 17 počinju igrati u prvoj momčadi, a s 19 već odlaze u inozemstvo. To slabi ligu...

Kad se radi o budućem prvaku, legenda hrvatskog trenerskog posla kaže:

- Dinamo ima toliko bodovnu prednost da bi već sad mogao kazati da će biti prvak. Ako ova prva tri kola nastavka gdje igra s Osijekom, Hajdukom i Rijekom prođe ne previše okrznut, već može podići pehar. Budimo realni, Dinamo u odnosu na ostale hrvatske klubove ima drukčiju težinu, bez obzira na Hajduk koji ima moć publike. Zanimljivo, Dinamova momčad nije tako dobra kao što su bile neke prethodnih godina, ali i to je dovoljno za uvjerljivu prednost. Sad, naravno, pitanje jest hoće li Dinamo ubuduće biti tako superioran, zbog ove situacije sa savjetnikom Zdravkom Mamićem.

Vinkovci, 170716.
Nogomet.Prva HNL 1. kolo.Cibalia-Hajduk.
Na fotografiji: trener Cibalie Stanko Mrsic.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Cropix
Stanko Mršić

Snaga navijača

Dobro, može li netko s Dinamom barem u Kupu? Mogu li, recimo, Majstori s mora do Kupa?

- Hajduk primarno iza sebe ima snagu navijača. Oni tjeraju igrače da daju sve od sebe. Niti igrački kadar im nije loš, tako da vjerujem da mogu osvojiti Kup. Kad se radi o Rijeci i Osijeku, jedni i drugi imaju sasvim solidne momčadi. Rijeka radi sustavno. Mnoge igrače su prodali, ali su i nove doveli. E, sad vidjet ćemo kako će igrati na proljeće, treba sve to uigrati. Predsjednik i gazda Mišković preuzeo je odgovornost na sebe, sad treba čekati i gledati kako će Rijeka dalje. Osijek polako tapka, ali radi se o klubu koji je sada posve sređen. Očito ima novca, sigurno je da će i oni polako probati držati sami vrh na proljeće, biti uz bok Hajduku i Rijeci. Bitan im je rezultat, jer će samo on prodavati igrače, a znamo da naši klubovi žive od prodaje.

Linker
03. svibanj 2024 05:37