Profimedia, Abaca
PROGNOZE EKONOMISTA

PANAMI NAJMANJE, BRAZILU NAJVEĆE ŠANSE ZA OSVAJANJE SVJETSKOG PRVENSTVA Evo što rezultati istraživanja kažu za Vatrene

Piše: HinaObjavljeno: 02. lipanj 2018. 01:34

Ekonomisti sa sveučilišta u Innsbrucku objavili su rezultate istraživanja prema kojima je relativno najveća vjerojatnost da će reprezentacjia Brazila osvojiti naslov na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"Brazil ima najveće šanse za pobjedu - vjerojatnost da će postati svjetskim prvakom je oko 16,6 posto, a slijedi Njemačka s 15,8 posto te Španjolska i Francuska s 12 posto. Najvjerojatniji finale je Brazil-Njemačka", objavili su ekonomisti s Instituta za matematiku i statistiku Sveučilišta u Innsbrucku Christoph Leitner i Achim Zeileis.

Njihova se analiza zasniva na koeficijentima 26 vodećih kladioničarskih tvrtki u svijetu. U analizu su ušli i podaci o individualnim i privatnim okladama zaključenima na dvije online platforme.

Soccer Football - International Friendly - Germany vs Brazil - Olympiastadion, Berlin, Germany - March 27, 2018   Brazil's Gabriel Jesus celebrates scoring their first goal with teammates   REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS

Objedinivši te podatke, znanstvenici su došli do zaključka koji se značajno ne razlikuje od predviđanja mnogih ljubitelja nogometa.

Vodeću četvorku slijede Belgija i Argentina s osam odnosno sedam posto vjerojatnost osvajanja titule, koja je za sve druge sudionike prvenstva znatno manja od pet posto.

Brazilu se u finalu s Njemačkom daju šanse od 50,6 posto, a Njemačkoj 49,4 posto. Statistički najizglednije poluzavršnice su Brazil-Francuska i Njemačka-Španjolska.

Hrvatska je u analizi austrijskih ekonomista na 11. mjestu po vjerojatnosti osvajanja titute svjetskog prvaka.

Najmanje šanse daju se Panami, ispred koje su Saudijska Arabija, Tunis i Iran.

Linker
07. lipanj 2023 10:35