GLYN KIRK Afp
POJAČANJE BIJELIH

Ovo je novi nogometaš Hajduka! Srbiji je rekao - NE, trenirao ga je Benitez, zabijao je Man. Unitedu...

​‘Očekujem dosta u Hajduku, znam da sam došao u veliki klub sa sjajnim navijačima‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. veljača 2021. 10:24

Alexander Kačaniklić novi je igrač Hajduka, 29-godišnji švedski krilni napadač potpisao je sinoć 3,5-godišnji ugovor s Bijelima do ljeta 2024. Stigao je kao slobodan igrač iz švedskog prvoligaša IF Hammarby, a na dresu Hajduka nosit će broj sedam.
- Riječ je o igraču koji je po svom profilu kompatibilan stilu, načinu i modelu igre naše momčadi.

Njegova dodatna vrijednost je činjenica da se radi o izrazito polivalentnom profilu ofenzivnog igrača, koji u našoj momčadi i sustavima igre koje koristimo može igrati na više deficitarnih pozicija, a posebno na pozicijama krilnog napadača. Alex je igrač s iskustvom igranja u Premiershipu i francuskoj Ligue 1, nastupao je za reprezentaciju Švedske te sam uvjeren kako će svojom kvalitetom i iskustvom podići našu igru - opisao je novog igrača sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

image
Novo pojačanje Hajduka
HAJDUK.HR

Na predstavljanju se i Kačaniklić navijačima obratio na odličnom engleskom.
- Znam da sam došao u veliki klub sa sjajnim navijačima. Čuo sam dosta o njima i klupskoj povijesti, stoga je za mene odluka izbora bila lagana. Očekujem dosta, na osobnom i klupskom planu - naglasio je Kačaniklić.

Alexander Kačaniklić, 29-godišnji Šveđanin, čiji roditelji vuku podrijetlo iz većinski srpski naseljenog makedonskog sela Čučer smještenog 15 kilometara sjeverno od Skoplja, rođen je u Helsingborgu, gdje je i počeo igrati nogomet. Lijeva noga, lijevo krilo, igrač koji je u mlađem uzrastu puno obećavao, a talent su uočili na Anfieldu.

Liverpool je bez premca najveći klub njegove karijere, u koji je Kačaniklić sa 16 godina preselio iz Helsinborga. Međutim, za Liverpool nikada nije zaigrao u prvoj momčadi, premda je stanovnik Anfielda bio od ljeta 2007. do 31. kolovoza 2010. Liverpool je napustio otišavši u Fulham zajedno s Lauri Dalla Valleom u transferu koji je Redsima s Craven Cottagea donio Paula Koncheskog.

image

LOIC VENANCE Afp

U rezervnoj momčadi Liverpoola igrao je s Peterom Gulacsyem, aktualnim čuvarem mreže Leipziga, večerašnjeg suparnika Redsa u osmini finala Lige prvaka, a u prvoj ekipi za glavnog konkurenta je imao Ryana Babbela na lijevom krilu, dok su napad u Kačaniklićevoj posljednjoj sezoni na Anfieldu 2009./10. predvodili Fernando Torres i Dirk Kuyt. Tijekom boravka u Liverpoolu sve tri sezone na klupi je sjedio Rafa Benitez i premda se u veljači 2010. najavljivalo da će zaigrati u susretu Europske lige, Kačaniklića nije Benitez nikada povukao za utakmice prve momčadi.

Veliki treneri

Ako nije Premier ligu osjetio u Liverpoolu, uspjelo mu je to ipak u Fulhamu. Upisao je 47 premierligaških nastupa od 2012. do ljeta 2014. kada je Fulham ispao iz elitnog razreda i pritom je zabijao zgoditke Manchester Unitedu i Arsenalu. Zabio je još u Premier ligi Norwichu, WBA i Swanseaju, ali to ne zvuči kao golovi velikanima. Te dvije sezone bile su ujedno i kulminacija Kačaniklićeve karijere jer kasnije je igrao za Fulham u Championshipu, te Kopenhagen, Nantes i Hammarby.
U Francuskoj su ga trenirali Sergio Conceicao i Claudio Ranieri nakon što je već bio ovjenčan naslovom prvaka s Leicesterom. Svlačionicu je u Fulhamu dijelio s velikim nogometnim imenima, između ostalih s Moussom Dembeleom i našim Mladenom Petrićem, te današnjim menadžerom tog londonskog kluba Scottom Parkerom. Trener mu je u Fulhamu bio i slavni Nijemac Felix Magath.

Nauživao se nogometa u dvije Lige petice, sve dok se nije u siječnju 2019., poslije 12 godina izbivanja, vratio u Švedsku odjenuvši dres Hammarbyja, kluba čijih 23,5% dionica drži Zlatan Ibrahimović. U prošloj sezoni za Zeleno-bijele iz Stockholma postigao je četiri pogotka uz devet asistencija u 23 nastupa.

Za reprezentaciju Švedske debitirao je kod izbornika Erika Hamrena u kolovozu 2012. godine. Alexov otac je htio da mu sin igra za Srbiju, ali Kačaniklić junior je izabrao Švedsku. Dvije godine je bio stalni član reprezentacije Švedske, ali od studenoga 2014. do rujna prošle godine nije upisao nijedan nastup. Vratio se potom na dvije prijateljske utakmice, ali nije bio u kadru Janne Andersona za dvoboje Lige nacija u skupini s Hrvatskom. Kačaniklić za Švedsku ima 21 nastup uz tri zgoditka i jednu asistenciju.

Linker
25. travanj 2024 02:09