KAKV ĆE BITI RASPLET?

'OVO UPOZORENJE SVE GOVORI! MORAT ĆEMO ISPOŠTOVATI ODLUKU' Bivši nogometaš Hajduka iz zemlje koja je jedina odlučila zaključiti prvenstvo

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. travanj 2020. 10:41

Gotovo da se Goran Milović pretvorio u našeg dopisnika u Belgiji. Bivši stoper i kapetan Bijelih, danas obrambeni igrač Oostendea, komentirao nam je zanimljivi tijek zbivanja u Belgiji. Naime, prvo su Belgijci donijeli odluku o tome da se prvenstvo prekida, ali formalni pečat trebaju staviti 15. travnja. Međutim, čim je predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin dobio informaciju o prekidu lige na aktualnom stanju, poslao je jasnu poruku:

- Tko ne dovrši ligaško natjecanje neće u Europu.

Poruka je dakako dobila svoj odjek u Belgiji. Milović nam tvrdi “dobro će se razmisliti”.

- Nova je to situacija i premda su Belgijci bili jednoglasni, upozorenje Čeferina sve govori. Zato, odluka o prekidu koja je do jučer bila izvjesna, mogla bi se do 15. travnja ipak modificirati - kaže nam Milović.

Termin “modificirati” znači da postoji i još neka opcija koja nije klasično rješenje.

- Nije isključeno da se odigrao još jedno kolo prvenstva čime bi se kompletirao regularni dio od 30 utakmica. Time bi se prvenstvo moglo okončati, proglasiti prvaka i momčadi koje idu u Europu. Jasno, moguće je da se liga odigrao i do kraja, sa 10 kola play-offa, što bi tražilo i dodato vrijeme. No, u svakom slučaju, za najbolje belgijske klubove bio bi veliki udarac da sljedeće sezone ostanu bez europskih natjecanja. Zato će se preporuka UEFA-e ipak morati ispoštivati, ma koliko teška bila realizacija u ovom trenutku - objasnio je Milović.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Problem licence

Njegov Oostende ima i dodatni problem licence za prvoligašku konkurenciju sljedeće sezone.

Financijski problemi su veliki, pronađeni su i ulagači iz SAD, međutim poslovanje kluba opterećuje bivši vlasnik, a danas gazda Anderlechta Mark Coucke.

- Problem je njegovo vlasništvo nad jednom tribinom stadiona u Oostendeu. Zato su Amerikanci odustali od ulaganja. Barem privremeno. Ali, tko zna kako će se sve odvijati sljedećih mjeseci, kako će i drugi poslovati. Zasada je sigurno da momčadi nisu prekinule s treninzima, mi smo i jučer imali video trening.

Hoće li Belgijcima biti bespotrebno vraćanje na teren samo za jednu utamicu?

- Neće, jer primjerice prošle godine su momčadi znale već sredinom ožujka završiti natjecanje, a onda se vratiti u svibnju za jednu utakmicu kao Mechelen koji je igrao finale Kupa Belgije. Sve je moguće, ali sumnjam da se prvenstvo neće nastaviti makar s tom jednom utakmicom.

Linker
27. travanj 2024 05:22