Vlado Kos / CROPIX
SUNCE ZAMRAČILO OSIJEK

OSIJEK PRED GAŠENJEM? Dug star 15 godina izazvao kolaps u Gradskom vrtu!

Dug prema Sunce osiguranju star oko 15 godina, koji je do danas s kamatama dosegnuo razinu od oko tri milijuna kuna, stigao je na naplatu i blokirao Osječane
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 07. studeni 2013. 15:10

Institucija nogometa istočne Hrvatske, nakon Dinama i Hajduka najznačajniji klub hrvatskog nogometa kojemu je dao tolike velike igrače, na najboljem je putu da se surva u provaliju. NK Osijek danas je gotovo potpuno ruiniran klub koji je pao na teret dvoje-troje ljudi koji, pak, ne nalaze rješenje za izlaz iz situacije koja prijeti kolapsom.

I dok u natjecateljskom smislu još uvijek ima izgleda da se izbjegne ispadanje iz društva najboljih, financijska krvna slika svaki je dan sve gora, a otprije desetak dana Osijeku je ponovno, po tko zna koji put, zaprijetio stečaj. Dug prema Sunce osiguranju star oko 15 godina, koji je do danas s kamatama dosegnuo razinu od oko tri milijuna kuna, stigao je na naplatu, no kako je na računu paučina a u blagajni prašina, blokada je bila zakonski slijed. Nema novca ni za ionako rijetke plaće, ali ni za prehranu mladića koji se hrane u stadionskom restoranu.

Većinski vlasnik je Grad

- Treba nam samo da Sunce malo popusti, da dođemo do zraka - slikovito je rekao predsjednik Zdravko Josić kojemu je na leđa, skupa s još dvoje-troje ljudi, pao klub do kojega u Osijeku drži još tek oko 1000 odanih navijača koji mu nikada neće okrenuti leđa.

Svi ostali, od politike do gospodarstva, to su odavno učinili i samo se čeka konačni kolaps koji nije daleko. Klub je danas bez Nadzornog odbora, koji su napustili sada oporbeni HDSSB-ovci, a nova vlast na čelu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i Grad kao većinski vlasnik još uvijek nisu imenovali nove članove NO-a. Preoblikovanje, okončano proljetos, trebalo je više od 100 milijuna kuna dugova pretvoriti u vlasničke udjele, ali nije donijelo očekivani efekt. Nisu, naime, svi vjerovnici pristali ući u vlasništvo kluba pa je tako ljetos Gradska banka u stečaju d.d. zaprijetila NK Osijek također stečajem zbog duga od 39 milijuna kuna, ma koliko god to apsurdno zvučalo. To sada navodno pokušava riješiti ministar Ivan Vrdoljak s ministrom Slavkom Linićem. Plan je da se taj dug prebaci na teret države, a onda na teret Grada itd. No, Sunce osiguranje aktiviralo je blokadu.

- Molim ih, kumim, tražimo samo dva-tri mjeseca odgode dok ne prodamo nekog igrača. Tražili smo odgodu, nudili udjele, ali ih to ne zanima. Ne znam što ćemo - jada se Josić koji, eto, kaže da ima interesa za igrače u “bijelo-plavom”, iako ovaj klub živi svoju najgoru sezonu u posljednjih 30-ak godina.

Slikovita je i ova situacija sa Suncem, koje je dio koncerna Agram, a on pak sljedećeg mjeseca u Osijeka otvara velebnu poslovnu zgradu Eurodom koja sva sjaji u staklu, dok se samo kilometar dalje topi klub koji bi na kraju moglo spržiti upravo Sunce.

Prodaja klupskog srebra

Josić je dosad proračunske rupe punio prodajom klupskog srebra svojim prijateljima u Rijeci Damiru Miškoviću i Dinamu Zdravku Mamiću. Teško je reći koga sada može prodati, no jasno je da bi to bio netko iz terceta najmlađih - Josip Mišić, Karlo Lulić i Marko Malenica ili eventualno Saša Novaković koji u posljednje vrijeme igra sve bolje. No, i da proda nekoga od njih, Josić neće dugoročno riješiti probleme jer novi vjerovnici stoje u redu. Amerikanci, koje je Josić animirao da ulože u Osijek, što bi kada se gleda nogometnim očima, zbog sjajne škole nogometa bila apsolutno najbolja kupnja u Hrvatskoj (izuzmemo li Hajduk i Dinamo, op. a.), pristojno su se zahvalili jer njih zapravo u cijeloj priči nogomet najmanje zanima.

Osijek bi se rezultatski možda i izvukao iz ponora Druge HNL, no dugovi i stanje na računu mogli bi ga poslati u stečaj i opet u istu tu Drugu ligu odakle bi mogao krenuti ispočetka graditi neku novu priču. Naime, kako je objasnio pravnik Vlado Iveta, tajnik HNS-a, čim se pokrene stečaj klub na ljestvici gubi 10 bodova, ali nastavlja natjecanje do okončanja postupka

Linker
18. rujan 2024 19:42