Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
DINAMOV TRENERSKI KVARTET

OVAKO NEŠTO SE U MAKSIMIRU JOŠ NIKADA NIJE DOGODILO! MOŽE LI TAKAV MODEL USPJETI? Četiri trenerske ambicije i taštine na istome mjestu

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. travanj 2020. 15:02

Možemo slobodno zaključiti da je crtanje maksimirske stručne križaljke, nakon nevjerojatnog odlaska najuspješnijeg trenera u novijoj povijesti Nenada Bjelice, donijelo jednako nevjerojatan i neočekivan epilog.

Puno je bilo kombinacija zadnjih dana, izvjesni odlazak Igora Jovićevića na klupu prve momčadi automatski je pokrenuo potragu za trenerom Dinama II, a Modri ionako neko vrijeme traže šefa škole, pa su kroz tu priču “prošli” Sergej Jakirović, Jerko Leko, Ivan Prelec, koji je, praktički, već bio odabran za Jovićevićeva nasljednika u drugoj momčadi.

Sretenu Ćuku već su neki čestitali na funkciji šefa škole, iako su se spominjala još neka imena poput, recimo, Darija Bašića. Na kraju, kroz ciljnu ravninu je, osim Jovićevića, prošao Goce Sedloski, a stiže i Željko Kopić. Bivši Dinamov kapetan kao trener druge momčadi, a bivši Hajdukov trener trebao bi biti novi šef Akademije.

I Dinamo će u novu eru ući s podjelom posla kakva se rijetko viđa, čak ni u Maksimiru, spremnom na sva iznenađenja, nije dosad bila takva. Nikad nije u Dinamu bilo odjednom toliko jakih imena u struci, toliko snažnih trenerskih persona. Dakle, na jednom mjestu, četiri ambiciozna čovjeka, u najboljim trenerskim godinama, jedan drugome šef. Zoran Mamić (48) i dalje gleda prema trenerskoj klupi, mogućnost odlaska na Bliski istok još je aktualna, Mamiću je trenerski posao prvi izbor za nastavak karijere. U ovom trenutku “omeđen” problemima izvan nogometa, presudom i optužnicama, ali u takvim je okolnostima mlađi Mamić sportski direktor, formalni “boss” cjelokupne Dinamove struke.

Zagreb, 200716.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka 2. predkolo, uzvratna utakmica izmedju GNK Dinamo - FK Vardar.
Na fotografiji: Goce Sedloski.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Željko Kopić (42), koji iza sebe ima već stotine utakmica na klupi, koji je prošao iskustvo Hajduka, sa Slavenom Belupom dostigao finale Kupa, iz sjene “gradio” trenersku karijeru Dražena Medića, s Cipra ponio i inozemno iskustvo, čovjek koji je odlučio krenuti trenerskim putom, sad će sjediti u fotelji sportskog direktora. Mamić i Kopić, treneri s najviše uspjeha i najviše dvoboja u nogama, ljudi čije ambicije i samouvjerenost vjerojatno sežu do najvećih nogometnih pozornica iz lože će pratiti što uz teren rade dvojica, koja također imaju velike planove u svojim karijerama.

Goce Sedloski, nekad Dinamov kapetan i miljenik navijača, trener koji je s Vardarom zamalo izbacio Modre iz Europe, a kasnije bio uspješan protiv Malmöa na klupi druge momčadi, a Igor Jovićević, dinamovac u krvi, trener koji upravo ispunjava svoj san, kao nasljednik Bjelice. Hijerarhijski, Sedloski odgovara Kopiću i mora voditi računa o Jovićevićevim planovima i podrediti im se, a svi oni skupa podređeni su Zoranu Mamiću.

Koprivnica, 010918. 
Gradski stadion.
Utakmica 6. kola prve HNL, NK  Slaven Belupo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Zeljko Kopic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
Kopić

Sigurno Mamić vjeruje da će svi oni biti dobri suradnici, raditi, kako se to lijepo kaže, u zajedničkom interesu, da je pronašao takve ljude i da Dinamo u budućnosti, u postbjeličinu euru korača jači nego ikad. No, naravno da na tom putu postoji zamka. Na kupu su četiri trenerske filozofije, četiri, nemojmo si lagati, trenerske taštine. I visoke ambicije. Svi oni imaju nešto iza sebe, vjeruju i još puno toga ispred sebe, nadajući se da je, svaki od njih, predodređen za još liga prvaka, inozemnih angažmana, velikih utakmica. Kako će funkcionirati ta neobična simbioza, može li taj model uspjeti, hoće li doista svi raditi u zajedničkom interesu i puhati u isto jedro, ili će se negdje probuditi ona da je “trener treneru vuk”?

Recimo, ta odluka da Goce Sedloski sjedne na klupu druge momčadi već je dobila određena tumačenja. Čovjek koji je već bio kandidat za prvog trenera Dinama - tada ga je zagovarao Zdravko Mamić koji je Gocin obožavatelj, ali je Mario Cvitanović preživio ispadanje od Skënderbeua - koji iza sebe ima već i solidne europske rezultate, dolazi u drugu momčad!? U takvim okolnostima, ne trebaju čuditi nagađanja da se Sedloski, zapravo, došao pripremati za klupu prve momčadi, jer to je logičan iskorak u njegovoj karijeri i da će odmah “puhati za vrat” Igoru Jovićeviću, čekajući u niskom startu ako stvari krenu loše. Hoćemo li gledati, kako u Dinamu vjeruju, 'najjači i najpotentniji trenerski tim' i sjajnu suradnju ili će višak kvalitete donijeti negativne efekte, znat ćemo kad lopta opet jednom krene s centra...

Linker
20. svibanj 2024 18:59