Claudio Villa/Getty Images
KRAMA SPREMAN ZA FINCE

PAKLENI NAPADAČ VATRENIH NADA SE NASTUPU NA RUJEVICI I PUCA OD SAMOPOUZDANJA 'U Finskoj sam bio asistent, nadam se da ću sad zabiti'

ANDREJ KRAMARIĆ Reprezentativca Hoffenheima raduje što se utakmica s Fincima igra u Rijeci i nada se nastupu na poziciji polušpice
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. listopad 2017. 20:07

Andrej Kramarić sigurno je među reprezentativcima koji su se razveselili što se igra na Kvarneru.

- Lijepo mi je u Rijeci, kao i uvijek. To je moj drugi grad, imam odlične uspomene. Veselim se svakom nastupu, trebalo bi tako nastaviti.

No, zabijali ste golove na Kantridi, ne na Rujevici.

- Točno, za Rijeku sam igrao na Kantridi, međutim upoznao sam se s Rujevicom na prijateljskoj utakmici sa San Marinom prošle godine, tada sam ušao u 55. minuti.

Trebamo proraditi

I to umjesto Ivana Rakitića, čije biste mjesto danas trebali preuzeti na terenu, kao polušpica iza napadača, dok bi as Barcelone odradio nešto defenzivniju rolu kakvu ima i u katalonskom klubu. Cijeli taj ofenzivni red je 11 mjeseci bez gola za nacionalnu vrstu, čak i u prijateljskim ogledima.

TALLINN, ESTONIA - MARCH 28:  Andrej Kramaric of Croatia looks on during international friendly between Estonia and Croatia at A. le Coq Arena on March 28, 2017 in Tallinn, Estonia.  (Photo by Joosep Martinson/Getty Images)
Joosep Martinson/Getty Images

- Nisam najbolja adresa za takvo pitanje jer zna se da nisam baš puno igrao. Poznato je kolika je bila moja minutaža. Sigurno je da su neki rezultati bili ispod očekivanja i to sad moramo popraviti.

OK, ne ističemo to kao osobnu kritiku, nego konstataciju izdanja hrvatske nacionalne ekipe.

- Ovog časa ne bismo se trebali zamarati takvim temama. Ne znam koliko se uopće može kriviti vezni red. To o golovima su činjenice, reprezentacija nije bila efikasna, pravi je trenutak da proradimo. Ali imamo mi važnijih briga od toga tko će biti strijelac, neka zabija kome se ukaže šansa, važan je jedino konačan rezultat.

Vi ste dali dva pogotka na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo protiv Malte i Azerbajdžana, to je bilo prije tri godine. Od tada nemate pogodak u utakmicama za bodove u dresu reprezentacije. Zabijali ste jedino u prijateljskom ogledima.

- Koliko sam igrao? Ta statistika me ne zamara. U klubu imam minutažu, standardan sam, bilo je golova i asistencija. Kad imaš šansu da se pokažeš, onda možeš komentirati što si uradio. Što se tiče reprezentacije, nije ovo trenutak kad trebam razmišljati o osobnom učinku, ali zbog ekipe i važnosti rezultata nadam se da ću ga sad zabiti. U Finskoj sam bio službeno asistent, iako bi se zapravo moglo reći da mi je pomalo Mandžukić i ‘ukrao’ taj gol.

Finska? Koliko je se sjećate iz Tamperea i kakvu utakmicu očekujete?

- Tvrdu i tešku. Oni su jaki u duelu, znaju se postaviti i braniti. Ali na nama je da ih nadigramo. Mi moramo kontrolirati utakmicu, a savršeno bi bilo da im što prije postignemo pogodak. Naš najjači adut je odličan travnjak na Rujevici. Mogu reći da ćemo na njemu daleko lakše igrati, lopta brže kruži, to nam je velika prednost u utakmici u kojoj moramo probijati obrambeni bedem. Rujevica ima jedan od najboljih terena u Hrvatskoj. Zaista naglašavam da nam ta činjenica jako ide u prilog. Bez obzira na najave da će kiša.

Treba nam podrška

Sretni ste što se igra u Rijeci, ali Armada se oglasila priopćenjem da neće doći na utakmicu, neće navijati za Hrvatsku.

- Nama treba podrška, a svatko za sebe odlučuju hoće li biti na stadionu ili ne. Vjerujem da će tribine biti dobro popunjene svim drugim navijačima iz raznih krajeva koji će nas bodriti i pomoći da uzmemo bodove. Očekujem dobru atmosferu kakva je na svakoj utakmici u Rijeci.

Očito vam puno znači plasman na Svjetsko prvenstvo?

- To je san. San je igrati na takvom natjecanju. Nisam bio na Svjetskom prvenstvu i zaista želim u Rusiju. Pogotovo što mislim da Hrvatska tamo može napraviti ono što nije uspjela na prethodnim turnirima, recimo u Francuskoj. Imamo odlične igrače.

Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Ima li bojazni da se to neće ostvariti?

- Nema bojazni. Ali svjestan sam situacije u kojoj smo se našli, što nas čeka i da moramo napraviti veliki posao. Propustili smo neke mogućnosti da to lakše riješimo, pa je sad svima sve jasno.

Čak i četiri boda bi mogla biti dovoljna u dvije utakmice, no vidimo da razmišljate samo o svih šest.

- Sve se zna.

Mislite li da bi Kosovo moglo pomoći tako da otme koji bod Ukrajini?

- Iskreno, nisam o tome uopće razmišljao. Ne očekujem da će se to dogoditi, ne vjerujem da će Ukrajina napraviti takav kiks. Ne zamaram se drugim rezultatima, nemamo za to nikakve potrebe. Sami odlučujemo o sebi i moramo biti pravi, dobiti obje utakmice. Zašto bismo sudbinu prepuštali drugima? Kosovo ima motiva, međutim Ukrajina još više.

Trijumf nad Finskom je imperativ, ne samo zbog bodova nego i atmosfere. Čak biste se mogli izvući da ne dobijete Skandinavce, ali kako onda uopće letjeti u Kijev? U kakvom ozračju?

- Točno je da na ništa drugo ne pomišljamo osim da dobijemo.

Ukrajina se pojačala s Marlosom?

- Sve pratim, oni su zaista jako dobra ekipa, imaju niz odličnih igrača, podržat će ih na stadionu 70 tisuća ljudi. To je baš veliki zadatak na kojem moramo pokazati svoje najbolje lice. Ali pričekajmo s Ukrajinom…

Osobno? Jeste li posve zdravi i u formi?

- Jesam. Imali smo dosta ozljeda u klubu tamo da igram svaku utakmicu, praktično uvijek po 90 minuta, neću reći da ima umora… To smo htjeli, žudjeli smo za takvim ritmom da nastupamo dvaput tjedno, i sad to imamo. Draže mi je igrati utakmice nego trenirati.

Zdrav sam

No, propustili ste tijekom ljeta dio priprema zbog ozljede, nedostaje li vam to?

- Malo da, naravno da se osjeti, opet igram stalno, pratim tempo, pa mogu reći da je sve u redu. Zdrav sam, spreman, zadovoljan svojim igrama u Hoffenheimu, gdje ne igram klasičnog napadača…

Pa ste zapravo pripremljeni za posao koji se danas od vas traži. Ako izbornik ostane kod najavljene postave.

- Vidjet ćemo, nadam se da ću igrati. Uvijek želim igrati, ta mi uloga odgovara, kad sam povučena špica.

Linker
06. svibanj 2024 02:21