Nikola Vilic / CROPIX
ŽIVE ZA KLUB

OSTVARIO IMPRESIVAN TRANSFER, A SADA SE VRATIO S DOJMOVIMA 'Gent je vrlo sličan Splitu i zato znam da je bio pravi izbor'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. prosinac 2016. 09:02

U ponedjeljak je s Plesa uzletio kao igrač Hajduka, a par dana kasnije se na Pleso spustio kao najskuplji igrač u povijesti Genta.

Lovre Kalinić nije skidao osmijeh s lica, ali dvije novinarske ekipe uzalud su tražile njegove prve dojmove po povratku iz Belgije.

- Ne mogu pričati, jer obećao sam novinarima u Splitu da neću ništa govoriti prije presice koja je u petak na Poljudu - objašnjavao je Kalinić. Navike, dakle, nije promijenio. Skroman i samozatajan, ali uvijek je držao riječ. I uvijek je pazio da netko ne dirne Hajduk, premda je svih tih godina na Poljudu bio u dosta teških situacija. Kao primjerice ljetos kada je kao Hajdukov jedini reprezentativac na Euru saznao da Pušnik nije od onih trenera koji vidi golmane kao kapetane momčadi.

Ili koju sezonu ranije kada je ušao u sukob s trenerom koji mu je poručio “da neće stati na gol dok je god on na klupi Hajduka”. Ili mnogo puta prije toga kada su ga slali na posudbe, jer “nije golman za Hajduk”. Ili zato što mu je menadžer Siniša Šošo, a Šošo blago rečeno nije omiljen među pripadnicima Torcide. Sve je to Kalinić istrpio samo da ne bi u javnost procurilo bilo što ružno što bi povezivalo njega i Hajduk...

Rijeka, 051116. 
Stadion na Rujevici.
Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Rijeka i HNK  Hajduk.
Na fotografiji: Lovre Kalinic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Lovre Kalinić

Žive za klub

I jučer nam je u prolazu dobacio tek jednu rečenicu u kojoj je opet pronašao mjesta za Hajduk.

- Gent je sjajan grad, tamo će biti užitak živjeti. U tih dan i pol koji sam proveo tamo osjetio sam i uvjerio se koliko domaći ljudi vole klub i koliko žive za njega. Sve to me neodoljivo podsjetilo na Hajduk i Split. Nakon toga više nisam dvojio, Gent je pravi izbor za mene.

A Gent se lagano zatresao dan nakon drugog uzastopnog poraza, jer nakon domaćeg poraza od Anderlechta momčad je pala i na gostovanju kod Genka. Momčad je sada izvan TOP 6, odnosno izvan pozicija koje vode u doigravanje, a to je već poprilično zabrinjavajuće.

Zagreb, 021016. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Lovre Kalinic .
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Jedva ga čekaju

Belgijski mediji ponovno pišu o očitom problemu s golmanima, jer nesretni Rinne opet je primio pogodak zbog velike gluposti. Događa se, ali problem je što mu se isto dogodilo i samo tjedan dana ranije u derbiju s Anderlechtom, a obrane u cijeloj sezoni daleko su od vrhunskih.

Stoga navijači u Gentu ne mogu dočekati hrvatskog reprezentativca na vratima. Znaju da je plaćen za Gent basnoslovnih 3,1 milijun eura, ali nitko ne sumnja da će obranama brzo opravdati svaki uloženi euro. Direktor Michel Louwagie javno je poručio da su Kalinića doveli kako bi na proljeće napali naslov prvaka. S obzirom na ono što su Gentovi golmani pokazali u ovoj sezoni, jasno je da će Kalinić preuzeti mjesto na golu već 20. siječnja kada se belgijsko prvenstvo nastavlja. Pred sigurno rasprodanim stadionom Kalinić će debitirati protiv Charleroija, suparnika koji im u prvenstvu bježi dva boda, uz utakmicu manje.

Pripreme u Olivi

Kalinić, međutim, nema puno vremena za odmor jer Gent već 5. siječnja putuje na pripreme u španjolsku Olivu.

Tamo će u tjedan dana trener Hein Vanhaezebrouck imati zadatak posložiti zadnju liniju i hrvatskog golmana. Kako Gent igra s tri igrača u obrani, a preferira izrazito ofenzivan nogomet, jasno je da će Kalinić morati puno sudjelovati u igri. Što neće biti problem, jer i u Hajduku je često bio u poziciji stopera...

Linker
30. travanj 2024 19:18