Gabriele Maltinti/Getty Images / Getty Images
GDJE ĆE HRVAT?

OTKRIVAMO POZADINU TRANSFERA Hrvatski napadač između novca i karijere u Europi: Kalinić u pat-poziciji, ili Fiorentina ili Kina!

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 04. siječanj 2017. 10:03

Ne, ples milijuna oko Nikole Kalinića nije završio. Hrvatski napadač ovaj će mjesec možda donijeti odluku koja će mu promijeniti karijeru.

- Tianjin Quanjian stoji iza ponude teške 50 milijuna eura, koju bi Fiorentina prihvatila i tim novcem krenula u lov na novog napadača. Nikola se, pak, nalazi u svojevrsnoj pat-poziciji: s jedne mu se strane nudi ugovor težak više od 10 milijuna eura godišnje, a s druge stoji profesionalna afirmacija, koja je još uvijek izražena, s obzirom na to da je ušao u najbolji period karijere, a tek mu je 28 godina - tvrdi za JL izvor iz Kalinićeva kruga ljudi od najvećeg povjerenja.

Ono što je najvažnije u cijeloj priči jest činjenica da posao nije propao, kako su tvrdili talijanski mediji, jer Kalinić nije decidirano odbio odlazak na Daleki istok.

FLORENCE, ITALY - DECEMBER 22: Nikola Kalinic of ACF Fiorentina reacts during the Serie A match between ACF Fiorentina and SSC Napoli at Stadio Artemio Franchi on December 22, 2016 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Nije tajna, odlazak u Kinu kod Fabija Cannavara iz današnje perspektive zvuči kao odlazak u nogometnu dolce vitu, gdje su pravi izazovi ipak pretpostavljeni financijskom megapaketu. A drugih, pravih europskih ponuda, za Kalinića u ovome času nema; nudi se, doduše, Engleska, no ona Kaliniću nakon Blackburna nije bajkovita, dok su talijanske opcije definitivno propale: naime, Napoli je dogovorio transfer napadača te je povratkom Milika nakon ozljede “pun” na napadačkim mjestima, Inter u napadu ima neprikosnovenog kapetana Icardija, a Milan u ovome času nema novca... Uostalom, siječanjski je prijelazni rok uvijek vatrogasni, pravi se europski poslovi sklapaju uvijek ljeti.

Stoga ona pat-pozicija definitivno znači: ili odlazak u Kinu, ili ostanak u Fiorentini, najmanje do lipnja i novog mercata. A odluka koja će Kaliniću definitivno odlučiti karijeru trebala bi biti donesena u sljedeća dva tjedna, premda će, ruku na srce, lov na 28-godišnjaka trajati sve do 31. siječnja, odnosno do zaključenja prijelaznog roka.

Kalinić, dakle, bira između love i izazova, ali i održavanja unutar kadra Hrvatske, gdje bi teško opstao s referencama još uvijek slabašne kineske lige, kojoj rejting još uvijek nisu podigle zvijezde poput Teveza, Oscara, Hulka, Martineza... No, ruku na srce, pored Mandžukića i pod patronatom Čačića, Kalinić nije prvi izbor.

TURIN, ITALY - AUGUST 20:  Nikola Kalinic of ACF Fiorentina controls the ball during the Serie A match between Juventus FC and ACF Fiorentina at Juventus Arena on August 20, 2016 in Turin, Italy.  (Photo by Valerio Pennicino/Getty Images)
Valerio Pennicino/Getty Images

zreli igrač Činjenica jest da je Kaliniću u Fiorentini sjajno, s obitelji uživa u gradu, a profesionalno se nakon Dnjipra etablirao kao vrhunski napadač, potpuno je sazrio, prepun je samopouzdanja, a sve se to ogleda na terenu, putem kojeg je Kalinić i zainteresirao mnoge, pa i natjerao Kineze na transfer koji bi se u konačnici popeo do nevjerojatnih 100 milijuna eura: Fiorentini 50 milijuna te višegodišnji ugovor igraču koji bi mogao iznositi 40-ak milijuna eura plus bogati bonusi.

Linker
13. svibanj 2024 08:42