ROBIN VAN LONKHUIJSEN AFP
SLUČAJ NAJGOREG SCENARIJA

PALA JE NAJVEĆA ODLUKA EUROPSKOG NOGOMETA OD POČETKA KRIZE! Evo kako će se birati putnici u Ligu prvaka i Europsku ligu, i tko se raduje u Hrvatskoj

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. travanj 2020. 16:05

Vodeći ljudi Uefe održali su važnu videokonferenciju na kojoj se raspravljalo o završnici prvenstava diljem Europe, a donesena je i odluka što će biti s europskim natjecanjima ukoliko se prvenstva ne budu bila u mogućnosti završiti.

U konačnici je donesena odluka da će klubovi po aktualnom plasmanu na tablici ići u europska natjecanja iduće sezone, a ne po koeficijentu kao što se prethodnih dana najavljivalo.

Ukoliko neki od klubova bude imao manji broj odigranih susreta u borbi za Europu, bit će primjenjivan sistem prosjeka bodova po utakmici i na taj način će se odrediti konačan plasman.

Milos Bicanski/Getty Images
Milos Bicanski Getty Images

To znači kako bi u ovom trenutku Englezi u Ligu prvaka poslali Liverpool, Manchester City, Leicester i Chelsea, Španjolska Ligu prvaka izborili Barcelonu, Real Madrid, Sevillu i Real Sociedad dok bi kod Talijana to bili Juventus, Lazio, Inter i Atalanta.

Kada je u pitanju HNL, u kvalifikacijama za LP bi bili Dinamo i Rijeka, dok bi Lokomotiva, Hajduk i Osijek igrali kvalifikacije za Europsku ligu.

Što bi bilo da je Uefa odlučila gledati koeficijent?

Dinamo je trenutno 47. klub Europe s koeficijentom 33.500, dok je Rijeka na 121. mjestu s koeficijentom 11.000. Modrima bi pripalo mjesto u drugom pretkolu Lige prvaka u tzv. Putu prvaka (Champions Route), dok bi Rijeka išla u istu fazu nadmetanja, ali u tzv. Ligaški put (League Route).

Splitski Hajduk je na 148. mjestu (koeficijent 7.500), dok je Osijek 228. na europskoj klupskoj ljestvici s koeficijentom 4.500. Ta bi dva naša kluba išla u drugo pretkolo Europske lige, a ostalo bi otvoreno pitanje što s trećim hrvatskim predstavnikom u tom natjecanju, onim koji bi kao pobjednik Kupa izborio nastup u 3. pretkolu.

Po tom principu najviše bi ostala zakinuta Lokomotiva, trenutno trećeplasirana momčad našeg prvenstva koja nema previše bodova na UEFA-inoj klupskoj ljestvici koja se automatski generira za razdoblje od prethodnih pet godina. Doduše, još samo Lokomotiva ima UEFA-in ranking s koeficijentom 2.000 pa bi u slučaju neodigravanja završnog dijela kupa ZG-momčadi moglo pripasti peto hrvatsko mjesto u Europi za sljedeću sezonu.

Linker
20. travanj 2024 03:38