Damir Krajac / CROPIX
NEKI SU POKAZALI PUNO

OSTAT ĆE UPAMĆENI KAO ONI KOJI SU HRVATSKU NAKON 15 GODINA ODVELI NA EURO ZA MLADE Sudar s Englezima bit će oproštajna utakmica za čak 13 igrača!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. lipanj 2019. 11:13

Danas će se od mlade U-21 reprezentacije zauvijek oprostiti 13 igrača. To su Josip Posavec, Ivo Grbić, Filip Uremović, Nikola Katić, Filip Benković, Toni Borevković, Marijan Čabraja, Ivan Šunjić, Toma Bašić, Nikola Vlašić, Marin Jakoliš, Alen Halilović i Robert Murić.

Ti dečki ostat će zabilježeni kao generacija koja se nakon 15 godina uspjela plasirati na Europsko prvenstvo. Ipak, nije uspjela ostvariti veliki cilj, plasirati se na Olimpijske igre. Šteta, govorilo se i pisalo da je to jedna od najtalentiranijih generacija u posljednje vrijeme, no grah je tako pao, sve je završilo, zapravo, onom prvom utakmicom, s Rumunjskom, koja je usmjerila sudbinu mladih Hrvata. Ali svi od nabrojanih mogu biti ponosni jer su uspjeli nešto što njihovi prethodnici nisu, uhvatili su taj Euro.

Zagreb, 270318
Stadion Velika Gorica.
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, susret izmedju Hrvatske i Moldove.
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Među njima su i trojica koja su već zaigrala i za A reprezentaciju, to su Nikola Vlašić, Filip Benković i Alen Halilović. Sad im slijedi klupsko dokazivanje ako i dalje žele biti dio Vatrenih. Od ovih koji danas zauvijek odlaze iz mlade vrste na Euru su najviše pokazali Nikola Vlašić, Ivan Šunjić i Nikola Katić. Šunjić i Katić svakako su dečki koji će također uskoro biti u rosteru A vrste, imaju taj kapacitet. Znate da obično svi izbornici mladih kategorija govore da su njihove selekcije poligon za stvaranje igrača za A vrstu.

GLASGOW, SCOTLAND - MAY 12: Nikola Katic of Rangers celebrates at the final whistle during the Ladbrokes Scottish Premiership match between Rangers and Celtic at Ibrox Stadium on May 12, 2019 in Glasgow, Scotland. (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)
Getty Images

Na ovom Euru, osim onih koji su već dio Dalićeve vrste, možemo kazati da su “proizvedena” još dvojica, Šunjić i Katić! Oba su igrača - osim dobrih igara - pokazala i neslomljiv karakter. Sjećate se kako su se ozlijedili na prijateljskoj utakmici s Danskom? U prvom se trenutku čak činilo da su otpali za Euro. A onda su se vratili i zaigrali s nevjerojatnom voljom i motivom, Katić je primjerice ulazio u sve duele sa - slomljenim nosom. Dečki poput Šunjića i Katića potrebni su Vatrenima, takvi igrači uvijek trebaju, oni su ratnici, poput recimo Marija Mandžukića.

Osijek, 270419. 
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 31. kola 1. HT lige Osijek - Dinamo. 
Na fotografiji: Ivan Sunjic, Marin Pilj.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

A tko ostaje za sljedeći ciklus? Desetorica. To su Adrian Šemper, Borna Sosa, Josip Brekalo, Luka Ivanušec, Lovro Majer, Kristijan Bistrović, Branimir Kalaica, Sandro Kulenović, Nikola Moro i Domagoj Bradarić. Ti dečki imaju pravo igrati u sljedećim kvalifikacijama. Od ovih koji ostaju A reprezentativac je Josip Brekalo. I to već bitna...

Ali i mnogi se drugi imaju pravo nadati da će uskoro doseći svoj reprezentativni vrh, Vatrene. Da je bio standardni igrač u Stuttgartu (što je trebao biti i bio bi da je taj klub imao “normalnog” trenera), vjerojatno bi to već bio i Borna Sosa, o kojem je Dalić svojevremeno razmišljao. Velike su nade Moro, Majer, Ivanušec, Bradarić, Kalaica, Kulenović, Bistrović... Ako bude branio u kontinuitetu, napredovat će Šemper. U sljedećem će ciklusu U-21 selekcija biti dobra, vjerujemo da nećemo opet čekati 15 godina za plasman na Euro.

Linker
04. svibanj 2024 23:17