Boris Kovacev/ CROPIX
IDEJE TRENERSKIH KAPITALACA

OVO ĆE BITI UDARNE POSTAVE JUVEA I INTERA Za Sarrija Mandžo bolji od Higuaina, Conte Perišiću: 'Igrat ćeš, ali potpuno drukčiju ulogu nego dosad!'

Čini se da novi treneri Intera i Juventusa, Conte i Sarri, imaju povjerenja u Hrvate
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. srpanj 2019. 12:23

Povratak Antonija Contea i Maurizija Sarrija u talijanski nogomet donio je novi val entuzijasta u calcio. Osim što su u pitanju vrhunski treneri, Sarri i Conte su dva specifična stručnjaka. Imaju svoj način vođenja momčadi, treniranja i filozofije igre. Zajednička im je značajka da od tih svojih načela ne odstupaju po cijenu prekida odnosa s gazdama klubova.

Sarri je u tom smislu još hrabriji nego Conte. Krenuo je s periferije nogometa i izborio se da postane jedan od najtraženijih stručnjaka Italije. Conteu je ipak bilo lakše, jer je kroz karijeru postao legenda Juventusa i kao takav predodređen za trenersku šansu u tom velikom klubu. No, točno je da su na tim svojim putovima oboje imali vrlo teške trenutke upravo zato što su uvjereni u svoje stručne doktrine.

Klupska politika

Nakon što su se pokazali i u engleskom nogometu, Conte i Sarri vratili su se s velikim entuzijazmom u Italiju i zbog drukčijeg im statusa. Kako u Torinu, tako i u Milanu, gdje su donedavno bili tretirani praktično kao neprijatelji, dobili su vrlo atraktivne šanse da naprave iskorak s Juventusom, odnosno Interom. Koliko god su navijači Juvea i Intera protiv njihove povijesti i onog što su govorili o aktualnim im klubovima, svjesni su da su u pitanju trenerski kapitalci. Dakle, Conte i Sarri radit će po svojem uvjerenju, a ne onom što im nameću vodstva klubova, sportski direktori ili FIFA agenti. Taj status u Italiji je teško dostići, ali ta dva stručnjaka ga imaju.

Basketball - EuroLeague Final Four Semi Final B - CSKA Moscow vs Real Madrid - Fernando Buesa Arena, Vitoria-Gasteiz, Spain - May 17, 2019 CSKA Moscows Sergio Rodriguez reacts. REUTERS/Sergio Perez - UP1EF5H1IM63C
SN

Eto, u tom kontekstu je zanimljivo primijetiti kakva je sudbina hrvatskih igrača u novim velikim projektima Juventusa i Intera, Mandžukića, Perišića i Brozovića.

Otkako je Sarri imenovan talijanski je tisak kontinuirano špekulirao da će Mario Mandžukić biti jedan od onih koji će otpasti za novu sezonu. Takav se stav temelji na načinu igre koji forsira Sarri, a koji navodno ne odgovara Mandžukićevim potencijalima, te na odavno poznatoj tezi kako je Higuain jedan od njegovih ljubimaca. Posljednjih nekoliko dana mogu se zamijetiti dvije promjene u medijima. Jedna ukazuje da bi Higuain, koji je počeo pripreme s Juventusom, mogao ipak biti prodan. Druga je stvar i to da je Sarri kazao kako cijeni Higuaina, ali se mora vidjeti i koja je politika kluba. To je dalo naslutiti da Mandžukić baš i nije na izlaznim vratima, jer je proljetos potpisao novi ugovor i to uz iskazano veliko zadovoljstvo klupskih dužnosnika. Oni Mandžukića smatraju važnim iskusnim igračem, kojeg navijači osobito vole, pa ako njegov motivacijski pristup bude na dosadašnjoj razini, ne vidi se razlog zašto bi otišao.

I sam igrač je kazao da ga ove sezone ne zanima ništa osim Juventusa, bez obzira tko bude trener. Očito se nešto novo saznalo i kod kroničara Juventusa, jer su nove analize i objavljene postave za novu sezonu (Gazzetta) sada ipak imale Mandžukića na mjestu centarfora. Usput, sve su glasnije najave da bi i mladi Kean mogao bit prodan ili posuđen dok igrački ne sazrije. Još jedna indicija da bi Mandžukić trebao ostati.

Antonio Conte bio je vrlo jasan kada je s čelnicima Intera pretresao igrački kadar. Za dvojicu igrača koji su bili vrlo važni akteri Intera u prošlim sezonama kazao je da ih ne želi. Jedan je Mauro Icardi, čija karijera strmoglavo pada otkako mu je usmjerava supruga Wanda Nara, a drugi je Nainggolan. Treći sporni igrač bio je Ivan Perišić, ali ne zato što je tehnički nekompatibilan Conteovu nogometu, naprotiv. Dvojba je bila u kontekstu Perišićeva stava želi li ostati dijelom Intera na duže razdoblje, te zaboraviti na interese iz Engleske. U novom sustavu i načinu igre Intera Conte će forsirati 3-5-2 sustav i Perišića vidi kao idealnog aktera na lijevom boku. Da bi otklonio sve dvojbe o igračevoj raspoloživosti da se tome prilagodi, obavljeni su razgovori s Perišićem.

Razgovori su obavljeni

Hrvatski reprezentativac, kako navode najupućeniji kroničari Interove svakodnevice, očito je zaintrigiran Conteovim projektom, jer od prvog dana djeluje vrlo raspoložen i maksimalno motiviran za rad. Perišić će igrati drukčiju ulogu nego dosad. Bit će ofenzivniji od desnog bočnog igrača, ali će morati odrađivati i defenzivne zadatke. Conte smatra da je fizički izuzetno moćan i optimalan za ulogu lijevog bočnog veznjaka. To je na neki način uloga koju je Robert Jarni imao u brončanima, a što znači pokrivanje otprilike 50-ak metara, i to u stalnom intenzivnom trku u oba smjera.

Što se tiče Marcela Brozovića, on je jedan od onih koji su se prošle sezone potpuno potvrdili i za kojeg je Inter odbio bilo kakvu mogućnost da ode. Conte ga vidi kao jednog od dva stražnja vezna, dakle ne više kao jedinog korektora vezne linije iz vremena Spallettija.

Prema svim informacijama, hrvatski trio bit će u novoj sezoni u užem krugu izbora Contea i Sarrija, što, naravno, ne znači da će igrati ukoliko se ne budu potpuno prilagodili prilično osebujnim taktičkim zahtjevima dva specifična trenera.

Linker
05. svibanj 2024 23:19