Vlado Kos / CROPIX
ODLAZAK U 'UKLETI KLUB'

PIŠE D. KRUŠELJ Perišić je žrtvovao Ligu prvaka, a Wolfsburg zaradio 93 milijuna eura i - izgubio!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 30. kolovoz 2015. 22:23

'Što je bolesno u našem sistemu?', zdvaja 'Kickerov' uvodničar nad malo drukčijom izbjegličkom pričom koja se za vikend dokotrljala do Bundeslige nakon što su Kevin De Bruyne i Ivan Perišić odmaglili iz Wolfsburga u Man City odnosno Inter, Heung-Min Son odlepršao iz Leverkusena u Tottenham, a Julian Draxler otišao iz Schalkea u Juventus. 'Zapravo ništa!', odmah nudi odgovor. Govorimo o ligi svjetskih prvaka, o modernim stadionima na koje publika hrli u rekordnom broju, o klubovima koji posluju kao uređena poduzeća i igrače tako bogato plaćaju da ovi žive kao u zemlji bajki, pa opet... Zvijezde u zbjegovima napuštaju Njemačku čim se ukaže prava prilika.

Klub kao kolodvor

Za samo jedan vikend Wolfsburg je na migrantskoj krizi kroz dva transfera zaradio 93 milijuna eura. Faktura je to koja bi mnogim klupskim direktorima iz vrha 'liga petice' poslužila kao dovoljan razlog da kažu 'zbogom pameti' prije nego što krenu na doživotni godišnji, ali ovi iz 'vučjeg grada' skoro da su rezignirani jer u predvečerje Lige prvaka ostaju bez dva ključna igrača, a klub im je ionako već dugo napucan Volkswagenovim milijunima i Uefinim nagradnim novcem. Uz astronomsku zaradu na duge pruge oni ipak ostaju gubitnici, klub s reputacijom kolodvora na kojem će talentirani igrači pričekati vlak za glamuroznije odredište i zbrisati u najboljim godinama ( Džeko, Mandžukić...).

Jasna priča od početka

'Filozofija je našeg kluba da nećemo silom zadržavati nogometaše koji inzistiraju na odlasku. Za Wolfsburg trebaju igrati oni koji će biti sretni u našem dresu', objasnio je sportski direktor Klaus Allofs zašto je na koncu podigao rampu Ivanu Perišiću. 26-godišnji hrvatski reprezentativac od početka prijelaznog roka koketirao je s Interom i njegova je priča zapravo bila jednosmjerna cesta.

Štimčev savjet

Stisnut ograničenjima financijskog fair-playa Inter je dugo slamao otpor njemačkih pregovarača, no na kraju je pronašao modalitet za transfer koji će Perišića na pet godina privezati za 'nerazzurre'. Zasad nema službene potvrde o ukupnoj vrijednosti posla, ali talijanski mediji spekuliraju da se Inter obvezao platiti 16 m ilijuna eura i bonus od četiri milijuna ovisan o kvoti nastupa i osvojenih trofeja, sve skupa razdvojeno u tri godišnje rate.

Kazati da Perišić nije bio sretan u dresu Wolfsburga vjrojatno nije do kraja točno niti korektno. Predstavama u posljednje dvije sezone na terenu je kontinuirano dokazivao da je vrlo zadovoljan; pronašao se u nogometu Dietera Heckinga, zabijao je, asistirao i usput se tako napumpao samopouzdanjem da se karijerni iskorak učinio kao logičan odabir. 26-godišnjak je i u prošlosti povlačio naizgled kockarske poteze koji bi se kasnije pokazivali opravdanima. Nakon blistave uvodne sezone u Borussiji Dortmund (28 bundesligaških nastupa, 7 golova i četiri asista) u sljedećoj je izgubio status kod Jürgena Kloppa. Suočen s perspektivom ispadanja iz nacionalne momčadi, odlučio je poslušati savjet ex-izbornika Igora Štimca i promijeniti sredinu. Brzo je oživio karijeru u Wolfsburgu, a nakon toga postao i ponajboljim igračem “vatrenih” u posljednje dvije godine.

I Interu se smiješi zarada

Koliko god na našim meridijanima uživao ugled ukletog kluba koji guta talente, Inter je veliki izazov. Povijesni velikan na koljenima traži način za povratak u vrh Serie A, a onda i za renesansu na europskoj pozornici s koje je sišao odlaskom Mourinha, Zanettija, Eto’oa i Milita. U Perišiću na vrhuncu moći Roberto Mancini prepoznao je stožernog igrača u projektu obnove. U sustavu 4-2-3-1 koristit će ga kao ofenzivnog bočnog igrača ili drugog napadača uz Icardija. I uz recentnu Perišićevu formu nije isključeno da će već za godinu-dvije na njemu još i obilato zaraditi...

Linker
21. rujan 2024 15:56