Srdjan Vrancic / CROPIX
NAKON DERBIJA SE VUKLI 'REPOVI'

OPET BEBEK! Dinamu i Hajduku sudio je ukupno 11 puta, najviše od svih, a samo je dvaput utakmica završila neodlučeno

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. rujan 2018. 14:21

Opet Bebek! Nakon nepune dvije godine 41-godišnji riječki arbitar ponovno je sudac derbija Hajduka i Dinama. Posljednji put je vodio derbi početkom listopada u Maksimiru kad je završilo 0:0 uz velike pritužbe na suđenje, poglavito s Hajdukove strane. Zadnje pojavljivanje u splitskom derbiju imao je Bebek u kolovozu 2014., pobijedio je Dinamo 3:2 u dramatičnoj završnici kada su Modri preokrenuli vodstvo Hajduka od 2:0.

Bebek je ukupno sudio 11 najvećih derbija HNL-a, najviše od svih sudaca otkad se igra prvenstvo samostalne države.

Dinamo je pritom upisao sedam pobjeda, Hajduk dvije, dok su dva susreta okončana neriješenim ishodom. Ali, često su se iza tih derbija vukli “repovi”, velike priče o tome tko je i kako oštećen. Počeo je Bebek s derbijima u prosincu 2003., ima tome gotovo 15 godina kada se pojavio na velikoj sceni kao perspektivni 26-godišnjak, jedan sudaca “hrvatske budućnosti”.

Da su svi derbiji prošli kao taj prvi, ne bismo danas ni pisali temu “Bebek u derbijima”, ali... Prvi derbi koji je povukao golemu pozornost bio je susret iz veljače 2009., pobjeda Hajduka 2:0 i lansiranje Bijelih na čelo prvenstvene ljestvice. Čuveni derbi koji se igrao kao prvo kolo proljetne sezone, a ulaznice su bile rasprodane već u prosincu. Dva mjeseca ranije! Tenzije su bile goleme i prije same utakmice, a nakon dvoboja Dinamov je, tada, izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić bjesnio na Bebeka zbog dosuđenog jedanaesterca zbog igranja rukom Argentinca Calella. Pogodila ga je lopta u živom zidu u ruku i Bebek je pokazao na bijelu točku. Nikola Kalinić je kazneni udarac pretvorio u vodstvo Hajduka, a kasnije je Ibričić sjajnim pogotkom postavio konačnih 2:0.

Pauzirao 2,5 godine

Poslije tog susreta Mamić je tražio strane suce, vršio golemi pritisak i Bebeka nije bilo u derbijima više od dvije pol godine. Bio je hrvatski FIFA arbitar, ali nije sudio najveće utakmice nacionalne lige do rujna 2011. kada je na Poljudu arbitrirao u remiju Bijelih i Modrih. Krajem veljače 2013. godine ponovno se pojavio u Spltu, vodio je dvoboj koji je dobio Dinamo 2:1, ali napravio je Bebek veliki previd jer u 82. minuti dvoboja nije dosudio evidentan kazneni udarac za Hajduk radi igranja rukom Vrsaljka pri udarcu Sušića. Bjesnio je tada Hajduk na Bebeka i to s pravom, a nije slučajno da je od tog previda Bebek samo jednom u zadnjih pet i pol godina bio arbitar splitskog derbija.

Više je sudio u Maksimiru gdje je u svibnju 2014. prekinuo derbi pri vodstvu Dinama 1:0, a razlog su predstavljale verbalne uvredljive poruke navijača Bijelih s juga zagrebačkog stadiona. Bebek je igrače poslao u svlačionicu prije kraja dvoboja, a Dinamo je slavio za zelenim stolom rezultatom 3:0 u zadnjem susretu sezone koji nije imao nikakvih posljedica na konačni plasman. I na kraju zadnji derbi koji je vodio, spomenutih 0:0 iz listopada 2016., ostao je upamćen po neopravdano poništenom pogotku Ohandze u prvom poluvremenu, zatim nedosuđenom kaznenom udarcu na Saidu u drugom dijelu, te naposljetku i jedanaestercu za Dinamo u samom finišu dvoboja nakon što je obrambeni igrač Hajduka igrao rukom u svom kaznenom prostoru.

Dvanaesti kao prvi

Kada se sve zbroji, više povika na Bebeka imali su Splićani kojima je u kalendarskoj 2018. sudio i polufinale Kupa s Lokomotivom što se pamti po velikoj pogrešci zbog propuštenog sviranja kaznenog udarca za Bijele nakon prekršaja na Saidu. U aktualnom prvenstvu Bebek ima tek dva susreta, vodio je derbi Dinama i Osijeka u Maksimiru, te susret Belupa i Hajduka u Koprivnici.

Subotnji derbi bit će Bebekov 12... Nema spora da bismo svi voljeli pamtiti taj susret kao i onaj prvi koji je vodio prije nepunih 15 godina kada je utakmicom dominiralo nogometni potez Računice, Krpana i Kranjčara, a suca zabilježila tek statistika.

Veliki derbi Hajduka i Dinama gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite OVDJE

Linker
12. svibanj 2024 08:25