Ante Rebić
 Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images
VELIKI ADUT ZLATKA DALIĆA

ONO ŠTO JE HRVAT UČINIO VELIKANU NISU USPJELI NITI CRISTIANO RONALDO NI BALE On je nova snaga Vatrenih: 'Svima je sad pokazao i dokazao da je klasa'

ZLATKO DALIĆ Izbornik Hrvatske nakon sjajne predstave mladog napadača u finalu njemačkog kupa, koji je osvojio s Eintrachtom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. svibanj 2018. 12:36

Ante Rebić nema Perišićevu tehniku ni Pjacinu profinjenost, nije zabio golova “k’o Messi”, ali što je u subotu napravio Bayernu, to mu nisu učinili ni Ronaldo, ni Bale, podsjetio ih je na najgore noćne more iz doba “crnih i žutih vragova”, kad je Borussija Dortmund bila sila, a Aubameyang i Ousmane Dembele na sličan način, na turbopogon, probijali Hummelsa i društvo.

- Ovo je ostvarenje snova - kazao je Rebić ogrnut hrvatskom zastavom pred televizijskim kamerama.

Kad sljedeći put netko poželi snimiti film o hrvatskim nogometašima - a usput budi rečeno, danas je u kinima premijera dokumentarca “Vatreni” meksičkog redatelja Ramireza - Rebić i Niko Kovač već su priredili idealan predložak. Prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu Ante Rebić okarakteriziran je rijetkom svijetlom točkom u sumornoj slici hrvatskog nastupa na Mundijalu, nakon nemoći protiv Meksika i ispadanja već u skupini. No put igrača koji se afirmirao u Splitu i napravio transfer u Fiorentinu nije krenuo prema zvijezdama, nego strmoglavo u ponor. Koliko je samo kivnih izjava bilo u lipnju 2015. kad je Kovač u kvalifikacijskoj utakmici s Italijom u drugom poluvremenu uveo njega, a ne Marka Pjacu... Nesnalaženje u Leipzigu, gubitak statusa reprezentativca, karijera mu se počela gasiti. Sve dok Niko Kovač nije sjeo na klupu Eintrachta i pozvao ga, Ante, dajem ti novu šansu!

Jako širok izbor

Statistika će reći da je u 56 utakmica za klub iz Frankfurta zabio 12 golova i imao šest asistencija, no njegov je uspon bio postepen, recenzije dotad mu nesklonih njemačkih novinara sve pozitivnije, a nakon lanjskog poziva Zlatka Dalić da se vrati u nacionalnu vrstu dodatno je odskočio. Današnji Rebić djelo je Nike Kovača, koji mu je znao pogoditi žicu i objasniti što su život i nogometni profesionalizam. Jer silovitost na terenu i brzinu svi su vidjeli...

Na Olimpijskom stadionu u Berlinu odigrao je utakmicu života, koja bi ga mogla lansirati na više kote no što je Eintracht; danas će recimo mnogi špekulirati hoće li ga Niko povesti sa sobom u Bayern.

Zlatko Dalić dobio ga je u najljepšem izdanju, kakvog je samo poželjeti mogao pred početak pripreme za SP.

- U prvom redu čestitke Niki Kovaču za kup koji je osvojio i transfer koji je napravio, svaka mu čast - javio nam je izbornik u nedjelju.

- Isto tako komplimenti Rebiću za igru, golove i trofej. To me uopće nije iznenadilo jer sam znao, uvidio da Rebić to može, pogotovo nakon utakmice s Meksikom. Kad sam ga zvao za Grčku, mogla su se čuti pitanja otkud sad taj igrač, svi su se čudili tome. No Rebić ima potencijal, koji je možda jedno vrijeme bio zagušen, ali zahvaljujući Niki Kovaču, koji ga je vratio u život u Eintrachtu, koji mu je vjerovao, dokazao je kvalitetu. Mora biti jako zahvalan Niki, ali naravno da je i on sam puno toga napravio da bi došao na današnju razinu. Kad sam razgovarao s Kovačem o Anti, rekao mi je - to je to. Svima je sad pokazao i dokazao da je klasa.

