Foto: Tom Dubravec / CROPIX / Foto: Tom Dubravec / CROPIX
ZAGRIŽENI HAJDUKOVAC

PIŠE ZDRAVKO REIĆ Vodstvo Hajduka konačno je povuklo jedan pravi potez: Od Vulića se neće tražiti borba za naslov prvaka, ali plasman u Europu hoće

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 10. rujan 2018. 19:45

U povijesti Hajduka definitivno ne postoji takva osoba, tako zagriženi hajdukovac kao što je Zoran Vulić, novoizabrani trener “bijelih”.

Radi se o tome da je njegov otac Ante deset godina bio vratar Hajduka, da je Zoran Vulić bio istaknuti prvotimac splitskog kluba i da je dosad četiri puta bio trener “bijelih”. Dakle, ovo mu je novi povratak na poziciju trenera, što u ovakvoj situaciji nikoga ne bi trebalo iznenaditi. Naime, Vulićevim venama, figurativno rečeno, teče bijela krv. I onda kad je kao trener s Istrom ili Splitom znao pobijediti Hajduk, Vulić nije krio svoju žalost.

Vodstvo Hajduka je napokon povuklo jedan pravi potez, koji izgleda kao iznuđen, jer se Igor Tudor oglušio o pozive predsjednika Jasmina Huljaja, dok je talijanski trener Edoardo Reja bio lik za zamagljivanje, da ispadne kako Hajduk ima više opcija. Spominje se da je kao kandidat bio Igor Bišćan, bivši igrač Dinama, što tvrda jezgra Torcide sigurno ne bi dopustila bez obzira na to što je Bišćan kontra Zdravka Mamića.

Split, 100918.
Nogometn trener Zoran Vulic predstavljen je kao novi trener Hajduka na press konferenciji  na stadionu Poljud.
Na fotografiji: trener Zoran Vulic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

“Ovo je prvi put da mi nitko nije nametnuo imperativ borbe za prvaka”, izjavio je Vulić u ljeto 2006. kad je neočekivano kormilo “bijelih” napustio Luka Bonačić, a tadašnji predsjednik Branko Grgić odmah pozvao u pomoć Vulića.

Ni sada nitko od Vulića ne može tražiti borbu za naslov, ali da će se - bez obzira na veliki zaostatak - tražiti plasman na europskoj sceni, to je nedvojbeno. Jednako kao što se može računati i na borbu Hajduka za nacionalni Kup.

“Meni se u nekoliko navrata kao ditetu Hajduka nanosila velika bol”, rekao je Vulić. “Najteže mi je u igračkoj karijeri bilo kad su me smijenili s mjesta kapetana. A kao treneru, silna je nepravda bila moja smjena 2004. kad smo postali prvaci.”

Split, 040415.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 27. kola MAXtv Prve lige, HNK Hajduk - RNK Split. 
Na fotografiji:Zoran Vulic.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

Te dvije zgode treba pojasniti. Dakle, Hajduk je u polufinalu Kupa Jugoslavije 1. travnja 1987. pobijedio Crvenu zvezdu u Beogradu 1-0 pa kako je izgubio u Splitu 1-2, odlučivali su jedanaesterci. I “bijeli” su s kapetanom Vulićem bili uspješniji sa 6-5. Jedan od tih realiziranih jedanaesteraca izveo je Vulić, pa se poslije postizanja gola, u povratku prema centru, prekrižio, u Splitu se kaže da se “znamenovao”, zahvalio Bogu za taj pogodak. Sutradan je uprava Hajduka zbog te geste Vuliću oduzela kapetansku traku! Drugi bolan slučaj za Vulića dogodio se u završnici prvenstva 2004. kad je Vulić bez razloga smijenjen, naslijedio ga je na tri posljednje utakmice Petar Nadoveza i s Hajdukom osvojio naslov prvaka.

STABILIZACIJA “To je velika nepravda, to vam je kao da majka nosi dijete devet mjeseci, a onda joj ga prigodom porođaja odnesu iz naručja”, rekao je Vulić.

Vulić je sada peti put trener Hajduka i sigurno će brzo uspostaviti psihološku stabilnost momčadi te je povesti prema vrhu.

Linker
03. svibanj 2024 00:11