Luka Modrić

 KARIM JAAFAR Afp
BEZ NJEGA NE IDE

Ovakvo priznanje HR maestro još nije dobio! Velikani se slažu: Luka Modrić je u idealnoj postavi SP-a!

Tri od četiri trenera u analizi Gazzette dello Sport uvrstili su kapetana Vatrenih u All-star momčad
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 20. listopad 2022. 11:22

Pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, u punom su jeku. Izbornici reprezentacija koje sudjeluju na završnom turniru važu posljednje dvojbe. Praktički, preostalo im je svega nekoliko utakmica da razbistre svoje odabire, prije okupljanja nacionalnih momčadi i provizornih priprema za posve atipično natjecanje.

Za Mundijal, kojega od utvrđivanja domaćinstva prate kontroverze i skeptičnost, revno se pripremaju i mediji. Čak i u zemljama, koje nisu sudionici. Primjerice – u Italiji (koja prvi puta u povijesti propušta dva Svjetska prvenstva uzastopno).

Najutjecajnija talijanska sportska tiskovina Gazzetta dello sport svojim je čitateljima ponudila zanimljivu ekspertizu, kroz stručne stavove četvorice prominentnih trenera. Fabio Capello, Sven Goran Eriksson, Daniel Passarella i Arrigo Sacchi dobili su priliku sastaviti All-star momčadi Svjetskog prvenstva, de facto sastave koje bi oni najradije vodili u Kataru. Hrvatskim je čitateljima zacijelo zanimljiva spoznaja da su trojica spomenutih u idealnu momčad uvrstili kapetana Vatrenih Luku Modrića.

Capello je momčad posložio u rasporedu 4-3-3, a tercet veznih igrača čine mu De Bruyne, Casemiro i Modrić. Identičan izbor ponudio je i Šveđanin Eriksson. On je svoj odabir pojasnio riječima:

image

Postava Fabia Capella

GAZZETTA SCREENSHOT

- Ovako definirana vezna linija posjeduje kvalitetu, raznovrsnost, ali i puno iskustva. Modrić i Casemiro su navikli igrati zajedno dok je De Bruyne motor Belgije, reprezentacije koja bi na Svjetskom prvenstvu mogla iznenaditi.

Argentinac Daniel Passarella i Arrigo Sacchi imaju ponešto drugačiju viziju načina igre. Njihov je sustav de facto 4-3-1-2, s rombom u sredini. No, razilaze se oko jednog igrača. Passarellina su ideja: De Bruyne, Modrić i Pedri u sredini, te istureni Messi, kao razigravač iza dvije špice (Benzema i Mbappe). Sacchi bi sve posložio isto, uz jednu promjenu: umjesto Modrića u svoj je idealni sastav uvrstio Nijemca Kimmicha.

image

Postave Daniela Passarelle i Arriga Sacchija

GAZZETTA SCREENSHOT

- Kimmicha vidim u klasičnoj ulozi ispred obrane, pa De Bruynea kao desno, a Pedrija kao lijevo polukrilo. Od Španjolca očekujem daljnji iskorak u karijeri. De Bruyne je iznimno funkcionalan igrač, posebice za pokretanje napadačkog dijela igre. Kimmich pak drži u svojim nogama ritam igre – ustvrdio je Sacchi.

- Na sredini terena uvijek su presudna tri elementa: maštovitost (za što je zadužen De Bruyne), taktički osjećaj (Modrić) i svježina (Pedri)! Ispred njih Messi, a u napadu Benzame i Mbappe. Otraga obrana iz Premierlige: Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk i Cancelo. Dvojba mi je bila jedno oko vratara – između Alissona i Sommera. Na koncu sam se odlučio za Švicarca, jer je obranio dva jedanaesterca Jorginhu i izbacio Italiju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Mada će Azzuri u Kataru svima nedostajati. Ali, to je moj izbor. Baš bih volio trenirati spomenutu momčad. Ali, kako neću biti u prilici, povjerio bih to Deschampsu – rekao je Passarella, istaknuvši naposljetku i francuskog izbornika kao svog ekskluzivnog „povjerenika“.

image

Postava Svena Gorana Erikssona

GAZZETA SCREENSHOT

Zanimljiva Gazzettina anketa samo je osnažila naše uvjerenje glede Luke Modrića. Vrlo je malo trenera ili izbornika, koji ne bi kapetana hrvatske reprezentacije poželjeli u vlastitoj momčadi. Jedan je brazilski novinar svojevremeno napisao:„mogu zamisliti nogomet bez lopte, ali ne mogu bez Pelea“! Danas mnogi ne mogu nogomet zamisliti bez Luke Modrića. Unatoč njegovih 37 godina...

Linker
22. travanj 2024 02:44