Koliko ima kandidata za špice, jesu li to slatke brige? Imate li viziju kako će izgledati napadački red u Rusiji?

- Hvala Bogu da se Rebić pokazao, da Perišić u zadnje vrijeme igra dobro, da je Mandžukić tu, i Kramarić, zaista mislim da sad imamo širok izbor, tako da možemo složiti što nam bude trebalo, ovisno o utakmicama. Naši igrači pokazuju kvalitetu i dobru igru, bit će i za mene puno posla.

Soccer Football - DFB Cup Final - Bayern Munich vs Eintracht Frankfurt - Olympiastadion, Berlin, Germany - May 19, 2018   Eintracht Frankfurt's Ante Rebic scores their second goal        REUTERS/Kai Pfaffenbach    DFB RULES PROHIBIT USE IN MMS SERVICES VIA HANDHELD DEVICES UNTIL TWO HOURS AFTER A MATCH AND ANY USAGE ON INTERNET OR ONLINE MEDIA SIMULATING VIDEO FOOTAGE DURING THE MATCH.     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Kad ste nakon Meksika kazali da je Rebić preskočio Perišića, mnogi su vas treneri opominjali da se o tome ne govori javno.

- Zašto bih skrivao što mislim? Nisam tada rekao da je Perišić ispao iz ekipe, nego da je Rebić igrao dobro i preskočio ga, a novi je zadatak na Perišiću da to on sad učini njemu. Svima je dobro, i Hrvatskoj, i Rebiću, i Perišiću, u konačnici, i meni ako se budu nadmetali da iz utakmice u utakmicu budu bolji. Ne vidim razlog zašto ne bih rekao što mislim da trebam reći. Nemam potrebe govoriti što bi netko možda htio čuti, nego ono što jest.

Perišić je digao formu, a Rebić, unatoč ozljedi, nastavio još bolje. Čak je igrao središnjeg napadača pola sata, i na toj bi se poziciji moglo na njega računati ako se odabere zatvorenija taktika, jer za kontre je rođen.

- To je u prvom redu vrhunski potez velikog stratega. Kovač je shvatio da se Rebić umorio, da Kimmich ide puno prema naprijed, da ga ovaj više ne može pratiti kako treba, napravio je zamjenu, stavio svježeg igrača, a Rebiću dao slobodu u špici. To se pokazalo kao dobitna kombinacija. Vidjelo se kod drugog gola kad je pobjegao, riješio se Hummelsa i zabio.

Profesionalni Kovač

Hoće li definitivno, u odnosu na kvalifikacije, biti novo oružje? Koliko ga vidite na terenu u Rusiji?

- Nakon utakmice protiv Meksika i ovoga sada normalno da je Reba jedna od naših uzdanica. Sigurno da je igrač na kojeg najozbiljnije računam. Netko kao igrač sazre odmah, netko malo kasnije, a netko nikad. Evo, Rebić je sazrio i svaka mu čast - jasna je izbornikova najava da će Rebić na Svjetskom prvenstvu igrati. Dobro je zaoštrio konkurenciju, a suparnici će imati o čemu misliti...

- Za Kovača također nije moglo bolje ispasti, oprostio se od Eintrachta trofejem nakon 30 godina, pobijedio je svoj budući klub. Niko Kovač pravi je pokazatelj da će trener koji radi pošteno, profesionalno, odgovorno i ima svoj stav uvijek doći do rezultata. Sretan sam, svaka mu čast na stavu, na profesionalnom odnosu, na radu. To se uvijek isplati - konstatirao je Dalić.

Rebiću pak dolazi nova zadaća: pokazati da vrhunski nogomet može igrati po Europi i pod drugim trenerima. Pogotovo pod nekim tko nije Hrvat, bude li ga netko takav vodio u klubu sljedeće sezone.

Linker
04. svibanj 2024 00:57