REUTERS/Kai Pfaffenbach / REUTERS
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

PET KIJEVSKIH SLIČICA Je li Ramos 'slučajno' nokautirao i Kariusa? Pa on je godinama polirao i talent za borilačke sportove i cinične startove...

Sa stigmom ubojice snova, za Nijemca nema budućnosti u klubu, a Kahn se čak boji da mu je karijera uništena
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 28. svibanj 2018. 21:17

Dok će Realov navijač kijevsku “trinaesticu” pamtiti po najatraktivnijem pogotku karijere Garetha Balea, Liverpoolove fanove ovaj će finale zauvijek podsjećati na Lorisa Kariusa i njegova dva tragikomična čina sabotaže. Bez ozlijeđenog Mohameda Salaha “redsi” su veći dio utakmice igrali podređenu ulogu, reaktivni nogomet, ali nije im presudila nepoduzetna igra nego nedorastao golman među vratnicama.

Neće biti šok ako Karius već narednog tjedna isprazni ormarić u svlačionici Anfielda i krene prema drugim karijernim izazovima, ali poput bombe su zato odjeknule najave Ronalda i Balea odmah nakon dvoboja da bi ovog ljeta mogli napustiti Santiago Bernabeu. U trenutku dok klub zida dinastiju po uzoru na šezdesete. Sažetak finala donosimo kroz pet sličica...

1) You’ll never walk alone... Osim ako nisi Karius

Neposredno uoči utakmice Bruce Grobbelaar, kultni vratar “redsa”, predvidio je veliku premierligašku karijeru Lorisu Kariusu. “Najbolja vrijednost za novac, došao je za samo 4 milijuna funta iz Mainza, a postat će velikan”, rekao je Grobbelaar. Možda jednog dana i hoće, riječ je o 24-godišnjaku, ali na nekom drugom mjestu jer sa stigmom ubojice snova za njemačkog vratara više nema budućnosti u klubu. Legendarni Oliver Kahn boji se za mladog sunarodnjaka, kaže da ovakvi trenuci nogometašu mogu nepovratno uništiti karijeru. “Ne mogu se sjetiti niti jednog tako brutalnog primjera kada je riječ o vratarima i njihovim pogreškama u velikim finalima”, rekao je Kahn.

Karius je kroničare natjerao da iz naftalina izvuku Moacira Barbosu, golmana brazilske reprezentacije koja je u Riju 1950. godine zavila naciju u crno izgubivši finale SP-a od Urugvaja. Zbog nekih jeftinih golova Barbosu su Brazilci ekskomunicirali i gotovo živog zakopali. Empatija Liverpoolovih navijača na velikom je testu. Odnosi li se himna “You’ll never walk alone” i na Kariusa?

2) Ramos, ekspert za cinične startove

Jutro poslije zakotrljala se polemika - je li Sergio Ramos namjerno ozlijedio Salaha? U TV prijenosu panel bivših engleskih reprezentativaca složio se da u startu nije bilo namjere, obojica igrača žestoko ulaze u duel, ali lako je uočiti da prilikom pada Ramos kao kukom zadržava suparnikovu ruku ispod svoje i pomoću Salahova tijela amortizira pad. Kasnije će minuciozna videoanaliza pokazati kako Ramos u 49. minuti “slučajno” u naletu ramenom nokautira Kariusa, ali detalj izmiče Mažiću i pomoćnicima unatoč vratarovim protestima. Glancajući trofejnu riznicu, Sergio Ramos godinama je polirao i talent za borilačke sportove i cinične startove. Danas ima četiri Lige prvaka i od svih je Španjolaca najbliži “Pacu” Gentu, osvajaču šest europskih titula, ali skupljao je Ramos kolekcionarskom strašću i crvene kartone, njih čak 24.

3) Ronaldo i Bale na izlazu, sprema se remont

“Bilo je vrlo lijepo igrati u Real Madridu”, kriptiranom porukom na kraju utakmice Cristiano Ronaldo izazvao je paniku među Realovim navijačima. Kada se probudio, glasno se pokajao, ali ne zbog sadržaja poruke nego zbog lošeg tajminga njezine objave. Novinari Marce i Asa drže da Ronaldo već posjeduje elaborirane planove za budućnost, da je u “kraljevskom klubu” ispisao ona povijesna poglavlja koja je htio te da želi nešto novo. Je li to još jednom Manchester United, ili MLS liga? PSG ili kineska egzotika? Znat ćemo sljedeći tjedan, Portugalac najavljuje da će tada objasniti što je mislio. Vrlo blizu odluci o odlasku je i Gareth Bale, koji je nakon finala priznao da je bio frustriran Zidaneovom odlukom da ga ostavi među pričuvama. “Sjest ću sa svojim agentom i vidjeti što je najbolje rješenje. Želim igrati svakog vikenda”, kaže Bale.

Odlazak takva dva kapitalca može značiti samo jedno. Neymar je na putu za Madrid...

4) Tri u nizu - dinastija?

Inspiraciju su Realovi igrači u pripremi za meč tražili u velikim momčadima NBA lige koje su znale vezati šampionske titule u serijama. “To zovu dinastijama, takvu smo dinastiju sada stvorili i mi”, kazat će Luka Modrić. Momčad koja brani titulu i na tom putu pobijedi PSG, Bayern, Juventus i Liverpool ultimativni je šampion, ali istini za volju krunu kao dio kraljevskog asesoara nabija na glavu uglavnom kada prelazi španjolske granice. U pet posljednjih godina Real Madrid osvojio je četiri Lige prvaka. U posljednjih deset sezona osvojio je, međutim, samo dvije La Lige, u istom razdoblju i tek dva Kupa kralja. Ostatak je uglavnom uzimala Barcelona.

KIEV, UKRAINE - MAY 26:  Jurgen Klopp, Manager of Liverpool greets Mohamed Salah of Liverpool as he leaves the pitch injured during the UEFA Champions League Final between Real Madrid and Liverpool at NSC Olimpiyskiy Stadium on May 26, 2018 in Kiev, Ukraine.  (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Mike Hewitt/Getty Images

5) Zašto Klopp redovito gubi finala

Šest finala, šest poraza. Previše da bismo govorili o slučajnosti. Na klupi Borussije Dortmund njemački je trener 2013. izgubio finale Lige prvaka protiv Bayerna, godinu poslije pao je u završnici njemačkog kupa od ruke istog suparnika kojeg je, orijentacije radi, nekoliko dana ranije u Bundesligi preslušao sa čak 3-0. 2015. izgubio je još jedan njemački kup, sada porazom u finalu od Wolfsburga. S Liverpoolom je Klopp izgubio tri finala: dva europska (Sevilla, Real Madrid) i jedan domicilni, engleski Liga kup, kada se na centimetar približio trofeju i izgubio od Man Cityja raspucavanjem jedanaesteraca. Volimo Kloppov rock ‘n’ roll nogomet, ali čovjek iz nekog razloga ne zna završiti koncert...J

Linker
28. travanj 2024 13:29