Henriquez
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
APSOLUTNA SENZACIJA

PA GDJE JE NESTAO MODRI OPATIJSKI JUNAK? Kako je krenuo bio je na dobrom putu da postane jedan od najboljih stranaca u Dinamovoj povijesti!

Podsjetnik na posljednju kup-utakmicu najtrofejnijeg hrvatskog kluba s Opatijcima prije 5 godina i na istinskog junaka...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. listopad 2019. 10:20

Te je sezone bio apsolutna senzacija. Sir Alexe Fergusone (još dok je bio na klupi Manchestera poslao je Henriqueza na posudbu u Španjolsku i Englesku), loše ste procijenili kad se zaključili da taj dečko nema budućnost u Unitedu! Dinamo ga je doveo na posudbu, s pravom prvokupa, a već je nakon nekoliko utakmica postalo jasno da će Modri tu klauzulu aktivirati i prije isteka roka. Oko milijun i pol eura za takvog igrača, doista “bagatela”.

Angelo Henriquez bio je na dobrom putu da postane jedan do najboljih stranaca u Dinamovoj povijesti, kako li je krenuo u jesen 2014. Zabio je onaj legendarni gol za pobjedu na Poljudu u sudačkoj nadoknadi, igrao u velikoj formi, sezonu je završio s ukupno 29 golova u svim natjecanjima. Da nije otišao u Čile utakmicu prije kraja prvenstva, jer je žurio na Copu America, možda bi prestigao Andreja Kramarića na konačnoj ljestvici strijelaca. Ovako je s 20 HNL golova završio s golom manje od Kramarića. Što se kasnije dogodilo s Henriquezom u Dinamu, nikad nitko nije znao objasniti!? Zašto je njegova prva sezona u Maksimiru bila najbolja, zašto kasnije nije bio u barem jednakoj formi?

Nije bio tip od skandala ili nerada, nije bio tip koji je birao utakmice ili igrao kad mu se igra, nije bio među onima koji su mijenjali dan za noć... Ali, jednostavno po povratku s te Cope, koju je i osvojio igrajući u finalu, Henriquez više nije dostigao formu iz te sezone. Moguće je da su ti Čileanci takvi, sjećamo se i Pedra Moralesa, dakako i Juniora Fernandesa, svima im je nedostajao još taj neki “boom”, iskorak više da potpuno opravdaju igračku reputaciju.

Cropix

Kad se sve zbroji, Angelo Henriquez u tri i pol sezone u Dinamu odigrao je 129 utakmica i zabio 51 gol. Statistika, zapravo, i nije loša. Ali, uz podatak da je 29 golova otpalo na tu prvu sezonu 2014./15. A četiri od tih 29 golova Henriquez je utrpao Opatiji u Kupu, u jednoj od najdramatičnijih Dinamovih utakmica u ovoj fazi Kupa. Do 90. minute imala je Opatija vodstvo 1:0, pritom su Modri znali i izbijati loptu s gol-crte. I kad se činilo da će Opatijci napraviti senzaciju, u šesnaestercu je srušen Ognjen Vukojević - kazneni udarac. Po domaćinima prestrogo dosuđen, ali Henriquez je zabio za produžetke. I nakon toga zabio još tri gola (za Opatiju je zabio Bernard Šuker) za konačnih 2:4.

- Da smo izgubili, podnio bih ostavku. Pamti se samo prolaz, zbog svega ostaloga sam tužan i razočaran - rekao je nakon utakmice Zoran Mamić, koji je u jednom trenutku tijekom susreta već najavio odlazak na kraju susreta.

Ipak, ostao je, spasio ga je Angelo Henriquez, odigravši jednu od utakmica koje će sigurno dugo pamtiti. Bez obzira što je s druge strane bila “samo” Opatija. Inače, jučer (utorak) prošlo je točno pet godina od te utakmice!

Dobar povod da “potražimo” Angela Henriqueza. I dalje mu je ta sezona bila najbolja u karijeri, nije niti po odlasku iz Dinama pronašao formu. U siječnju 2018. otišao je u meksički Atlas, nije se ni tamo baš naigrao. U 11 utakmica zabio je dva gola i onda se vratio u Čile, u svoj Universidad de Chile. Ukupno je dosad odigrao 19 utakmica, postigao je šest pogodaka. Zadnji je zabio u velikom derbiju protiv Colo Cola 5. listopada. Ušao je s klupe u 70. minuti, u 76. izjednačio na 2:2. Međutim, domaći Colo Colo u 90. je minuti, kao onomad Henriquez na Poljudu, zabio za 3:2 i veliku pobjedu u velikom dvoboju. Nakon toga je Universidad pobijedio Deportes Iquique 2:1, a zadnje je kolo odgođeno zbog nereda uličnih nemira i prosvjeda u Čileu.

Velika Gorica, 230817.
Zracna luka Franjo Tudjman.
Odlazak nogometasa GNK Dinamo u Elbasan na uzvratnu utakmicu doigravanja  UEFA Europa lige protiv albanskog Skenderbeua.
Na fotgrafiji: Angelo Henriquez, German Sigali,  Junior Fernandes, Dani Olmo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Universidad i Henriquez nisu u zavidnoj situaciji, šest utakmica prije kraja prvenstva nalaze se na 14. mjestu od ukupno 16 klubova, s istim brojem bodova (24) kao i 15. momčad, bod više od posljednjega. Universidad je u Primeri kontinuirano od 1989., uz Colo Colo to je i najtrofejniji čileanski klub, a sad živi teške dane, a teška situacija u zemlji još više otežava situaciju i klubovima. Naime, nitko ne zna hoće li se iduća utakmica igrati ili će opet biti odgođena.

- Jasno je da su u prvom planu ljudi na ulicama koji protestiraju jer žele više, međutim mi moramo razmišljati o nogometu, moramo se fokusirati na treninge, kako doći do pobjede i izići iz ovog lošeg perioda. Koliko god na ova situacija otežavala i treninge i dolazak na njih, iako ne znamo hoće li se iduća igrati u četvrtak, mi moramo biti 100 posto koncentrirani na to da uzmemo tri boda kad istrčimo na teren - rekao je Henriquez čileanskim medijima.

Nije im spomenuo Opatiju, naravno, iako smo sigurni da mu ta u ovom trenutku spada u ljepše, najljepše uspomene u karijeri.

Linker
29. travanj 2024 01:37